Folie keukenkastjes laat los

Je moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het regelmatig: je hebt een mooie keuken gekocht en ontdekt na een paar jaar tot je schrik dat het folie loslaat. Klinkt het herkenbaar? Logisch, want je bent niet de enige. Veel consumenten die keukenkastjes met folie kochten, krijgen er in meer of mindere mate mee te maken.
Gelukkig komt loslatend folie niet zo veel voor bij moderne keukenkastjes, maar de oudere keukenkastjes hadden er veel last van. En dat is tot op de dag van vandaag te merken.
In dit artikel besteden we aandacht aan loslatend folie.

Keukenkastjes met folie

Wie denkt aan folie, denkt aan een dun laagje. Magnetronfolie bijvoorbeeld, of folievellen. Die kom je echter op je keukenkastjes niet tegen. Toch zijn veel keukenkastjes voorzien van folie. Dat heeft alles te maken met betaalbaarheid en duurzaamheid.
Veel keukens in de keukenshowroom zijn niet van massief hout gemaakt. In plaats daarvan zijn ze gemaakt van een goedkopere houtsoort waar een folie op is aangebracht. Het folie geeft je keuken de uitstraling én duurzaamheid. Het is immers een paar millimeter dik en voorkomt dat je een deuk in je keukendeurtje kunt slaan. Een bijkomend voordeel is dat folie in veel soorten en tinten te verkrijgen is, waardoor gemakkelijk een unieke keuken kan worden verkregen. Je keuken is daardoor mooi, betaalbaar en duurzaam. O ja, en praktisch, want massieve keukendeurtjes zouden een enorme wissel op je keukenconstructie en op je lichaam kunnen trekken.

Folie keukenkastjes laat los?

Veel keukenkastjes hebben dus keukendeurtjes met folie. Dat folie wordt op de deurtjes gelijmd. Onder bepaalde omstandigheden kan die lijm echter loslaten. Dat is het geval wanneer de lijm niet van hoge kwaliteit is of wanneer er het folie wordt blootgesteld aan veel vocht en warmte. Dat laatste is in een keuken bijna onvermijdelijk. Soms begint het ook gewoon met een klein hoekje dat niet helemaal goed plakt. Daar kun je achter blijven hangen of aan gaan peuteren, waarna het folie van je keukenkastje steeds verder losraakt.
Het folie op keukenkastjes gaat niet opeens los. Vaak is het een proces dat ook nog eens na jaren aan het licht komt. Mocht het folie wel heel snel na aankoop van je keuken loslaten, dan is het waarschijnlijk dat er in het productieproces iets is misgegaan.
Loslatend keukenfolie kan ook worden veroorzaakt door temperatuurschommelingen. Een wisselende temperatuur heeft immers gevolgen voor je keuken – die zet uit en krimpt weer. Daardoor komt er spanning op je folie te staan, waardoor het kan loslaten.
Er is nog een ander aspect met betrekking tot lijmen. Wanneer er te weinig lijm op het folie is aangebracht, hecht het folie niet genoeg aan je keukenkastje. Is er te veel lijm aangebracht, dan droogt het folie wellicht niet genoeg.
Als laatste noemen we nog de gasvorming in MDF-platen. We schreven al dat keukendeurtjes van hout worden gemaakt. Vaak is dat MDF. In dat hout zitten gassen die een reactie kunnen veroorzaken, waardoor de lijm op het folie loslaat.

Folie keukenkastjes laat los: wat kun je er aan doen?

Loslatend folie is heel vervelend. Het probleem komt helaas voor bij keukens van uiteenlopende merken en uit verschillende prijsklassen. Een goede of dure keuken is dus geen garantie dat het folie van je keukenkastjes niet loslaat. Een ander probleem is dat loslatend keukenfolie vaak pas aan het licht komt als de garantieperiode is verstreken.
Gelukkig kun je een paar dingen doen om loslatend folie te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een stabiele atmosfeer. Ga ook niet zelf aan het folie zitten als het loslaat.
Heb je de keuken bij Keuken en Badwereld gekocht en heb je onverhoopt last van loslatend folie? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag alle mogelijke oplossingen!

Meer keuken inspiratie >>