Water besparen in de keuken

De keuken is één van de meest gebruikte ruimtes in huis. Grote kans dat je daar dan ook geld kunt besparen en dat je het milieu een beetje kunt redden. Want als je op de kosten voor gas, licht en water in de keuken let, bespaar je maar zo een paar tientjes per jaar. En dat is mooi meegenomen.
Lees onze tips voor water besparen in de keuken.

Water besparen – 5 tips

Water – en dus geld – besparen, is heel eenvoudig, maar vraagt wel een mentaliteitsverandering. Je moet je dan ook echt even het gedrag eigen maken. Is dat eenmaal gebeurd, dan kun je heel eenvoudig en onbewust een paar tientjes per jaar aan besparingen meepakken. We geven je 5 simpele tips.

1. Was je handen met koud water

Wie zijn handen wast met warm water, moet altijd even wachten tot het water is opgewarmd. Tot die tijd stroomt het water voor niks. En als je een boiler hebt, hoef je niet lang te wachten, maar moet je wel weer stookkosten betalen. Was je handen daarom met koud water: dat scheelt je tijd én geld.

 

2. Vang koud water op

Afwassen met koud water is niet prettig: je krijgt er de vaat niet mee schoon. Maar net als bij handenwassen geldt dat je voor je warm afwaswater hebt, eerst veel koud water moet laten stromen. Vang dat koude water op en gebruik het voor je huisdieren of voor het besproeien van je planten. Zo bespaar je op jaarbasis veel liters water.

 

3. Neem een kleinere spoelbak

Grote spoelbakken zijn handig in de keuken. Dat geldt ook voor meerdere spoelbakken. Een nadeel is echter dat het best een tijdje duurt voor ze vol zijn. Wanneer je een kleine spoelbak of een afwasteil gebruikt, bespaar je veel water en geld.

Ben je gehecht aan je grote spoelbak omdat hij zo mooi is? Dan kun je er een steen of ander groot voorwerp in leggen, zodat er minder water in past.

 

4. Koop een schuimstraalmondstuk

Een schuimstraalmondstuk is een speciaal voorwerp dat je kraanwater mengt met lucht. Daardoor heb je wel een volle straal, maar gebruik je minder water. Het resultaat is hetzelfde, maar je merkt het in je portemonnee. Een schuimstraalmondstuk is dan ook snel terugverdiend!

 

5. Tanden poetsen? Doe de kraan uit

Veel mensen poetsen hun tanden minimaal twee keer per dag, ook in de keuken. Van die vele mensen zijn er ook veel die de kraan ondertussen laten lopen. Dat is niet alleen slecht voor onze natuurlijke bronnen, maar scheelt ook nog eens 10 liter water per minuut. Poets je drie keer per dag je tanden gedurende twee minuten (dat wil de tandarts …), dan gooi je per dag zomaar 60 liter water weg. Een liter water kost gemiddeld € 0,0015. Per dag kun je dus € 0,09 besparen. Op jaarbasis is dat toch weer € 32!

Meer keuken inspiratie >>