Seniorenkeuken

De tijd dat senioren op een bepaalde leeftijd naar een bejaardentehuis gingen, ligt al lang achter ons. Tegenwoordig blijven ouderen steeds langer thuis wonen: dat is goedkoper en vooral ook een stuk fijner. Toch gaat thuis wonen niet helemaal vanzelf: om als senior niet naar een verpleeghuis te hoeven verhuizen, moet je zorgen dat je de zaakjes thuis goed op orde hebt. Een van de dingen waarvoor je dan moet zorgen, is de seniorenkeuken. Met zo’n keuken kun je voorlopig zelfstandig blijven wonen. Maar hoe richt je de seniorenkeuken in?

Een mobiele keuken voor senioren

Om te beginnen: een seniorenkeuken is geen vastomlijnd concept. Wanneer we spreken over de seniorenkeuken of over een keuken voor senioren, bedoelen we daar een keuken in die zo is ingericht dat senioren in de keuken mobiel kunnen blijven. De term “mobiele keuken” die we hierboven gebruikten, is dan ook niet helemaal juist. De term “seniorenkeuken” wel: we hebben het dan over een keuken waarin senioren hun eigen kostje kunnen koken.
Een seniorenkeuken is dus helemaal ingericht op de behoeften van de bewoner. En omdat elke bewoner anders is, is er geen standaard seniorenkeuken. Toch hebben seniorenkeuken wel overeenkomsten: veel mensen krijgen namelijk dezelfde ouderdomskwalen en daar is wel een standaardoplossing voor te vinden.

De belangrijkste aanpassingen in een seniorenkeuken betreffen het aanrechtblad en de keukenkastjes. Wie op zoek is naar een aanrechtblad voor ouderen, kan bijvoorbeeld kiezen uit een aanrechtblad dat in hoogte verstelbaar is. Dat werkblad kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Dat is gemakkelijk wanneer in de keuken mensen met een verschillende lengte werken of wanneer de lichamelijke capaciteiten gaandeweg afnemen: je kunt het aanrechtblad dan aanpassen wanneer dat nodig is.

Veel keukens worden voorzien van boven- en onderkastjes, zodat er zo veel mogelijk spullen kunnen worden opgeruimd. Dat is erg handig, maar heeft ook zo zijn nadelen: ouderen die op een stoel moeten klimmen om wat uit de bovenkastjes te pakken, kunnen vallen en ledematen breken. De opvallendste aanpassing in een seniorenkeuken heeft dan ook te maken met de keukenkastjes. Je zou ervoor kunnen kiezen om de keukenkastjes helemaal weg te halen of om te kiezen voor lagere keukenkastjes. Je biedt ouderen dan een volwaardige keuken met genoeg opbergruimte, maar neemt ook een groot gevaar voor ze weg.

Andere aanpassingen in de seniorenkeuken kunnen zijn: het vervangen van de kookplaat door een veiliger of gebruiksvriendelijker alternatief, het verplaatsen van de spoelbak, zodat ouderen niet meer zo ver hoeven te strekken, en het gebruiken van losse keukenapparaten die naar wens van de oudere kunnen worden neergezet.

Seniorenkeuken: wanneer?

Niemand zit te wachten op een ingrijpende verbouwing of op verkleining van de keuken: dat stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Toch kun je maar beter een beetje vooruitkijken: soms kan je zomaar iets overkomen waarmee je geen rekening had gehouden. Wanneer je huis (en je keuken) daar niet op zijn ingericht, moet je misschien (tijdelijk) naar een verpleeghuis of moeten er steeds personen worden ingeschakeld om je te helpen.
Het is daarom aan te raden om de keuken in een vroeg stadium mobiel te maken voor de oude dag. Je zou ervoor kunnen kiezen om tussen je 60e en 70e alvast de nodige aanpassingen te doen, waardoor je zeker weet dat de keuken ook in onvoorziene omstandigheden voldoet. Dat biedt je gelijk de mogelijkheid om alvast te wennen aan de aanpassingen.

Wil je meer tips over een seniorenkeuken of ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen? Maak dan eens een afspraak met onze verkoopadviseurs!

Meer keuken inspiratie >>