Keukenkastje: welke handgreep neem je?

Wie een nieuwe keuken koopt, gaat natuurlijk voor de uitstraling. Vaak gaan consumenten naar huis (niet letterlijk natuurlijk) met een keuken die lijkt op het showroommodel waarvoor ze zijn gevallen. Dat betekent in de praktijk ook dat ze zich verder niet heel sterk hebben verdiept in de mogelijkheden voor handgrepen. Logisch, want in onze showroom vind je altijd een keuken met bijpassende handgrepen. Je hoeft er dus verder niet over na te denken wat je wilt.
Toch kan het slim zijn vooraf even te bedenken wat jij voor handgrepen op je keukenkastjes wilt: worden het knoppen, stangen of grepen?

Greeploze keukenkastjes

De laatste jaren zijn greeploze keukenkastjes heel populair. Deze keukenkastjes hebben een onzichtbare handgreep en zijn aan de voorkant dus helemaal glad. Dat ziet er strak en tijdloos uit. Greeploze keukenkastjes zijn er in verschillende varianten: met lijsten aan de bovenkant of zijkant of met inkepingen.
Greeploze keukenkastjes zijn handig wanneer je beperkte loopruimte hebt of wanneer je een bepaalde designstijl in huis hebt. Heb je een landelijke keuken of kun je door lichamelijke problemen moeilijk de greeploze lijst bedienen, dan is een greeploos keukenkastje minder handig en kun je beter kiezen voor stangen.

Keukenkastje met stangen

Stangen op een keukenkastje zijn het tegendeel van greeploze keukenkastjes. Ze zijn namelijk groot en goed zichtbaar. Een stang op een keukenkastje is vaak horizontaal of verticaal over de hele breedte van een keukenkastje gemonteerd. Dat is ideaal, want je kunt dan gemakkelijk je keukenkastje opentrekken: de stang zorgt dat je nooit misgrijpt en verdeelt je trekkracht bovendien over de hele breedte. Zo loop je niet het risico dat je je keukenkastje ontwricht.
Stangen komen het mooist uit op modernere keukens. In klassieke keukens zullen ze niet zo mooi staan. Daar kun je dan maar beter knoppen kiezen.

Meer keuken inspiratie >>

Keukenkastje met knoppen

Knoppen zijn kleine elementen op een keukenkastje. Je moet er dus bewust naar grijpen. Dat is bij greeploze keukenkastjes en kastjes met stangen niet het geval.
Knoppen kun je in allerlei varianten krijgen: er zijn verschillende kleuren, motieven en vormen.
Een knop geeft je keuken een klassiekere uitstraling, waardoor hij het best tot zijn recht komt in klassieke en landelijke keukens. Op hoogglanskeukens zullen ze misstaan.
Knoppen zijn overigens niet heel handig wanneer je vrede lades of een apothekerskast hebt: je moet dan hard trekken en dat kan slecht zijn voor je rug en voor de keuken.

Keukenkastje met grepen

Ten slotte zijn er nog keukenkastjes met grepen: de gewone handgrepen dus. Deze bevinden zich qua afmetingen tussen de knoppen en stangen. Je hebt, net als bij knoppen, veel keus uit allerlei varianten. Met een handgreep grijp je net wat minder mis dan met een knop. Een greep moet echter wel passen: niet alle grepen passen even goed bij alle stijlen keukens.

Laat je dus goed informeren door de keukenadviseur!

Meer keuken inspiratie >>