Keuken renoveren: kleine ideeën met grootse resultaten

Veel consumenten die hun keuken willen renoveren, zien daar als een berg tegenop. Dat is begrijpelijk, want je moet er veel voor op de kop zetten. Bovendien is een renovatie soms net zo duur als een hele nieuwe keuken – maar dat hangt natuurlijk van je plannen af.
Wil je de keuken renoveren of zoek je een nieuwe uitstraling voor je keuken? Laat je inspireren door deze vier kleine tips waarmee je grootse resultaten kunt boeken

Kies eens voor een tegelwand

Heb je een kleine keuken, dan is de kans groot dat je weinig mogelijkheden ziet voor renovaties die je keuken een heel nieuw aanzien geven. Het laatste waar je dan aan denkt, is bovendien de wand: wat kun je daar mee om er iets heel nieuws van te maken?
Probeer eens een tegelwand van onder tot boven. Dat is weer eens wat anders, het oogt bovendien modern en je maakt je keuken er optisch ook nog eens groter mee. Je moet dan wel kiezen voor grotere tegels, want die maken dat je ruimte groter lijkt. Ook een aanrader: kies voor lichte kleuren, want daardoor oogt je keuken ook nog eens ruimer en lichter.

Buitendeur? Kies voor een boven- en onderdeur

Sommige keukens bevinden zich direct bij een buitendeur. Of, anders gezegd: de keukens hebben een buitendeur. Dat is niet altijd even ideaal, want het brengt veel tocht in de keuken. Een voordeel is wel dat je de deur even kunt openzetten, zodat vervelende dampen sneller verdwijnen. Wil je profiteren van een oplossing die in de zomer en winter even comfortabel is en die er ook nog eens goed uitziet? Kies voor een deur met boven- en onderdeur. Je kunt dan de bovendeur even openen en de onderdeur gewoon gesloten laten. Dat biedt je privacy en een beetje verkoeling. Bovendien blijft eventuele comfortabele warmte toch langer hangen dan wanneer je de deur helemaal open zou laten staan

Laat het licht weerspiegelen op het aanrechtblad

Een keuken moet licht zijn: daardoor kun je alles goed overzien. Bovendien breng je best wat tijd door in een keuken en natuurlijk licht is dan onmisbaar. Inmiddels zijn donkere kleuren al een tijdje in opmars, waardoor de noodzaak van licht helemaal duidelijk wordt.
Zit je om licht verlegen of wil je je keuken nog lichter maken dan hij al is, dan kun je kiezen voor een wit, glanzend, aanrechtblad. Dat weerspiegelt het licht van je lampen en het daglicht dat via de ramen binnenkomt. Je keuken krijgt daardoor opeens een heel andere gloed en oogt stukken lichter!

Rustiek hout rondom je keukeneiland

Hout in je keuken is mooi: het oogt natuurlijk, werkt rustgevend en doodt ook nog eens tal van bacteriën. Heb je geen echt hout, dan profiteer je minder van de natuurlijke werking, maar heb je nog steeds hetzelfde rustgevende resultaat.
Heb je een kookeiland, dan kun je overwegen om die aan de zijkanten te bekleden met hout. Daardoor trek je de optische lijn van je vloer door en voorkom je gelijk beschadigingen of sporen die je anders blijft zien. Dat geeft je net wat meer ontspanning (je hoeft je immers niet druk te maken over allerlei sporen) en kunt het hout nog gemakkelijk schoonmaken en bijwerken ook. Aanrader!

Meer keuken inspiratie >>