Wat is een pyrolyse oven?

De pyrolyse oven is bezig met een opmars. Hoewel de eerste oven met pyrolysefunctie al in 1968 werd uitgebracht, heeft het even geduurd voor ze echt populair worden. Neem dat “even” gerust als een understatement: pas de laatste jaren worden pyrolyse ovens populairder. We zijn dus al bijna 50 jaar verder …

Hoe werkt een pyrolyse oven?

Regelmatig vragen consumenten wat een pyrolyse oven nu eigenlijk is. Is dat iets bijzonders? En hoe werkt het? En welke merken bieden pyrolyse ovens?

Een pyrolyse oven is een oven die voorzien is van een speciale functie waardoor je ‘m nooit meer hoeft schoon te maken. De oven heeft z’n gewone functies waarmee je je gerechten kunt bereiden. Die gerechten kunnen gaan spetteren, waardoor de wanden van de oven vol vlekken, spatten en aangekoekte etensresten raken. Nu kun je natuurlijk regelmatig zelf je oven schoonmaken om onfrisse geuren en onsmakelijke gerechten te voorkomen. Met de pyrolyse functie is dat echter verleden tijd. Wanneer je de pyrolysefunctie inschakelt, zal de oven opwarmen tot zo’n 500 °C. Die temperatuur is hoog genoeg om alle etensresten te verbranden. Nadat het pyrolyseproces is afgerond, ligt er alleen nog wat as in je oven. Dit as kun je gewoon even opvegen. Daarna is de oven weer brandschoon. Het voordeel? Je hoeft geen tijd en energie meer te besteden aan de schoonmaak. Laat je de pyrolysefunctie draaien terwijl je zelf wat anders doet, dan boek je dus tijdwinst.

Let op: de pyrolysefunctie kost wel meer energie omdat je oven erg heet wordt. Gebruik je de functie regelmatig, dan kan je stroomrekening aardig toenemen.

Meer keuken inspiratie >>

Welke merken pyrolyse ovens zijn er?

Pyrolyse ovens waren van oudsher altijd luxe inbouwovens. Inmiddels is dat veranderd. Ovens met pyrolysefunctie zijn niet alleen goedkoper geworden, ze zijn ook nog eens verkrijgbaar als losse ovens. Of je dus een inbouwoven wilt of een vrijstaande oven, is geen probleem meer.
Er zijn inmiddels diverse merken die ovens met een pyrolysefunctie bieden. Zo bieden onder andere Miele, Siemens, AEG, Zanussi en ATAG ze aan. In onze showroom vind je verschillende modellen, zodat je zelf kunt kiezen welke functies je wilt en welk design je pyrolyse oven moet hebben.
Wil je zelf zien hoe pyrolyse werkt? Kom dan eens langs in onze showroom of maak een vrijblijvende afspraak!

Meer keuken inspiratie >>