Een oven kiezen

Een oven kiezen is niet zo eenvoudig tegenwoordig: er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Moet je een oven kopen of toch een stoomoven, magnetron of combimagnetron? De experts van Keuken en Badwereld geven je wat tips.

Een combi-oven: de voordelen

In de inleiding maakten we onderscheid tussen ovens, stoomovens en magnetrons. Gelukkig wordt de keuze tegenwoordig wat makkelijker doordat je ook een combinatie van twee apparaten kunt kopen. Je krijgt dan een combi-oven of combimagnetron. Het voordeel daarvan is dat je ruimte bespaart. Bovendien hoef je niet twee apparaten te kopen, waardoor je ook nog eens bespaart in je uitgaven. Je hebt dus voor minder geld twee apparaten in één.
Soms zijn de functies ook wat verwarrend en worden ze voor de verkeerde doeleinden gebruikt. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, zie je vaak alleen nog maar de voordelen van een combi-oven.

Welke oven kies je?

Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een losse oven en een losse magnetron, of alleen voor een oven. In een oven kunnen ovenschotels worden bereid en kunnen vlees, vis, groente en aardappelen zonder veel vet klaar worden gemaakt. Vaak kan ook in een oven worden gegrild. Het verschil tussen bakken en grillen is dat bij bakken de lucht binnen de oven circuleert en bij grillen lucht van buiten rechtstreeks in de oven kan komen. Een oven is echter wel groter dan een combi-oven en heeft minder functies dan een combi-apparaat. Mocht je later alsnog een magnetron willen, dan moet je die dus apart aanschaffen.

Meer keuken inspiratie

Magnetron kopen

De magnetron is populair omdat het een handig apparaat is. Je kunt immers zonder veel moeite melk, vis, pizza’s, eten van gisteren en nog veel meer opwarmen of ontdooien. Eet je veel diepvriesproducten of kliekjes, dan is een magnetron ideaal.
We moeten wel zeggen dat er veel verschil zit tussen magnetrons. Er zijn heel eenvoudige magnetrons en magnetrons met tientallen functies. Kijk dus goed naar wat je wilt uitgeven en naar wat je nodig hebt. Wij adviseren je graag bij het kiezen van de juiste magnetron.

Combimagnetron kopen

Gebruik je je oven en magnetron veel? Dan is een combimagnetron heel handig. Combimagnetrons hebben heel veel functies en warmen sneller op dan een oven. Een combimagnetron probeert het beste van twee werelden te bieden. Het nadeel is echter dat gerechten uit de oven vaak net wat smakelijker zijn. Kies je liever voor ruimtebesparing en voor een simpele en betaalbare oplossing dan is een combimagnetron echter een goed idee!

Stoomoven kopen

Behoud van voedingsstoffen en smaak

Met een stoomoven maakt u de lekkerste gerechten klaar. De stoom zorgt voor perfecte groenten en aardappelen zonder dat daarbij o.a. smaak en vitamines verloren gaan. De smaak van uw groenten verdwijnt niet in het water, maar blijft behouden. Hetzelfde geldt voor vitamines, mineralen, zouten en suikers. En doordat er geen vet of olie aan te pas komt, is het eindresultaat niet alleen heel smakelijk, maar ook nog eens erg gezond.

Behoud van kleur

De kleuren van bijvoorbeeld uw groenten blijven veel feller en mooier wanneer u stoomt. Maar niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een mooi stukje vis tijdens het bakken of pocheren al snel uit elkaar, terwijl het na een retourtje stoomoven prachtig stevig blijft.

Bereid meerdere gerechten tegelijkertijd

Eerst gaan de aardappels in de oven. Na een kwartier volgt de groente, en de laatste vijf minuten mag de vis erbij. In een stoomoven kunt u tegelijkertijd op drie niveaus koken, zelfs verschillende gerechten. Want bij het koken met stoom worden de geur of de smaak niet op de andere gerechten overgedragen. Zo kunt u in één keer een compleet menu bereiden. Elk gerecht behoudt zijn eigen, natuurlijke aroma en je bereikt altijd een perfect resultaat in korte tijd.

Geen toezicht nodig op het bereidingsproces

Groenten behouden hun beet en aardappelen verkoken niet.  Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen. De meeste stoomovens zijn voorzien van automatische programma’s. Dit maakt het gebruik van de stoomoven nog eenvoudiger: kies een gerecht en de stoomoven kiest automatisch de juiste instellingen.

Een stoomoven is multifunctioneel

Een stoomoven is niet alleen ideaal voor het bereiden van verse producten, maar ook voor bijvoorbeeld het steriliseren van babyflesjes, het voorverwarmen van borden, het ontdooien van voedsel of het opwarmen van voedsel.

Meer keuken inspiratie