Tips voor een nieuwe koelkast

Een koelkast is een koelkast? Niet dus. Wie denkt dat elke koelkast voor elke ruimte geschikt is, heeft het mis. In onze keukenzaak in Zeeland spreken we vaak klanten die een nieuwe koelkast willen kopen en niet verder kijken dan het design. Of mensen die een koelkast willen verplaatsen naar een andere ruimte, maar niet weten dat dat niet zomaar kan. Heel begrijpelijk, want er zijn maar weinig fabrikanten die je er goed over informeren. Keukenwereld doet dat wel. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Elke ruimte een andere koelkast

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast of wil je je oude koelkast verhuizen? Verbouw je je huis en wil je de koelkast in een andere ruimte plaatsen? Dan is het zaak om even goed op te letten.
Niet elke ruimte in je huis is immers hetzelfde. In de keuken kan het altijd lekker warm zijn, terwijl je berging in de zomer 40 °C kan worden en in je winter rond het vriespunt. Om te zorgen dat je koelkast altijd goed je etenswaren koelt, ontwikkelen fabrikanten van koelkasten voor elke ruimte andere koelkasten. Daarbij maken ze gebruik van klimaatklassen. De koelkasten worden dan op basis van hun eigenschappen ingedeeld voor een bepaalde omgeving én voor een bepaalde eigenschap.
Door de eigenschappen aan te passen, kunnen koelkasten geschikter worden gemaakt voor een bepaalde omgeving. Daardoor kunnen ze dan weer in een andere klimaatklasse worden ingedeeld.
Concreet: een koelkast kan dunnere wanden krijgen, zodat hij beter presteert in koudere omgevingen. Wil de fabrikant een koelkast ontwikkelen die beter presteert in warme ruimten, dan kan hij de wanden dikker maken.
Welke koelkast je dus koopt, is afhankelijk van de ruimte waarin je hem wilt zetten. En de prestaties van je koelkast zijn afhankelijk van de eigenschappen. Dunne wanden in een hete ruimte? Dan bederft je eten sneller.

Koelkasten zijn verkrijgbaar in de volgende klimaatklassen:

SN (subnormaal) Geschikt voor omgevingen van 10 – 32 graden
N (normaal) Geschikt voor omgevingen van 16 – 32 graden
ST (subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 38 graden
T (tropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 43 graden
SN – ST (subnormaal tot subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 38 graden
SN – T (subnormaal tot tropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 43 graden

 

Koelkast verhuizen

Je kunt een koelkast dus niet zomaar verhuizen. Heb je een koelkast gekocht die geschikt is voor koude omgevingen en zet je hem in een warme ruimte, dan zal de koelkast niet goed functioneren.
Wil je die problemen voorkomen, dan is het zaak om bij de aanschaf goed rekening te houden met de klimaatklasse. Gelukkig zijn de klimaatklassen ruim ingedeeld. Door strategisch te kiezen, kun je erop rekenen dat je koelkast in diverse ruimten goed functioneert. Dat voorkomt in de toekomst weer problemen en scheelt je ook nog eens honderden euro’s voor de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Meer keuken inspiratie >>