5 tips om je oven schoon te maken

Je oven schoonmaken kan een heel (vies) karwei zijn. Soms is je oven zo smerig van alles wat je erin hebt gebakken en gebraden, dat je er als een berg tegenop ziet om ‘m nog schoon te maken. Bovendien kunnen bepaalde schoonmaakmiddelen funest zijn voor je oven, met alle gevolgen van dien voor de garantie op je oven. Toch is het belangrijk om je oven goed schoon te maken. Daarom delen we in dit artikel 5 tips waarmee je je oven weer fluitend schoonmaakt.

Waarom je oven schoonmaken?

Het is belangrijk dat je je oven regelmatig schoonmaakt. Een vieze oven kan immers allerlei smerige luchtjes in je huis brengen. Bovendien kunnen aangekoekte etensresten allerlei ongedierte naar je keuken lokken. En ten slotte kan een vieze oven zelfs van invloed zijn op de smaak van je eten. Reden genoeg dus om je oven regelmatig schoon te maken.
Vooruit, nog één reden dan: een schoongemaakte oven ziet er stukken beter uit dan een oven die bezoekers in één oogopslag laat zien wat je in de achterliggende 4 weken hebt gegeten. Je oven schoonmaken? Dat is gewoon belangrijk!

Meer keuken inspiratie >>

Vijf tips om je oven schoon te maken

Hoe belangrijk het ook is om je oven schoon te maken, het is niet altijd even eenvoudig. Sommige etensresten zijn zo hardnekkig aangekoekt dat je er bijna een hamer en beitel voor nodig hebt. En laat de schade die je daarmee veroorzaakt nou net niet onder de garantie vallen…
Bij een oven schoonmaken komt dus beleid en voorzichtigheid kijken. Om je te helpen, volgen hieronder vijf handige tips…

1. Gebruik speciale ovenreiniger

Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen op de markt. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn echter even geschikt als je een oven wilt schoonmaken. Er zijn namelijk bijtende en schurende middelen die kunnen leiden tot beschadiging van je mooie oven. Andere schoonmaakmiddelen kunnen zelfs leiden tot roest of brandplekken.
Kies daarom voor een speciale ovenreiniger. Vergeet niet om de luchtopeningen en verhittingsgaten in je oven goed af te dekken, zodat de schoonmaakmiddelen niet in de techniek van je oven kunnen terechtkomen. Maak de onderdelen vervolgens goed schoon. Laat eventueel nat geworden technische onderdelen niet aan de lucht drogen: daardoor kunnen ze eerder gaan roesten.

2. Laat je oven schoonweken

Hardnekkig aangekoekte etensresten kun je gemakkelijker verwijderen als ze zijn geweekt. Plaats een bakje water in je oven en breng het water aan de kook. De stoom zorgt ervoor dat de etensresten doorweekt raken, waardoor je ze gemakkelijk kunt verwijderen. Pas wel op wanneer je de oven opendoet: hete stoom kan leiden tot brandwonden.
Wil je je oven ook nog eens lekker laten ruiken? Voeg dan een schijfje citroen aan het bakje met water toe. Succes gegarandeerd!

3. Laat je oven nog een keer schoonweken

Een andere manier om je oven schoon te weken, is door hem 5 minuten voor te verwarmen. Zet daarna een pannetje met water en een flinke scheut ammoniak in de oven. Doe de deur weer dicht en laat het geheel een hele dag staan. Het vuil weekt nu los en je kunt de resten gemakkelijk verwijderen. Let wel op dat ammoniak geen gezond goedje is. Adem het dus niet te veel in.
Zorg ook dat je je pannetje met ammoniak al klaar hebt staan: als de oven te lang openstaat, vervliegt alle warmte en is het effect lang niet zo goed.
Ten slotte: ventileer goed wanneer je de oven na een dag weer opent: de dampen kunnen verstikkend werken.

4. Gebruik groene zeep

Groene zeep wordt veel gebruikt. Het middel ontvet en is dus ideaal als je oven erg vet is. Wrijf alle onderdelen in met de zeep en laat de oven daarna stoomreinigen. Veeg de vettige resten nu goed af. Zorg ook dat het zeepwater niet in de technische onderdelen kan komen.

5. Gebruik gewone huis-, tuin en keukenmiddelen

Met gewoon water, een goede doek en een speciaal schoonmaakmiddel kun je een eind komen. Gebruik genoeg water en spoel de binnenkant van je oven goed schoon. Voorkom natuurlijk contact met elektronica en technische onderdelen. Gebruik eventueel theedoeken, schoonmaakdoekjes en keukenpapier om alle resten te verwijderen.
Deze tip kun je zowel voor de binnen- als buitenkant van je oven gebruiken. Voor de buitenkant en voor binnenkanten van bepaalde ovens kun je ook roestvrijstaalreinigers gebruiken. Kijk wel even of het middel wel geschikt is, want anders krijg je alsnog krassen of ongewenste plekken.

Magnetron schoonmaken: tips

Bovenstaande tips werken niet alleen goed voor je oven, maar ook voor je combimagnetron of gewone magnetron. Pas ze allemaal toe, maar wees wel voorzichtig en kijk even of bepaalde schoonmaakmiddelen wel zijn toegestaan. Veel succes!

Meer keuken inspiratie >>