Drie tips voor een veilige keuken

De keuken is een veelgebruikte ruimte. Je kookt er je eten, wast er je vaat en doet er vaak nog talloze andere dingen. In veel huishoudens is de keuken daarnaast een ruimte om lekker te ontspannen en te praten. En omdat veel keukens zijn verbonden met de hal en de woonkamer, vormen keukens ook nog eens een ruimte waar veel “verkeer” doorheen komt.
De keuken moet dus een comfortabele en gemakkelijke ruimte zijn die ook nog eens veilig is. Een natte keukenvloer vergroot immers de kans op glijpartijen, terwijl blootliggende messen snijwonden kunnen veroorzaken. En wat dacht je van al die apparaten die heel gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen? We geven graag drie tips waarmee je de veiligheid in je keuken al snel kunt verbeteren.

Veiligheid kookplaat

De kookplaat kan zich ontpoppen tot één van de gevaarlijkste apparaten in je keuken. Een kookplaat is immers niet afgeschermd, terwijl hij wel veel hitte kan genereren, met alle mogelijke gevolgen vandien. Een kookplaat moet dus niet zomaar kunnen inschakelen onder invloed van straling of wanneer je per ongeluk een knop indrukt. Gebeurt dat toch, dan ontstaat er kans op brand of op brandwonden of ander letsel.

Kijk tijdens de aanschaf van een nieuwe keuken of van een andere kookplaat dan ook altijd naar de veiligheid van de kookplaat. Is de kookplaat voorzien van een kinderslot, zodat er altijd een extra handeling moet worden uitgevoerd voor de kookplaat kan worden ingeschakeld? En welke mogelijkheden zijn er om de kookplaat extra te beveiligen? Zijn er reviews over de kookplaat te vinden? Wat vinden andere gebruikers ervan? En zijn er ongevallen met de kookplaat bekend?

De meeste kookplaten zijn tegenwoordig wel voorzien van een kinderslot. Toch is het belangrijk om ook de kwaliteit van dat kinderslot te controleren: wanneer kinderen alsnog gemakkelijk de kookplaat kunnen activeren, heeft een kinderslot weinig zin.

Ons advies: doe grondig onderzoek, test de kookplaat en de veiligheid ervan zelf en kijk vooral of een kookplaat veiligheid biedt voor jouw specifieke situatie. Woon je op jezelf of krijg je nooit kinderen over de vloer? Dan is een kinderslot net iets minder belangrijk. Heb je een fysieke beperking? Kies dan een kookplaat met beveiliging die gemakkelijk kan worden in- en uitgeschakeld zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid in de keuken.

En laat je natuurlijk goed informeren. Onze enthousiaste en bekwame medewerkers helpen je graag!

Meer keuken inspiratie >>

Veiligheid van kranen

Een keukenkraan valt in dezelfde categorie als kookplaten: onmisbaar, maar potentieel gevaarlijk. Het gevaar van keukenkranen schuilt ‘m erin dat gebruikers, met name kinderen, per ongeluk heet water kunnen laten stromen, waardoor ze hun handen branden. Dat gevaar is nog eens extra aanwezig bij kokendwaterkranen, die een boiler hebben met water dat standaard circa 100 °C is.

Tegenwoordig worden steeds veiliger keukenkranen geproduceerd. Zo zijn er keukenkranen met een geïsoleerde uitloop, waardoor je deze zelfs vast kunt pakken als je heet water wilt gebruiken. Ook zijn er kranen met een speciale draaivergrendeling, waardoor je altijd een extra handeling moet uitvoeren voor je heet of kokend water pakt. En dan zijn er ook nog keukenkranen die door middel van een visuele aanduiding (vaak een lampje) aangeven of het water heet of koud is.

Deze kranen kosten vaak wel wat meer dan een gemiddelde kraan, maar verkleinen de kans op brandwonden.

In onze showroom vind je diverse mogelijkheden. Laat je informeren en kies voor een kraan die de kans op brandwonden verkleint!

Veilige keukenkastjes

Als we veiligheidscampagnes mogen geloven, vormen keukenkastjes een groot gevaar voor kleine kinderen. Daar zijn we het zeker mee eens, maar je hebt als eigenaar van een keuken daarin veel te vertellen. Zo kun je keukenkastjes veiliger maken door veiligheidssystemen aan te brengen. Ook kun je keukenkastjes zo inrichten dat de grootste gevaren, zoals chemische stoffen en schoonmaakmiddelen, überhaupt niet binnen handbereik van kinderen liggen. Tegenwoordig zijn er zelfs keukenkastjes die zo zijn gemaakt dat kinderen ze niet kunnen openen of die zo zijn ingedeeld dat kinderen niet bij gevaarlijke spullen kunnen. En met behulp van speciale la-inrichtingen kun je voorkomen dat messen binnen handbereik van kinderen komen.

In onze showroom hebben we een aantal keukenkastjes en lade-inrichtingen die erg geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Door tijdens de aankoop van je keuken speciaal te kijken naar je persoonlijke situatie en naar de mogelijkheden die daar bij passen, kun je een keuken creëren die optimale veiligheid biedt en toch erg praktisch is. Onze keukenadviseurs helpen je graag!

Meer keuken inspiratie >>