Gezond dankzij de ideale keukenindeling

Je lichaam is belangrijk. Daarom moet je goed en gezond eten en voldoende bewegen. Toch kun je meer doen om lichaamsklachten te voorkomen: kies voor een ergonomische keukenindeling en voorkom lichamelijke ongemakken.
In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Het belang van een overwogen keukenindeling

Eén van de zaken die weinig aandacht krijgt bij de aanschaf van een nieuwe keuken is de keukenindeling: waar komen je kastjes en waar plaats je de apparatuur? Het lijkt immers vanzelfsprekend dat je de apparatuur daar plaatst waar ze het meest tot haar recht komt. Dat is echter maar één kant van het verhaal. Je brengt in je leven namelijk heel wat uren door in je keuken. Dan is het zaak dat je goed nadenkt over waar je alles neerzet, zodat je niet te veel loopt of onnodige bewegingen moet maken.
Denk je niet goed na over de plaatsing van je keuken, dan loop je het risico dat je op den duur allerlei (vage) lichamelijke klachten krijgt. Natuurlijk verschilt de ideale keukenindeling per persoon en per ruimte, maar door een aantal basisprincipes te volgen, voorkom je problemen in de toekomst.

Meer keuken inspiratie >>

Hoe ziet de ideale keuken eruit?

De keuken heeft drie punten waartussen consumenten zich het meest bewegen: de spoelbak, de koelkast en het fornuis. Dat is logisch, want deze drie apparaten heb je nodig om je eten te kunnen koken. Deze drie apparaten moeten dan ook een werkdriehoek vormen: zo kun je er het makkelijkst tussen schakelen. Zou je alle drie de apparaten op een afstand van enkele meters naast elkaar plaatsen, dan zou je de hele tijd rechte lijnen tussen die apparaten moeten lopen. Dat is een stuk minder praktisch.

Op basis van allerlei tests is vastgesteld dat de ideale driehoek maximaal 10 meter is. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat is het liefst zo’n 2 meter.

Keukenexperts delen de keuken verder op vijf verschillende zones:

–          De food-opbergzone
–          De non food-opbergzone
–          De schoonmaakzone
–          De werkzone
–          De kookzone

Al deze zones hebben hun eigen functie en door ze praktisch te verdelen op je vloeroppervlak, voorkom je onnodige (loop)bewegingen. Ga zelf maar na: als je kiest voor een Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone, loop je veel minder dan als je kiest voor een Kookzone, Voorraadzone, Werkzone, Spoelzone, Opbergzone.

Dat lijkt maar een futiliteit, maar als je nagaat hoe veel je loopt in je keuken, bespaar je op jaarbasis heel wat kilometers!

Tips voor een ideale keukenindeling

Om lichamelijke klachten, en dan met name klachten in je onderlichaam, te voorkomen, kun je vóór je de keukenzaak bezoekt zelf vast bepalen hoe je ideale keuken eruitziet. Bedenk of je een rechte keuken, een hoekkeuken of een kookeiland wilt en welke apparaten je graag wilt.
Bedenk vervolgens wat je het meest in de keuken doet. Maak je fijne gerechten of ben je vooral bezig met schone gerechten? En kook je veel met verse groenten of maak je alles uit potjes?
Besluit op basis van je overwegingen of je een open of gesloten keuken wilt. Een consument met weinig voorraad en veel snijactiviteiten, krijgt immers een andere keuken dan iemand die vooral houdbare producten wil bewaren. En als je snel iets uit je voorraadkast wilt kunnen pakken, heb je meer aan een gesloten keuken dan aan een andere keuken.

Een ander belangrijk aspect is de veiligheid in je keuken. Wanneer je een kookeiland met keukenwand koopt, waarbij de kookplaat op het kookeiland zit en de spoelbak op je wandelement, kun je een prachtige werkdriehoek creëren. Maar wat doe je als je vervolgens je eten hebt gespoeld en op de kookplaat wilt plaatsen? Draai je dan met de druipende pan en zorg je voor gladheid en valpartijen? Dan kun je beter de spoelbak naast je fornuis plaatsen. De koelkast kun je dan ergens plaatsen, zodat toch een (veilige) werkdriehoek ontstaat.

Ingewikkeld? Valt wel mee, maar je moet even de handigheidjes weten. Wil je meer advies of besteed je het denkwerk liever uit? Kom dan eens langs bij onze keukenexperts!

Meer keuken inspiratie >>