Kleine keuken? 5 tips om je kleine keuken efficiënt te gebruiken

Een kleine keuken kan knus en gezellig zijn, maar biedt lang niet zoveel opbergruimte als een grote keuken. Toch zijn er consumenten die bewust voor een kleine keuken kiezen, naast de consumenten die wel graag anders zouden willen maar gewoon geen grotere keuken in hun huis kunnen plaatsen.
Keuken en Badwereld zet 5 tips voor een efficiënte kleine keuken op een rij.

Tip 1: Maak creatief werkruimte

In een kleine keuken moet je woekeren met de ruimte – zo simpel is het. Toch zijn er mogelijkheden om je werkruimte uit te breiden. Door een snijplank over je gootsteen heen te leggen, breid je het werkoppervlak uit en kun je de rest van je aanrechtblad gebruiken voor andere zaken.
Natuurlijk kun je ook werken aan je keukentafel (als je die hebt), maar dat vraagt weer wat meer creativiteit omdat je dan alsnog extra moet lopen om afval op te ruimen. Je kunt in dat geval je aardappels boven een oude krant schillen, zodat je ze sneller opruimt.
Mocht daar ruimte voor zijn, kies dan voor een uitklapbare tafel: je kunt dan het werkblad uittrekken of uitklappen op het moment dat je meer ruimte nodig hebt. Ben je klaar, dan klap je het extra tafelblad weer in zodat je weer voldoende loopruimte hebt.

Tip 2: Ga verticaal

Natuurlijk heb je veel horizontale ruimte in je keuken nodig: voor het bereiden van gerechten, voor het opruimen van je servies en voor andere horizontale bezigheden. Toch kunnen er best veel dingen verticaal worden opgehangen, zoals je handdoeken, ovenwanten en slalepels. Hang daarom haken aan de muur en gebruik die om andere ruimte vrij te maken. Eventueel kun je aan de haken stevige zakken van jute of stof hangen waar je nog extra fröbels en accessoires in opbergt. We zien zelfs klanten die zakjes aan de muur hangen en daar hun tuinkruiden in verbouwen. En waarom ook niet? Dat geeft ook nog een beetje leven in je keuken!

Meer keuken inspiratie

Tip 3: Denk praktisch

In een keuken heb je veel nodig, maar niet alles hoeft binnen handbereik te liggen. Denk daarom praktisch en deel je keukenkasten in op volgorde van gebruik. Zorg dat je bij de spoelbak alles hebt wat je daar nodig hebt. De rest kan dan in kastjes en aan de muur.
Plaats lang houdbare gerechten bij elkaar en zorg voor een “systeem”. Als je bekende spullen bij elkaar plaatst, grijp je nooit mis en hoef je ook niet naar drie keukenladen te lopen om één activiteit uit te voeren.
Bovendien staan veel keukens boordevol met zaken waar je geen afscheid van kunt nemen, maar die verder weinig toevoegen. Verplaats die spullen naar een andere kast of doe ze gewoon weg. Dan houd je ruimte over voor andere dingen.

Tip 4: Zorg voor een efficiënte indeling

Het is overbodig om te zeggen, maar we doen het toch: zorg voor een efficiënte indeling. We schreven al dat je het best alle dingen die bij elkaar horen bij elkaar kunt laten staan. Deel daarnaast ook je laden en kastjes strak in, zodat er geen ruimte verloren gaat. Met ladeverdelers en extra planken kun je handige compartimenten in je keukenladen en keukenkastjes maken, zodat je steeds precies genoeg ruimte hebt om alle spullen goed op te ruimen zonder dat er ruimte verloren gaat. Zo bewaar je ook nog eens het overzicht.

Tip 5: Zorg voor weinig rommel

Rommel moet je niet alleen opruimen, het zorgt ook nog eens voor onrust. Ruim daarom gebruikte spullen en afval zo snel mogelijk op. Was gebruikte keukenhulpjes gelijk af, zodat ze niet blijven liggen en je meer ruimte op het aanrecht overhoudt. En ruim etensresten en afval gelijk op in de juiste prullenbak, zodat dat niet blijft liggen. Plaats eventueel een bakje op je aanrecht dat je af en toe leegt. Dat scheelt heen-en-weerlopen, maar dwingt je wel om zelfs je afval te ordenen en regelmatig weg te gooien. Zo blijft je kleine keuken lekker leefbaar!

Meer keuken inspiratie