Zo geef je je keuken meer persoonlijkheid

Je keuken is een van de meest gebruikte ruimten in huis. Je kookt er, eet er of loopt er doorheen om een andere ruimte te bereiken. Toch wordt vaak te weinig beseft hoe belangrijk het is om de keuken helemaal af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren en smaak. Natuurlijk kies je een keuken die je mooi vindt en voeg je wat accessoires toe, maar hoe geef je je keuken écht persoonlijkheid? En hoe zorg je dat je keuken niet zo’n dertien-in-een-dozijnkeuken is? Wij geven je wat tips.

Meer keuken inspiratie >>

Kies voor alternatieve handgrepen

Handgrepen zijn er in alle soorten en maten, maar niet elke handgreep is geschikt voor jouw keuken. Kies eens voor iets anders: iets ongebruikelijks, een materiaal dat niet iedereen heeft of een vorm die je niet overal tegenkomt. Zorg wel voor een materiaal dat aansluit bij de rest van je keuken.
Wees creatief en zorg voor iets wat écht verrast. Dan wordt er nog jaren gepraat over zoiets kleins als een handgreep …

Plaats wat lampen

Je hebt je keukenverlichting, maar verder helemaal niets. Een decoratieve lamp op een werkblad of sidetable kan echter een groot verschil maken. Met zo’n lamp geef je je keuken namelijk een verrassende twist die ook nog eens zorgt voor meer eenheid in de keuken en de rest van je huis. En natuurlijk heb je net wat extra licht in dat ene hoekje. Handig!

Hang wat kunst op

We willen een keuken hebben die zo praktisch mogelijk is. Daarbij vergeten we nog weleens om hem net zo stijlvol te maken als de rest van ons huis. Kies voor kunst in de keuken! Met kunst haal je meer eenheid in je huis en heb je ook nog eens iets wat je keuken absoluut meerwaarde geeft. Heb je geen muur meer over? Hang dan een kunstwerk aan de schouw of kies voor kunst op de achterwand. Kies wel iets wat je echt mooi vindt en wat past bij de rest van je keuken, anders ben je er zo op uitgekeken.
O ja: een echte Rembrandt is in verband met de kookdampen niet aan te raden …

Kies voor een spiegel

Een spiegel in de keuken is niet heel voordehandliggend, maar daardoor juist het proberen waard. Je voegt dan namelijk een verrassingselement toe dat ook nog eens het idee geeft dat je keuken extra groot is. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel op de achterwand, zodat de rest van de keuken wordt weerspiegeld.
We zouden kunst en spiegels trouwens niet combineren: dan wordt het al snel te bont.

Ga zelf schilderen

Een keuken met kale wanden biedt je een ideale mogelijkheid om je creatief uit te leven. Kies voor kleuren die passen bij je stijl en bij je keuken en ga je gang. Eventueel kun je zelfs verder gaan op je keukenkastjes!

Combineer modern en klassiek

Vaak zijn moderne en klassieke keukens strikt gescheiden: wie kiest voor modern, maakt alles modern en wie kiest voor klassiek, maakt alles klassiek. Toch kun je moderne en klassieke keukens heel goed combineren. Kies bijvoorbeeld voor een oude prent bij je moderne keukenkastjes, zodat je een heel verrassende stijl krijgt.
Dit werkt overigens ook goed in de rest van je huis, waardoor je gelijk weer wat meer eenheid krijgt.

Haal groen in de keuken

Veel mensen houden van iets wat leeft – iets groens. Dat brengt je dichter bij de natuur en werkt rustgevend. Potjes met kruiden zijn vaak een fantastische oplossing: de kruiden groeien, maken geen herrie en geven kleur aan de keuken. Bovendien kun je ze later verwerken in je gerechten – dat geeft je nog een goed gevoel ook.
Heb je te veel potjes in je vensterbanken? Kies dan voor een lange rechte bak op je aanrecht of bouw “gewoon” een plank in je keukenkastje om. Een simpel open rek aan de muur biedt ook oplossingen. En mocht je geen kruiden eten, dan kun je er gewoon een duurzaam plantje in zetten!

Meer keuken inspiratie >>