Keukenfrontjes: 5 mogelijkheden op een rij

Keukenfrontjes zijn er in veel verschillende soorten, elk met hun eigen budget en voordelen en nadelen. Standaard keukenfrontjes zijn vaak het best betaalbaar, maar voor sommige consumenten ook te gewoon. Wil je wat exclusievers, dan moet je vaak in de buidel tasten. Bovendien kan iets wel mooi zijn, maar is het niet per se praktisch.
Wat moet je kiezen? Keuken en Badwereld zet 5 soorten keukenfrontjes op een rij.

Keukenfrontjes van vinyl

Keukenfrontjes van vinyl behoren tot de standaardopties in veel keukens. Het voordeel van vinyl is dat het in veel verschillende soorten en kleuren is te verkrijgen. Dankzij de productontwikkeling is vinyl bovendien sterk en duurzaam. In sommige keukens wordt vinyl strak op deurtjes aan gebracht, maar wanneer een keukendeurtje een lijst heeft, kan het vinyl daar overheen worden gespannen, zodat je een deurtje met een patroon krijgt.
Een ander voordeel van vinyl is de betaalbaarheid: het product is verkrijgbaar van goedkoop tot een gemiddelde prijs. En om niet meer te noemen: je kunt keukendeurtjes met vinyl heel gemakkelijk schoonmaken.
Helaas kan vinyl bij blootstelling aan hoge temperaturen en bij warmte en vocht loslaten, waardoor de uitstraling van je keuken wordt aangetast. Dit gebeurt tegenwoordig niet veel meer en we geven daar in de meeste gevallen ook garantie op, maar in sommige gevallen is het niet te voorkomen.

Meer keuken inspiratie

Keukenfrontje van hout

Na vinyl is hout een van de populairste materialen voor keukenfrontjes. De kastjes bestaan vaak uit fineerhout op multiplex of spaanplaat omdat dit goedkoper is, maar keukendeurtjes kunnen wel van massief hout zijn. Bovendien hoeven echt houten keukendeurtjes helemaal niet zo duur te zijn als wel gedacht wordt.
Het voordeel van hout is dat het gemakkelijk te repareren is. Ook is hout duurzaam. Mocht je eens wat anders willen, dan kun je de deurtjes altijd ontvetten, schuren en beitsen.
Let wel op met vocht en warmte. Deze twee factoren zijn in een keuken niet uit te sluiten, maar kunnen er wel toe leiden dat je keukendeurtjes op termijn kromtrekken.
Je kunt de keukendeurtjes schoonmaken met warm water. Krassen kun je verwijderen met een waxstick.

Keukenfrontje van laminaat

Laminaat bestaat uit lagen papier of plastic die over multiplex of spaanplaat zijn aangebracht. Vanwege de materiaalbeperkingen hebben de meeste keukendeurtjes met laminaat een vlak of gegroefd ontwerp. Eventueel kunnen wel structuren in het laminaat zijn aangebracht.
Laminaat is, net als vinyl, verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Het betaalbare materiaal is erg duurzaam en kan tegen deuken en vlekken. Dat betekent niet dat laminaat onverwoestbaar is, want diepe sneden en scheuren kun je niet oplossen. Wees dus voorzichtig om je keuken niet blijvend te beschadigen.
Gelukkig kun je krassen wel wat minder zichtbaar maken met een speciale pasta. En een gewoon keukensopje is genoeg om de meeste vlekken te verwijderen.

Milieuvriendelijk keukenfrontje

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijker rol in ons leven. Daarom zijn er tegenwoordig ecologische of milieuvriendelijke keukenfrontjes. Ze zijn echter geen onderdeel van standaardcollecties. Bamboe, gerecycled hout, tarwestro en andere materialen zijn nog steeds dun bezaaid in keukenland en daarom vaak alleen beschikbaar voor consumenten die er echt voor in hun buidel willen tasten.
Daarmee krijg je echter wel een duurzame en vooral ook opvallende keuken. Een keuken met deurtjes van bamboe levert gegarandeerd enthousiaste reacties op.
Omdat je werkt met natuurlijke materialen moet je wel zorgen voor een goede omgeving. Te veel vocht kan funest zijn, te weinig vocht ook. Soms is een speciale behandeling nodig. Informeer dus wel even goed naar de mogelijkheden.

Metalen keukenfrontje

Wil je eens wat anders, dan kun je kiezen voor een keukenfrontje van een metaalsoort, zoals rvs. Dit is alleen een afwerklaag, dus je krijgt geen deurtje dat helemaal van metaal is.
De metaalsoorten zijn vaak glimmend of geborsteld en verkrijgbaar als maatwerkproduct. Ze zijn robuust, roestvast en bestand tegen de meeste keukenproducten. Bovendien trekken ze niet krom. Daar staat tegenover dat je krassen en deuken snel ziet. Afhankelijk van de metaalbewerking moet je ook regelmatig vingerafdrukken wegpoetsen.

Meer keuken inspiratie