Zwart in je keuken

Zwart in je keuken lijkt geen logische keus. In een keuken wil je immers licht en hygiëne en zwart lijkt nu juist de kleur te zijn die beide aspecten niet kan bieden. 'Lijkt' schrijven we, want in de achterliggende paar jaar zijn er wel veranderingen geweest waardoor niet meer zo zwart-wit over de zwarte keuken wordt gedacht als eerder.|
Toch kan de zwarte keuken voor sommige consumenten nog een brug te ver zijn, of leent je smaak of keuken zich gewoon niet voor een zwart keukenblok. In dat geval kun je je keuken stijlvolle zwarte accenten geven. In dit artikel geven we wat tips.

Kies voor zwarte armaturen

Licht speelt een belangrijke rol in elke keuken, maar dat geldt voor de lampen zelf niet minder. Met een zwart armatuur, zoals een kandelaar, of met zwarte lampenkapjes kun je de keuken een krachtige en authentieke uitstraling geven zonder dat je keuken er overdreven donker van wordt.

Werk met accenten

De bovenstaande tip voor de verlichting werkt eigenlijk al volgens het principe van accenten: met de zwarte lampen kun je een contrast in de keuken creëren.
Dat contrast kun je ook realiseren met andere onderdelen. Kies voor kleine decoratievoorwerpen die wel zwart in de keuken brengen, maar die niet intimiderend op je werken. Met goedkope decoraties kun je naar hartelust je gang gaan, terwijl je je ook niet een bult valt. Wordt het niks, dan berg je de decoratie gewoon weer op en kies je voor een andere kleur …

Zwarte meubels in de keuken

Ook meubels kunnen je keuken accentueren. In tegenstelling tot decoratieve artikelen in de keuken vormen meubels echter een ingrijpende aankoop: ze zijn niet alleen duurder (nou ja, meestal), maar ook groter waardoor het effect heel anders kan zijn. Een keus voor zwarte meubels in de keuken vraagt dan ook om meer overweging.

Zwart kookeiland

Het zwarte kookeiland gaat nog een stapje verder. Na de accessoires en zwarte meubels kun je ook kiezen voor een zwart kookeiland. Je kiest dan niet voor een hele zwarte keuken, maar alleen voor een bepaald onderdeel van de keuken. Waar meubels nog relatief klein zijn en vaak ook niet massief zijn, is een zwart kookeiland een groot geheel dat je hele keuken domineert. Kies je voor een zwart kookeiland, dan kun je de zwarte meubels in veel gevallen wel vergeten (tenzij je een hele grote keuken hebt): met te veel zwarte voorwerpen wordt de keuken een zwart geheel en is het hele stijlvolle effect weg.

Zwarte spatranden

Alleen zwarte spatranden kunnen je keuken ook een heel mooi effect geven. Ze moeten natuurlijk wel bij je keuken passen, maar met zwarte spatranden kun je een lichter keukenblok ophalen én zorg je dat mensen net even wat langer naar je keuken kijken. Bovendien zijn ze minder ‘besmettelijk’ dan andere kleuren.
Eventueel kun je kiezen voor een gemêleerde spatrand of voor een spatrand met verschillende grijs- en zwarttinten of texturen, zodat het geen statisch geheel wordt.

Zwart aanrechtblad

Het zwarte aanrechtblad heeft geen nadere introductie nodig: veel keukens hebben al een zwart aanrechtblad van bijvoorbeeld steen of Fenix. Een zwart aanrechtblad is daardoor misschien al net gewoon genoeg om nog op te vallen. Toch kan het een heel mooi effect aan je keuken geven en zorgen dat je keuken er stukken beter uitziet dan met een aanrechtblad in een andere kleur.

Zwarte afzuigkap

Nog zoiets: een zwarte afzuigkap. Diverse merken van keukenapparatuur hebben in de achterliggende jaren lijnen met zwarte producten uitgebracht, zoals afzuigkappen. Ze vormen dit jaar zelfs een van de belangrijkste keukentrends. Je kunt kiezen voor een afzuigkap die al van zichzelf zwart is, maar eventueel kun je hem ook verven. Zorg in elk geval dat hij eruit springt en vul hem eventueel aan met andere accessoires of zwarte lampen, zodat je keuken wel een geheel blijft vormen.

Kies je voor een zwarte afzuigkap, dan kun je overwegen om ook alle andere keukenapparatuur zwart te laten zijn, zodat er nog meer eenheid in je keuken zit en alle elektronische apparaten dezelfde stijl hebben.