Combi-apparaten: wat kies je?

Vroeger, toen het aanbod aan keukenapparaten nog overzichtelijk was, was het niet zo ingewikkeld om een keuze te maken: als je geld had, kocht je een oven en – in later tijden – een magnetron. Tegenwoordig is dat anders: alle keukenapparaten zijn betaalbaar geworden en wat je kiest is vooral afhankelijk van je wensen en eisen. In onze showroom vind je alleen al talloze soorten combi-ovens, ovens, magnetrons en stoomovens. Lastig kiezen dus. Wanneer kies je voor wat?

Het idee achter combi-apparaten

Toen na de oven de magnetron werd geïntroduceerd, ontdekten fabrikanten én consumenten dat beide apparaten wel veel voordelen hadden, maar dat ze gezamenlijk ook wat nadelen boden. Eén van die nadelen was dat ze aardig wat ruimte innamen. Dus werd besloten om de oven en magnetron samen te voegen tot één apparaat – de combi-oven. Of combimagnetron (het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt). Met zo’n combi-apparaat bespaar je bovendien ook nog eens geld, want je hoeft maar één apparaat te kopen.
Een nadeel van combi-apparaten is dat je gerechten niet tegelijkertijd in de oven en in de magnetron kunt stoppen. Maak je een grote maaltijd, dan moet je dus goed plannen. Bovendien moeten er altijd ergens compromissen worden gesloten en zijn dus niet alle functies net zo volwaardig als wanneer je én een oven én een magnetron zou hebben. En ten slotte leidt de samenvoeging van al die functies tot verwarrende situaties. We hoorden eens van iemand die z’n pizza opwarmde via de ontdooistand …

Meer keuken inspiratie >>

Een oven kiezen

Hoewel een combi-oven veel voordelen biedt voor mensen die het met hun maaltijden niet zo nauw nemen of die gewoon een kleine keuken hebben, zijn er nog steeds veel consumenten die een speciale oven willen hebben. Een oven is immers gemaakt met maar één doel: hij moet bakken. Daarvoor is hij, dankzij z’n ontwerp en doel, meer geschikt dan een combi-oven. Dat merk je echt aan de kwaliteit van je gerechten.
Een oven is daarentegen vaak wel groter dan een combimagnetron, terwijl je er feitelijk minder mee kunt. Of je dus een oven in plaats van of ter aanvulling op een magnetron aanschaft, is sterk afhankelijk van je wensen en eisen. We raden je aan om er goed over na te denken, want functies die je mist, haal je niet zo snel terug in de keuken.

Een magnetron kiezen

Na de oven is de magnetron het meest gebruikte keukenapparaat. Veel mensen hebben ‘m dan ook vooral ter aanvulling op de oven. En eerlijk is eerlijk: hij is zo handig! In een magnetron warm je zonder problemen al je kliekjes, pizza’s, bekers melk, vis en broodjes op. Wanneer je een terugkerend patroon hebt, doordat je bijvoorbeeld standaard je eten opwarmt of ontdooit, dan is een magnetron inderdaad ideaal. En als je magnetrongedrag niet veel verder gaat dan dat, hoef je niet eens een heel ingewikkeld apparaat aan te schaffen. Maar wil je meer of heb je gewoon weinig ruimte, dan is een wat uitgebreidere magnetron of een combi-oven een betere keus. Je kunt dan immers altijd één van beide opties kiezen en bespaart tijd en energiekosten omdat je oven niet lang hoeft op te warmen. Een nadeel: een combi-oven heeft lang niet altijd het resultaat van een gewone oven. Voor echte koks is een combi-apparaat dan ook niet altijd te oplossing.

Een stoomoven kiezen

Een derde mogelijkheid is de stoomoven. Dit apparaat biedt vooral uitkomst voor mensen die graag koken en kokerellen. Bovendien bieden veel stoomovens dezelfde functies als een combimagnetron. Het verschil in smaak kan echter wel geproefd worden. Niettemin blijkt uit onderzoeken dat een stoomoven gezonder is omdat de vitamines beter bewaard blijven.

Meer keuken inspiratie >>