Expertgids spoelbakken

Veel consumenten die een keuken kopen, denken niet direct na over de spoelbak of gootsteen. Dat is wel te begrijpen, want vaak gaat alle aandacht uit naar de uitstraling van de keuken en naar het aanrechtblad. Toch is een spoelbak onmisbaar. Daarom verdient hij zeker aandacht, want een overhaaste keuze kan je later duur komen te staan.

De gootsteen: wat zijn de mogelijkheden?

Spoelbakken waren nog niet zo heel lang geleden “saai”: er waren maar weinig keuzemogelijkheden en al helemaal geen innovaties. Dat is nu wel anders. Fabrikanten van aanrechtbladen en spoelbakken komen met steeds weer nieuwe oplossingen. De grootste veranderingen daarbij zitten ‘m in de vorm, in het design of in het gebruikte materiaal. Vergeet de ronde gootsteen: er zijn nu vierkante en rechthoekige spoelbakken en dubbele spoelbakken. Bovendien kun je kiezen uit tal van materialen, zoals rvs, aluminium en tegels. Natuurlijk kun je niet elke oplossing zomaar in elke keuken plaatsen, maar er zijn hoe dan ook mogelijkheden genoeg.
Wanneer je op zoek bent naar een onderscheidend element in de keuken, kun je dan ook gerust eens even stilstaan bij de mogelijkheden voor spoelbakken. Sommige zijn zo subtiel anders dat ze juist daardoor opvallen. Andere spoelbakken hebben een opvallende vorm, waardoor ze gegarandeerd veel bewondering oogsten.
Er zijn, kortom, mogelijkheden genoeg.

De juiste spoelbak voor je keuken

Design speelt dus een steeds grotere rol in spoelbakken. Tegelijkertijd moet je de praktische kant ervan niet vergeten. Uiteindelijk is de spoelbak namelijk vooral bedoeld voor het spoelen van de vaat en het wegspoelen van bijvoorbeeld schoonmaakwater.
Maar hoe krijg je nu de juiste spoelbak voor je keuken?

Wij gaan altijd uit van het principe dat een spoelbak zo groot moet zijn dat hij prima in je keuken staat en tegelijkertijd functioneel is. Het is namelijk niet altijd waar dat een grote spoelbak ook het handigst is: soms is een kleine spoelbak of een spoelbak met een andere vorm een veel betere oplossing.

Hoe groot je spoelbak wordt, hangt dus af van je woon- en gezinssituatie. Daarnaast speelt nog een rol of je van koken houdt of niet. Ben je een echte fan van biologisch eten of van lekker koken, dan kun je maar beter een grotere spoelbak of zelfs meerdere spoelbakken hebben, zodat je genoeg werkruimte hebt.
Let op dat een grotere spoelbak wel meer waterverbruik betekent.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een designspoelbak: die biedt je niet alleen wat moois, maar geeft ook nog eens veel werkplezier.

Is dat geen optie, dan kan een langwerpige spoelbak uitkomst bieden. Een langwerpige spoelbak vereist wel wat extra ruimte in de keuken, want je raakt meer ruimte van je werkblad kwijt in de breedte. Bovendien moet een langwerpige spoelbak niet al te smal zijn, want anders wordt hij onbruikbaar.

Ook leuk is de overstekende spoelbak. Deze spoelbak steekt een paar centimeter uit je werkblad en valt daardoor extra op. Het voordeel is dat je een korte werkafstand hebt én dat je hem groter kunt maken dan een gewone spoelbak.

Minder populair maar bij sommige mensen heel geliefd is de oversized spoelbak. Er zijn weinig merken die deze spoelbak aanbieden, maar het is een feit dat de spoelbak een stuk groter is dan andere (gewone) spoelbakken. Een extra grote spoelbak is echter vooral handig als je zelf lang bent, want anders kun je misschien niet eens meer achter de spoelbak komen met je armen.

Dubbele spoelbak of enkele spoelbak?

Tot nu toe schreven we over enkele spoelbakken. Tegenwoordig zijn er echter ook mogelijkheden genoeg voor dubbele spoelbakken. Dubbele spoelbakken worden vooral gemaakt vanwege hun functionaliteit. Steeds meer mensen gebruiken de keuken als ontspanruimte en om heerlijk te koken voor familie en vrienden.

Waarom een dubbele spoelbak?

De vraag of je moet kiezen voor een enkele spoelbak of voor een dubbele spoelbak komt simpelweg voort uit het feit dat de dubbele spoelbak bestaat. Was hij er niet, dan was de vraag er niet geweest. Dat klinkt natuurlijk heel logisch en plat, maar we kunnen het niet romantischer maken.
Een dubbele spoelbak heeft een aantal voordelen. Allereerst krijg je extra ruimte, zodat je gemakkelijk je groenten kunt spoelen en je pannen kunt afwassen. Eventueel kun je meerdere dingen tegelijk doen. Je kunt dan in de ene spoelbak afwassen en in de andere de groente wassen, of de ene om af te wassen en de andere om de vaat in te laten afdruipen. Hoe je de dubbele spoelbak gebruikt, is dus helemaal aan jezelf.
Voor een dubbele spoelbak is wel meer ruimte nodig, want alle ruimte die je er aan spoelbakken bij krijgt, gaat van je aanrechtblad af. Het is dan ook aan te raden om een dubbele spoelbak alleen te kiezen als je genoeg werkruimte overhoudt. Zorg bovendien dat je weet wat je met de tweede spoelbak gaat doen: als je daar nu niet over nadenkt, bestaat de kans dat hij later overbodig blijkt.

