Keuken schoonmaken: de top 5

Iedereen maakt zijn of haar keuken regelmatig schoon. Ook al ben je geen opruimer of ga je liever uit dan dat je schoonmaakt, soms ontkom je er gewoon niet aan. Toch is het belangrijk om je keuken schoon te maken, want daar profiteer je gewoon van. Onze keukenadviseurs noemen de vijf belangrijkste plekken voor het schoonmaken van je keuken.

Waarom zou je je keuken schoonmaken?

Iedereen begrijpt wel dat het goed is om af en toe je keuken schoon te maken. Doe je dat niet, dan heb je binnen de kortste keren een smerige omgeving waarin je niet meer lekker kunt leven. Bovendien kunnen er allerlei ziektekiemen en bacteriën ontstaan, die zich kunnen vermengen met gerechten die je bereidt. Daar kun je erg ziek van worden.
Een vuile keuken kan ook nog eens gevaren, zoals val- en glijpartijen, opleveren.
En ten slotte word je van een vieze keuken niet erg rustig in je hoofd: al die rondslingerende voorwerpen en niet goed weggewerkte huishoudelijke dingen trekken continu je aandacht en leiden je af van de zaken waar je je op moet richten. Dat gaat ten koste van je concentratie en innerlijke rust en werkt gewoon slopend.

Meer keuken inspiratie

Aanrechtblad en keukenapparaten schoonmaken

Meestal maak je je aanrechtblad wel schoon – hetzij met een eenvoudig doekje of door een hele schrobbeurt. Dat eenvoudige doekje moet je gewoon elke dag even doen, wil je voorkomen dat je aanrechtblad wordt aangetast met kringen, vingerafdrukken en vlekken die op termijn onherstelbaar zijn. Afhankelijk van het type aanrechtblad moet je ‘m eens in de zoveel tijd een grotere beurt geven, zodat hij zijn eigenschappen behoudt en mooi blijft.

Keukenapparaten kun je ook maar beter schoonmaken. Een oven met de restanten van drie ovenschotels of cakebakprojecten terug is niet alleen niet zo hygiënisch, maar kan ook nog eens de prestaties van je apparaat en de smaak van je gerechten aantasten. En je wilt toch echt geen preischotel met cakesmaak.
Mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan kun je een bakje met water in je oven opwarmen en even laten staan, zodat hardnekkige resten worden losgeweekt. Daarna kun je je oven of magnetron heel gemakkelijk schoonmaken.

Gootsteen schoonmaken

De gootsteen spoelen we meestal wel uit, maar echt goed schoonmaken wordt nog wel eens overgeslagen. Het is dan ook goed om hem elke dag gewoon even goed schoon te maken. Let hier vooral op wanneer je een gootsteen van steen en/of met haakse randen hebt: daar kunnen etensresten in achterblijven die gaan rotten. Dat kan niet alleen gaan stinken, maar leidt uiteindelijk ook tot onherstelbare beschadigingen of tot loslatende kitranden. Niet aan te raden dus.

De rest schoonmaken

We komen regelmatig consumenten tegen die als een berg opzien tegen het schoonmaken van hun keuken. Logisch, want het kan ook gewoon een flinke klus zijn. Wij adviseren je om gewoon elke dag een klein beetje schoon te maken (op de belangrijke zaken, zoals je aanrechtblad en gootsteen, na). Zo houd je de keuken netjes, voorkom je ziekteverwekkers en hoef je ook niet elke week een uur vrij te maken om alles eens flink aan te pakken.
Ruim de grootste viezigheden en vlekken direct op en loop gewoon ’s morgens en ’s avonds even met een schone vaatdoek door de keuken om opvallende zaken weg te poetsen. Zo heb je het meeste (en het langst) plezier van je keuken!

Meer keuken inspiratie