Je aanrechtblad op de juiste hoogte

Je keuken gebruik je elke dag. Een kleine onvolkomenheid of een minimale afwijking kan je dan ook elke dag ongemak opleveren. Dat geldt nog eens extra voor de hoogte van je aanrechtblad: een te laag aanrechtblad kan rugklachten opleveren, terwijl een te hoog aanrechtblad juist slecht kan zijn voor je schouders. In onze keukenzaak geven we dan ook graag deskundig advies over de juiste hoogte van het aanrechtblad. Een standaardhoogte werkt immers niet voor iedereen.

Gewoon aanrechtblad of maatwerk?

De meeste keukenkastjes zijn 90 cm hoog. Deze hoogte is gebaseerd op de gemiddelde lengte van een persoon. Een aanrechtblad voegt nog enkele centimeters toe en bevindt zich dus tussen de 90 en 95 cm van de vloer. Die hoogte is voor de meeste personen goed: zij kunnen hun groenten snijden en wassen zonder dat dit lichamelijke klachten oplevert.

Voor lange of korte personen is de hoogte echter niet goed: lange mensen moeten bukken, met mogelijke rugklachten tot gevolg. Korte mensen moeten juist omhoog werken, waardoor ze last kunnen krijgen van hun schouders.
Wat is in zo’n geval de juiste oplossing?

Wij adviseren je om de hoogte van je aanrechtblad af te laten hangen van de persoon in je huishouden die het meest in de keuken actief is. Is deze persoon lang? Kies dan voor een hoger werkblad. Is deze persoon kort? Dan is een lager aanrechtblad aan te bevelen. De persoon die het meest in de keuken werkt, heeft namelijk de meeste kans op aan de keuken gerelateerde klachten. Voor de andere personen kan een hoog of laag aanrechtblad wel lastig zijn, maar omdat zij minder in de keuken actief zijn, is dat niet een heel groot bezwaar.

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Ga dan eens achter een showroomkeuken staan en oefen de alledaagse keukentaken. Zo ervaar je snel of het aanrechtblad te hoog of te laag is. Je kunt dan samen met de keukenadviseur op zoek naar een passende oplossing. Zo kunnen de kastjes iets omhoog of omlaag worden geplaatst door de stelpoten aan te passen. Dit levert altijd enkele centimeters winst op. Wanneer deze oplossing niet voldoende mogelijkheden biedt, kom je uit bij een maatwerkkeuken. Gelukkig bieden wij je al maatwerkkeukens voor de prijs van een standaardkeuken! Voor dat geld heb je dus nóg meer mogelijkheden om een keuken te krijgen die helemaal bij je past.

De hoogte van je aanrechtblad berekenen

Voor je de showroom bezoekt, kun je zelf al uitrekenen op welke hoogte je aanrechtblad moet komen. Ga voor je werkblad staan en zorg dat je onder- en bovenarm haaks op elkaar staan. Meet vervolgens de afstand tussen je elleboog en de vloer. Trek daar 15 cm vanaf. Je hebt nu de juiste hoogte van je aanrechtblad…
Ben je echt niet uit de keuken te slaan? Dan kun je het aanrechtblad gerust nóg 5 tot 8 cm laten zakken. Dat is nog beter voor je lichaam en verkleint de kans op problemen in je rug, armen en schouders.

Kom je er niet uit of wil je weten welke mogelijkheden we bieden? Onze keukenverkopers bieden je graag deskundig advies!

Meer keuken inspiratie >>