Vrijstaande koelkast dé nieuwe trend?

Tegenwoordig moet alles in trends worden gegoten. Als iets niet trendy is of wordt, kun je verkoopsuccessen wel op je buik schrijven. Daarom signaleren keukenkenners weer een “nieuwe trend”: die van de vrijstaande koelkast. Niks inbouwkoelkast. Niks prachtig weggewerkte en efficiënt opgeborgen koelkast. De vrijstaande koelkast moet het in 2015 helemaal gaan maken.

De vrijstaande koelkast

We kennen al sinds jaar en dag de inbouwkoelkast. Deze koelkast is weggewerkt in de keuken en verstopt achter een frontje dat precies hetzelfde design heeft als al je andere keukenkastjes. Dat heeft niet alleen een esthetisch aspect, maar komt ook je ruimte ten goede. Toch laten we de inbouwkoelkast, onder invloed van Amerikaanse trends, steeds vaker verleiden tot een vrijstaande koelkast. Die heeft namelijk diverse voordelen ten opzichte van een inbouwkoelkast.
Nog even voor de duidelijkheid: als we het hebben over een vrijstaande koelkast, hebben we het in dit artikel niet over een klein koelkastje dat je in een hoekje of tegen een wandje plaatst. Het gaat dan echt om een grote koelkast waarin veel aandacht is besteed aan design, ruimte en technologie.

Meer keuken inspiratie >>

Voordelen van een vrijstaande koelkast

Een vrijstaande koelkast biedt diverse voordelen boven inbouwkoelkasten. Allereerst bieden ze veel flexibiliteit. Natuurlijk vervangen de meeste consumenten hun koelkast en keuken tegelijkertijd. Wanneer een koelkast in een goede keuken echter kapot gaat, moet vaak toch weer gekozen worden voor een koelkast die precies op de plek van de oude koelkast past. Dat is niet altijd haalbaar, maar biedt vooral weinig keuzemogelijkheden. Natuurlijk kun je er voor kiezen om een vrijstaande koelkast te nemen, maar wat doe je dan met de lege ruimte die er komt? Het is vaak niet eenvoudig om daar een kastje van te maken.
Een ander voordeel van een vrijstaande koelkast is dat hij veel groter is dan een gewone inbouwkoelkast. Dat levert dus veel meer ruimte op. Bovendien passen vrijstaande koelkasten prima in de design- en interieurtrends van tegenwoordig, zodat je ook nog eens een oogstrelend ontwerp in je keuken kunt zetten. De prijzen van inbouwkoelkasten en vrijstaande koelkasten zijn vaak vergelijkbaar. Soms zijn vrijstaande koelkasten zelfs een stuk goedkoper. En ten slotte zijn vrijstaande koelkasten vaak erg energiezuinig. Dat zegt niet alles, maar spreekt wel in hun voordeel.

Nadelen van een vrijstaande koelkast

Toch is niet alles goud wat er blinkt. Vrijstaande koelkasten hebben namelijk ook een aantal nadelen. Allereerst nemen ze gewoon veel meer ruimte in dan een inbouwkoelkast. Om een vrijstaande koelkast te kunnen plaatsen, heb je dus veel ruimte nodig – meer dan nodig is voor een inbouwkoelkast. Je kunt je ook afvragen of een grote koelkast nu echt zo ideaal is: juist de extra ruimte kan ertoe leiden dat je regelmatig etenswaren moet weggooien omdat ze bedorven zijn.
Bovendien passen vrijstaande koelkasten niet in elk interieur: ze zijn veelal glimmend en veelkleurig, waardoor ze niet tot hun recht komen in een klassieke of landelijke keuken. Een vrijstaande koelkast heeft dus alleen meerwaarde als hij echt in je keuken past en als alle technieken én andere specificaties prima bij je levensstijl en inrichting passen.
Of vrijstaande koelkasten een trend worden? Ze gaan gegarandeerd meer verkocht worden, maar een echte trend voorzien wij voorlopig nog niet.

Meer keuken inspiratie >>