Een stinkende vaatwasser: oorzaken en oplossingen

Regelmatig ontvangen we vragen over een stinkende vaatwasser. Daarbij variëren de omschrijvingen van de geur van “slootwater” tot “dode vis”. Welke omschrijving we ook horen: een stinkende vaatwasser is gewoon een probleem. Je wordt er keer op keer mee geconfronteerd en soms wordt de geur steeds erger. Daarom zetten we verschillende mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

Een stinkende vaatwasser

Stinkende vaatwassers komen bij veel mensen voor. Dat ze stinken, heeft vaak niets met de kwaliteit van de vaatwasser te maken. Het is zelfs zo dat de stank bij goedkope en dure, kwalitatieve en minder goede vaatwassers voorkomt. De stank ontstaat dan ook vooral door de manier waarop je de vaatwasser gebruikt. Soms heeft de stank ook een technische oorzaak. Gelukkig kun je veel dingen zelf oplossen, waardoor je niet gelijk diep in de buidel hoeft te tasten.
Hier komen de meest voorkomende oorzaken …

Meer keuken inspiratie >>

De vaat is niet goed voorgespoeld

Vaak raakt een vaatwasser verstopt doordat je de vaat niet goed voorspoelt. Door je borden en pannen even grof schoon te maken, voorkom je dat allerlei etensresten de openingen in je afwasmachine kunnen verstoppen. Bovendien zal de vaat er schoner uitzien dan wanneer je ‘m niet voorspoelt.

De rubberen randen van de deuren zijn vies

De meeste vaatwassers hebben een rubberen rand om de deur. Die rand moet voorkomen dat het water uit de vaatwasser je keuken instroomt. De randen zijn aan één kant aan de deur vastgemaakt, waardoor er allerlei vuiligheden achter kunnen komen. Wanneer de vervuiling gaat rotten, ontstaat er een smerige lucht in de keuken. Maak de rubbers daarom regelmatig schoon, zodat je niet geconfronteerd wordt met vieze geuren.

Verstopt filter

Veel vaatwassers zijn voorzien van een filter dat etensresten en andere vuildeeltjes tegenhoudt. Resten die niet door het filter passen, kunnen niet in de leidingen komen en daar verstoppingen veroorzaken. Dat betekent echter wel dat de deeltjes voor of in het filter blijven hangen, waardoor dáár een verstopping optreedt. Je moet het filter dus regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat er allerlei rottende etensresten in je vaatwasser achterblijven. Vaak is een verstopt filter dé oorzaak van een stinkende vaatwasser.

 Andere vaatwastabletten

Vaatwastabletten zijn er – letterlijk – in alle soorten en maten. Welk merk je gebruikt, is vaak afhankelijk van je budget. Welk type je gebruikt is daarentegen afhankelijk van je vaatwasser. Het kan dus best mogelijk zijn dat je vaatwastabletten niet erg geschikt zijn voor jouw specifieke vaatwasser. ook kan er een verkeerde verhouding zijn tussen zout, glansspoelmiddel en andere ingrediënten, waardoor je vaatwasser niet optimaal functioneert. Dat kan voor vieze luchtjes zorgen.

Geen zwanenhals

Bijna elke keuken en elk fonteintje heeft een zwanenhals – ook wel “sifon” genoemd. Deze zwanenhals is eigenlijk een stankafsluiter: hij voorkomt dat vuiligheden uit de leiding én hun geurtjes je keuken, toilet of badkamer kunnen bereiken. Toch zijn lang niet alle vaatwassers aangesloten op een leiding met zwanenhals. Dat kan een enorme vieze lucht in je keuken opleveren: je bent dan namelijk bijna rechtstreeks met het riool verbonden. De enige oplossing is om – als dat mogelijk is – een zwanenhals te monteren. Dat kan echter hak- en breekwerk met zich meebrengen. Bekijk de mogelijkheden wel, want het resultaat is ongekend!

Verstopte leidingen

Nog een oorzaak die met leidingen te maken heeft: verstoppingen. Verstoppingen ontstaan wanneer je je vaatwasser maar af en toe schoonmaakt. Er blijven dan veel etensresten achter, die gaan rotten in je leidingen. Dat is erg ongezond en zorgt voor vieze geuren. Het is geen prettig werkje, maar verwijder de rottende etensresten, zodat je geen last meer hebt van de luchtjes.

Vuile sproeiarmen

Elke vaatwasser heeft sproeiarmen met gaatjes. Deze armen draaien rond en besproeien zo je hele vaat. Het vuil dat van boven de sproeiarmen komt, kan echter in de gaatjes gaan zitten. Daardoor zal de sproeiarm niet meer goed sproeien. Wanneer het vuil ook nog eens gaat rotten, heb je een dubbel probleem. Je kunt de sproeiarmen echter gemakkelijk reinigen met een klein voorwerp. Prik de gaatjes open en je bent klaar. Let wel op de garantie: je kunt de sproeiarmen onherstelbaar beschadigen.

Meer keuken inspiratie >>