Materiaal keukenkastjes: welke mogelijkheden zijn er?

Keukenkastjes zijn er, we zeggen het vaker, in veel soorten en maten. Ze hebben allemaal gemeen dat ze vaak worden gebruikt en daarom degelijk moeten zijn. De uitstraling van je keuken en het materiaal waarvan de keukenkastjes zijn gemaakt, zijn voor een deel afhankelijk van je budget. Een budgetkeuken is immers niet van massief eikenhout, terwijl een luxekeuken niet van spaanplaat zal zijn. Gelukkig heb je tegenwoordig voor een scherpe prijs een hoogwaardige keuken met een mooie uitstraling. Maar welke keuzemogelijkheden zijn er?

De basis van een keukenkastje

De meeste keukens, in welke prijsklasse dan ook, zijn gemaakt van spaanplaat of MDF (ook een soort spaanplaat, maar dan met een hogere dichtheid en daardoor duurzamer en steviger). Spaanplaat en MDF worden gebruikt voor het skelet van je keukenkastjes en dus niet voor de afwerking. Omdat MDF een gladdere buitenkant heeft dan spaanplaat, kan het materiaal beter worden verwerkt. Niettemin kunnen spaanplaat en MDF allebei dezelfde afwerking krijgen. Je kunt dus een goedkope keuken hebben met een ‘betere’ uitstraling dan een duurdere keuken: de combinatie van materiaal aan de binnenkant en afwerking van de keukenkastjes maakt het verschil.

Keukenkastjes met folie

De meeste keukens die in Nederland verkocht worden, zijn voorzien van een folielaag. Deze laag is over de deur gespannen en verlijmd. De folie op keukenkastjes is in de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor je echt niet meer kunt zien dat keukenkastjes een folielaag hebben. Bovendien is daardoor het probleem van loslatend folie aanzienlijk verminderd. Folie werkt het beste op MDF: die combinatie biedt de meeste duurzaamheid.

Meer keuken inspiratie >>

Keukenkastjes met kunststof

Als alternatief voor folie zou je kunnen kiezen voor kunststof. Er wordt dan een laag melamine of acryl over het hout aangebracht. Kunststof is een betaalbaar product in hoge kwaliteit. Kies je voor keukenkastjes met kunststof, dan kun je rekenen op jarenlang plezier. Bovendien is kunststof in veel motieven te verkrijgen: keus genoeg dus om de keuken naar eigen wens aan te passen.

Keukenkastjes met houtfineer

Wanneer je een keuken wilt met een luxe uitstraling, dan is houtfineer een goede oplossing. Houtfineer geeft je keuken een warme sfeer en is tegenwoordig zo realistisch dat je echt het idee krijgt dat je met een houten keuken te maken hebt. Het mooie aan houtfineer is dat je het in verschillende dessins en structuren kunt krijgen. Sommige producten hebben zelfs reliëf, waardoor de keukenkastjes nog echter lijken. En natuurlijk kun je zelf kiezen of je eikenhout, grenen, beuken of andere houtsoorten wilt.

Keukenkastjes met lak

Wanneer je een stijlvolle en moderne keuken wilt, is lak een ideale optie. De populariteit van hoogglans heeft lak in de keuken een flinke boost gegeven. Toch hoef je niet per se een keuken van hoogglans: lak is er ook in andere varianten.

Om lak op je keukenkastjes te kunnen kiezen, moet je wel een keuken van MDF hebben. Het eindresultaat is afhankelijk van de lakproducent: sommigen lakken het keukenfront drie keer. Vooral de hardheid van de bovenlaag is belangrijk: hoe zachter de bovenlaag is, hoe minder je keuken tegen een stootje kan en des te groter de kans op ernstige schade.
Liever geen hoogglans? Dan kun je kiezen uit matte lak, satijnlak en structuurlak.

Benieuwd naar de mogelijkheden van al deze varianten? Bezoek onze showroom eens en laat je inspireren!

Meer keuken inspiratie >>