Een vaatwasser kopen: waar moet je op letten?

Er zijn nog maar weinig keukens waarin geen vaatwasser of afwasmachine is gezien. Dat is logisch, want een vaatwasser biedt veel comfort en voorkomt veel afwasstress. Wie een vaatwasser koopt, moet echter wel verder kijken dan de aankoopprijs. Een dure vaatwasser kan op termijn namelijk goedkoper zijn dan een goedkope vaatwasser. In dit artikel lees je daarom punten waarop je moet letten wanneer je een vaatwasser koopt.

Let op de functies van een vaatwasser

Veel mensen, vooral mannen, kijken bij de aanschaf van een vaatwasser naar alle functies die erop zitten. Hoe meer functies een vaatwasser heeft, hoe beter hij moet zijn. Dat is echter niet het geval. Allereerst zegt het aantal functies niets over de kwaliteit van de vaatwasser of over het afwasresultaat. Daarnaast zijn veel vaatwassers uitgerust met functies die jij in jouw specifieke situatie niet nodig hebt. Kies dus met je hoofd en kies een vaatwasser die past bij jouw gezinsomstandigheden. Zo kies je een vaatwasser met de functies die jij nodig hebt en betaal je op korte en lange termijn niet voor veel functies die eigenlijk overbodig zijn in jouw huishouden.

Let op het energielabel

Elk keukenapparaat dat je koopt, is voorzien van een energielabel. Dat geldt ook voor vaatwassers. Aan het energielabel kun je zien hoe energiezuinig een vaatwasser is. Een vaatwasser in categorie G is het minst zuinig, terwijl een AAA-vaatwasser je op jaarbasis aardig wat geldbesparingen oplevert. Het energielabel is niet hét criterium, maar geeft je wel een beeld van de mogelijke energiekosten die je kunt besparen. Hoe beter het label, hoe meer geld je kunt besparen.

Let op de programma’s

Wat voor de functies van een vaatwasser geldt, geldt ook voor de programma’s. Veel vaatwassers worden uitgerust met een breed scala aan programma’s voor alle mogelijke serviezen, besteksets, enzovoorts. Nu zitten daar best interessante en goede programma’s tussen, maar je betaalt ook gerust voor veel programma’s die je niet nodig hebt. Bovendien kunnen bepaalde programma’s ook nog eens extra water of stroom verbruiken. Staar je dus niet blind op het aantal programma’s, maar beschouw de zaken nuchter.
Vergeet niet om naar de temperatuur van je vaatwasser te kijken: hoe hoger het temperatuurvermogen van de vaatwasser, hoe hoger het energieverbruik. Dat merk je aan je energierekening!

Let op de vaatwastabletten

Elke vaatwasser heeft zijn beperkingen. Wanneer je kiest voor een bepaald apparaat, betekent dit automatisch dat je niet alle mogelijke vaatwastabletten of –poeders kunt gebruiken. Ook zijn veel vaatwassers tegenwoordig uitgerust met een speciale 3-in-1-functie. Daarbij komt de vaat glanzend, schoon en droog uit de vaatwasser. Maar let op: daar zijn wel speciale – duurdere – tabletten voor nodig. Ben jij gehecht aan een bepaald soort tablet of poeder? Laat dat dan in je overweging meespelen!

Let op de beveiliging van de vaatwasser

Veel vaatwassers zijn uitgerust met beveiligingssystemen en –functies. Vaak zijn er twee mogelijke beveiligingen: de waterbeveiliging en een kinderbeveiliging. De eerste beveiliging zorgt dat de watertoevoer wordt afgesloten wanneer er een storing is, terwijl de kinderbeveiliging moet voorkomen dat kinderen een gevaar voor zichzelf en voor de vaatwasser vormen. Dat is wel zo handig als je een gezin met kleine kinderen hebt, maar toch zijn niet alle vaatwassers van de functie voorzien. Bezin je dus op de beveiliging voor je de knoop doorhakt.

Let op het geluidsniveau

Last but not least is er het geluidsniveau van de vaatwasser. Hoe hoger het geluid, hoe minder comfort en hoe meer stress je hebt. Kies dus voor een vaatwasser die weinig lawaai maakt, zodat je ongestoord kunt ontspannen!