Als alternatief voor een dubbele spoelbak kun je ook een grotere spoelbak gebruiken. Grotere spoelbakken zijn er in diverse uitvoeringen. Je kunt echter ook je creativiteit gebruiken en twee spoelbakken met verschillende afmetingen naast elkaar gebruiken. Dat gaat minder ten kosten van je werkruimte en is nog praktisch ook.

Een enkele spoelbak is vooral handig wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt of zuinig bent op je werkruimte. Mocht je wel graag ruimte in de spoelbak hebben, dan kun je kiezen voor een extra grote spoelbak.
Het nadeel van een enkele spoelbak is wel dat je de vaat niet kunt scheiden. Ook kun je maar één ding tegelijk doen. Daar staat tegenover dat het duurzamer en goedkoper is omdat je minder water gebruikt.

Ben je nog niet zeker van jouw oplossing? Loop dan eens binnen en bekijk de mogelijkheden in onze keukenshowroom!

Spoelbak kiezen: hoe doe je dat?

Het zal je inmiddels duidelijk zijn dat er veel verschillende soorten spoelbakken zijn en dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar voor welk materiaal kies je? Met andere woorden: welke spoelbak kies je?
Je keuze is, zoals we al zagen, afhankelijk van je wensen en eisen en van wat je in de keuken doet. Omdat er zoveel te kiezen valt, zetten we hieronder de vijf belangrijkste materialen en hun voordelen en nadelen op een rijtje.

Spoelbak van roestvrij staal

De spoelbak van roestvrij staal is jarenlang de populairste oplossing geweest. Dat komt voor een groot deel omdat RVS sterk, duurzaam, betaalbaar en onderhoudsvriendelijk is. Het materiaal kan tegen veel bijtende materialen. Bovendien is roestvrij staal tijdloos en kun je een spoelbak van roestvrij staal in bijna elke keuken passen zonder dat hij misstaat.
Op roestvrij staal zie je wel snel beschadigingen en gebruikssporen. Eventuele vlekken kun je wegpoetsen en krassen kun je polijsten, maar voor de meeste consumenten is dat ondoenlijk.

Spoelbak van kunststof

De spoelbak van kunststof is een van de goedkoopste oplossingen. Het voordeel van spoelbakken van kunststof is dat ze in veel kleuren zijn te krijgen. Ook zijn ze, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, heel sterk. Daar komt nog eens bij dat een spoelbak van kunststof heel duurzaam is en jaren kan worden gebruikt. Spoelbakken van kunststof raken wel gauw beschadigd en kunnen niet zo goed tegen bijtende middelen. Daardoor kunnen blijvende vlekken ontstaan en kan het materiaal “moe” of dun worden.

Spoelbak van keramiek

Met een spoelbak van keramiek geef je je keuken een klassieke en luxe uitstraling. Een spoelbak van keramiek past dan ook heel goed in een landelijke of klassieke keuken. Daar staat tegenover dat de spoelbak van keramiek duurder is dan veel alternatieven. Omdat de wanden vaak haaks op elkaar staan, blijven bovendien etensresten in de hoekjes achter. Dat is niet zo fris en kan gaan stinken of uitslaan. Een spoelbak van keramiek levert dan ook het meeste plezier op wanneer je hem regelmatig schoonmaakt.

Spoelbak van graniet

Spoelbakken van graniet zijn een maatwerkproduct. Ze worden het meest gebruikt bij aanrechtbladen van graniet. Daardoor ontstaat een eenheid en die is vaak oogstrelend. Graniet is wel poreus, waardoor er vocht in de spoelbak kan binnendringen.
Ook moet je uitkijken met bijtende middelen en schuurmiddelen, want die kunnen de spoelbak van graniet blijvend beschadigen. Net als spoelbakken van keramiek worden de wanden van spoelbakken van graniet haaks op elkaar geplaatst, waardoor er etensresten kunnen achterblijven. Ook hier geldt dus: regelmatig schoonmaken.

Spoelbak van staal

Spoelbakken van staal bestaan feitelijk uit geëmailleerd staal. Ze passen uitstekend in retrokeukens, maar kunnen niet goed tegen krassen. Geëmailleerd staal kan goed tegen hitte en zuren. De spoelbakken zijn in veel kleuren en met verschillende motieven leverbaar. Ze passen qua stijl echter niet in elke keuken en zijn duurder dan spoelbakken van roestvrij staal.

Meer keuken inspiratie >>