Je keuken ontwerpen in 3 stappen

Wij zullen de laatste zijn die zegt dat een keuken ontwerpen heel eenvoudig is. Natuurlijk doen wij het dagelijks, maar elke ruimte is verschillend en iedereen heeft zijn eigen eisen. Daar komt voor jou als consument nog eens bij dat het vaak moeilijk is voor te stellen hoe de keuken er in het echt uit ziet. Bovendien weten veel mensen die we spreken niet waar ze moeten beginnen en eindigen. Door het ontwerpproces op te delen in 3 stappen, wordt het een stukje makkelijker. Lees erover in deze blog.

Stap 1: de ruimte opmeten

Een keukenruimte is meer dan alleen een keuken. Misschien wil je er wel een eettafel in hebben of wil je graag een supergrote koelkast. Of ze passen en waar ze moeten komen, is voor een groot deel afhankelijk van de ruimte. Bovendien is het belangrijk om het oppervlak van je keuken te kennen, zodat je weet welke mogelijkheden er zijn. Begin daarom met het opmeten van de ruimte. Noteer de lengte, breedte en hoogte van je keuken. Dan weet je welke maten je kunt hanteren.
Tip: teken de ruimte uit op ruitjespapier. Vergeet daarbij de deuren en ramen niet. Bedenk vervolgens waar je alles wilt hebben. Maak gerust meerdere schetsen, zodat je alle mogelijkheden overweegt.
Het is belangrijk om rekening te houden met bestaande leidingen voor gas, water en elektriciteit. Daar hoef je je niet blind op te staren, want vaak kunnen ze wel verlegd worden. Begin gewoon: op papier zijn er geen onmogelijkheden en veel ogenschijnlijk grote problemen kunnen heel gemakkelijk worden opgelost.
Door zelf al wat denkwerk te hebben gedaan, kom je goed beslagen ten ijs in onze showroom.
Kom je er niet uit? Geen probleem. Onze monteurs meten de keuken nauwkeurig op en kunnen een prachtige 3D-schets maken!

Stap 2: teken je keuken

Als je de oppervlakte, inclusief ramen, deuren en leidingen, hebt getekend, kun je een keukenopstelling tekenen. Er zijn rechte keukens, hoekkeukens, parallelle keukens, U-keukens, G-keukens en kookeilanden.
Bepaal wat je wilt en teken voor jezelf de positie van je kookplaat, spoelbak en koelkast. Teken eventueel ook de eettafel. Blijft er na het tekenen van de keuken weinig praktische ruimte over? Teken dan een andere keuken of overweeg om andere apparaten te nemen. Eventueel kun je in plaats van een keukentafel een schiereiland nemen: dan heb je een keuken en eetruimte in één.

Stap 3: houd rekening met alles wat je in de keuken doet

Iedere keuken kan worden opgedeeld in vijf zones: de non food-opbergzone, de food-opbergzone, de schoonmaakzone, de werkzone en de kookzone. Bepaal waar je deze zones wilt hebben. Wat is voor jou het meest praktisch en hoe voorkom je dat je te veel moet lopen in je keuken?
Tip: houd rekening met de werkdriehoek: daarmee zorg je voor een ergonomische keuken en voorkom je lichamelijke klachten.

Heb je een voorstel of kom je er echt helemaal niet uit? Dan staan onze verkopers klaar om je te helpen. Zij weten als geen ander wat er mogelijk is en waarmee je rekening moet houden. Kom dus gerust langs in onze showroom of maak een vrijblijvende afspraak!

Meer keuken inspiratie >>