Kookplaten, welke mogelijkheden zijn er?

Kookplaten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze hebben allemaal hun voordelen - en hun nadelen. Welke mogelijkheden zijn er en voor welke kookplaat moet je kiezen? De adviseurs van Keuken en Badwereld zetten vier mogelijkheden voor je op een rijtje.

Verschillende kooktechnieken

Er zijn verschillende soorten kookplaten: je hebt een keramische kookplaat, inductiekookplaat en gaskookplaat. Waarom zou je kiezen voor de ene of andere oplossing?
Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je kiest voor een kookplaat omdat je dat nu eenmaal fijn vindt of omdat die in aanschaf of gebruik goedkoop is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de resultaten van een bepaalde kooktechniek. Er zijn bijvoorbeeld consumenten die graag op gas koken omdat ze dan kunnen wokken. Dat was tot voor kort niet mogelijk met keramische kookplaten.
Er is ook nog een duurzaamheidsaspect: gas lijkt schaars te worden en heeft ook gevolgen voor de bodem onder bepaalde gebieden (denk aan Groningen). Je kunt dan kiezen voor een elektrische kookplaat om niet van gas afhankelijk te zijn.

De voordelen en nadelen van een inductiekookplaat

Koken op inductie is heel efficiënt. Een inductiekookplaat verhit de bodem van de pan, waardoor er geen energie weglekt. Alle energie wordt direct gebruikt voor de pan en dus wordt de energie optimaal gebruikt. Het echte rendement schommelt rond de 80-90%, maar is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pan: hoe slechter een pan is, hoe minder het rendement van inductiekoken zal zijn.
Inductiekoken is ook veilig: zodra je de pan van de inductiekookplaat haalt, koelt de plaat af. Je kunt dan geen brandwonden oplopen en bovendien gaat er geen energie verloren. Dat je geen vlam in de pan kunt krijgen, is ook wel een fijn idee …
Omdat de inductiekookplaten helemaal glad zijn, kun je ze gemakkelijk schoonmaken.
Inductiekookplaten vragen echter wel veel energie. Daarom moet er een aparte groep in de meterkast worden aangemaakt. Omdat niet alle pannen geschikt zijn voor koken op inductie, moet je misschien nieuwe pannen aanschaffen. Veel pannen zijn tegenwoordig geschikt voor meerdere kooktechnieken, maar je kunt maar beter even checken of ze er tegen kunnen.

De voordelen en nadelen van koken op gas

Koken op gas is de oudste kooktechniek die we dagelijks gebruiken. Natuurlijk is koken op echt vuur nog veel ouder, maar die methode wordt nauwelijks meer gebruikt.
Koken op gas is vaak voordeliger dan keramisch koken of inductiekoken: koken op gas is in elk geval niet duurder dan koken met elektriciteit en omdat alle pannen uit de winkel geschikt zijn voor gasfornuizen hoef je geen nieuwe aan te pakken.
Koken op gas is wel minder efficiënt dan keramisch koken of inductiekoken: er lekt veel warmte en vuur langs de pannen, waardoor er warmteverlies optreedt. Van al het gas dat je gebruikt, wordt maar ongeveer 50% gebruikt voor het koken. De rest is verlies … Een bijkomend nadeel is dat het daardoor ook langer duurt voordat je gerechten klaar zijn.
De prijs van gas schommelt en gas wordt schaars. Daardoor weet je nooit helemaal precies wat koken op gas nu kost. Toch weerhoudt dat echte kookliefhebbers er niet van om een gaskookplaat te kopen: ze kunnen met gas namelijk heerlijk wokken.
Daarna hebben ze wel een probleem: alle pitten en roosters moeten worden schoongemaakt en dat is intensiever dan bij de gladde kookplaten.

De voordelen en nadelen van keramisch koken

Koken op een keramische kookplaat is tegenwoordig erg populair. Keramische kookplaten hebben spiralen die elektrisch worden verwarmd. Er is dus een extra groep in de meterkast nodig. Ook heb je speciale pannen nodig om optimaal te kunnen koken. Net als inductiekookplaten kun je keramische kookplaten gemakkelijk schoonmaken.
Daar houden de vergelijkingen echter wel op. Het rendement van keramisch koken is zo’n 60% – hoger dus dan bij koken op gas, maar beduidend lager dan bij inductiekoken. Doordat de pitten warm blijven als je de pan van het “vuur” haalt, is er bovendien kans op brandwonden. Goed uitkijken dus, zeker wanneer je overstapt van inductiekoken op keramisch koken!

Meer keuken inspiratie >>