Inductiekookplaat met wokfunctie: ideaal

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat wokken in de keuken werd geïntroduceerd. Nog minder lang is het geleden dat wokken onder “gewone” consumenten een opmars maakte. En sinds mensen doorhebben dat wokken veel voordelen heeft en dat het helemaal niet zo moeilijk en gevaarlijk is, wordt er steeds vaker gezocht naar een kookplaat met wokpit. Tot voor kort werd stellig beweerd dat echt wokken alleen kon op een gaskookplaat. We begrijpen de gedachte erachter, maar zo zwart-wit is het al lang niet meer: wokken op inductie kan ook prima!
In dit artikel hebben we het daarom over inductiekookplaten met wokpit.

Het voordeel van wokken

Wokken is een gezonde manier om je eten klaar te maken. De kooktechniek komt oorspronkelijk uit Azië. Daar wokken mensen al veel langer. Bij het wokken worden groenten in korte tijd gegaard zonder dat daarbij veel vitamines verloren gaan. Tegelijkertijd blijft de smaak van de groenten goed behouden. Wokken levert dus tijdwinst en gezonder én lekkerder eten op.
Echte fijnproevers beweren dat het wokken op gas absoluut te verkiezen is boven wokken op een inductiekookplaat. Het vuur moet immers om de pan heenslaan en groenten moeten lekker knapperig blijven. Dat wordt op een inductiekookplaat wel heel erg moeilijk …

Meer keuken inspiratie >>

Inductiekookplaat met wok

Toch is het niet gezegd dat je op een inductiekookplaat niet goed kunt wokken. Helemaal zo wokken als op een gaskookplaat zal je nooit goed lukken. Toch kun je wel een eind komen. Maar wokken op een inductiekookplaat moet je wel leren: je hebt speciale wokpannen nodig en moet er rekening mee houden dat de warmte weg is zodra je de wokpan van het vuur haalt.
Gelukkig zijn de inductiekooplaten met wokbrander in de afgelopen jaren erg verbeterd, waardoor het resultaat van je kookinspanningen minder oefening vergt én beter is dan ooit tevoren.

Tips voor een inductiekookplaat met wok

Wok je graag? Lees dan de onderstaande tips wanneer je een inductieplaat met wokbrander wilt aanschaffen.

  • Let op of de wokbrander op de goede plek zit: links voor linkshandigen, rechts voor rechtshandigen. Je voorkomt daarmee dat je hand waarmee je moet roeren boven andere pannen of zones hangt – met brandwonden tot gevolg. Wanneer de wokbrander in het midden zit, dan kan hij andere pannen in de weg staan.
  • Overweeg een kookplaat met minimaal 5 pitten aan te schaffen: je hebt dan genoeg ruimte om ook in andere pannen te koken.
  • Kies voor een wokbrander aan de voorkant van de kookplaat. De wok kan dan over de rand heen steken. Dat is vaak niet mogelijk wanneer de wokpit achter op de kookplaat zit.
  • Let op of de wokbrander geschikt is voor een wok met een ronde bodem. Soms kun je bij de inductiekookplaat een speciale drager voor woks met een ronde bodem kopen. Een platte wokpit is natuurlijk niet handig als je een ronde wok hebt – dat levert je ook nog eens extra aanschafkosten op voor een nieuwe pan.
  • Let op de breedte van de afzuigkap: wanneer je een grotere kookplaat met wokbrander koopt, kan het zo zijn dat hij aan weerszijden onder de schouw uitkomt. Hij zal dan niet goed afzuigen en dat levert allerlei extra luchtjes op in de keuken.

 

Meer keuken inspiratie >>