5 tips voor een kleine keuken

Je hebt keukens en keukens. Grote keukens en kleine keukens. En hoewel een grote keuken heel handig is omdat je er gemakkelijk je spullen in kunt opbergen, kun je ook in een kleine keuken een groot plezier beleven. Daar komt nog bij dat je bewust met je ruimte om moet gaan en dat dwingt je om goede keuzes te maken. In een grote keuken kan het zomaar een troep worden omdat je nu eenmaal ruimte genoeg hebt. Zo slecht is een kleine keuken dus helemaal niet. Maar hoe haal je alles uit een kleine keuken? Lees de vijf tips voor een kleine keuken

Tip voor een kleine keuken: zorg voor licht

Licht in een keuken is onmisbaar. Nu zijn er gelukkig heel veel keukens die in ieder geval een raam hebben, maar dat is eigenlijk nog maar een minimumeis. Licht heeft een psychologisch effect, maar geeft je keuken ook een ruimere uitstraling. Een kleine keuken kun je dus ook beter in lichte tinten schilderen dan in donkere. En hoewel veel keukenapparaten in donkere kleuren zijn uitgevoerd, kun je beter zorgen voor lichte apparaten. Is dat niet mogelijk dan kun je veel compenseren door gewoon voor een lichte inrichting te kiezen. Natuurlijk mag er best iets donkers zijn en zijn donkere accessoires niet per se fout, maar onze vuistregel voor een kleine keuken is: hoe meer licht, hoe beter.

Tip voor een kleine keuken: combineer je apparaten

Je zou in je kleine keuken een koelkast, diepvries, oven, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker kunnen zetten. Grote kans echter dat je dan geen ruimte meer hebt voor je keukenblok. Daarom onze tip voor een kleine keuken: combineer je apparaten. Door een koelkast en vriezer te combineren en een combi-oven of combimagnetron aan te schaffen, ben je in een klap van twee apparaten af. Heb je een wat groter budget voor je kleine keuken, dan zou je een superluxe koel-vriescombinatie met koffiezetapparaat kunnen kopen.
En heb je toch veel koel- of vriesruimte nodig? Dan kun je altijd een vrieskist in je garage of bijkeuken zetten. Kost ook ruimte, maar levert ook een hoop gemak op!

Tip voor een kleine keuken: kies voor grotere tegels

Het klinkt gek, maar in een kleine keuken zijn grote tegels een uitkomst. Ze creëren namelijk een ruimtelijk effect, waardoor je keuken echt een stuk groter lijkt. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens minder tegels nodig hebt …
Onze tip: kies grote tegels en vermijd in elk geval patronen, zoals kleine mozaïeken. Die maken je keuken druk en kleiner dan hij in werkelijkheid is. Daar ondervind je elke dag hinder van!

Tip voor een kleine keuken: plaats extra planken

Veel keukens bevatten veel ongebruikte en nutteloze ruimte. In een kleine keuken zou je die ruimte prachtig kunnen benutten door extra planken te plaatsen. Die planken kun je gebruiken om houdbare producten en keukengerei op te ruimen. Dankzij de planken kun je er ook nog eens gemakkelijk bij. Pas wel op dat het niet te rommelig wordt en ruim de planken daarom netjes in. Ben je toch bang voor chaos? Dan zou je een deurtje kunnen timmeren. Let echter op dat je dat wel “strategisch” doet, want anders timmer je de hele keuken dicht en wordt-ie nog kleiner dan hij al was.

Tip voor een kleine keuken: wees voorzichtig met accessoires

Accessoires zijn leuke dingen om je keuken sfeer mee te geven. In een kleine keuken loop je echter het risico dat je keuken er een klein rommelhok van gaat lijken. Dat wil je niet en dus is het beter om in je kleine keuken niet te veel losse spullen te plaatsen. Zorg bovendien dat je accessoires een beetje bij elkaar passen: dat geeft meer samenhang en meer sfeer en minder het idee dat je in een bijkeuken bent beland.
Wil je weten welke kleine keukens er zijn en welke praktische tips voor kleine keukens we nog meer hebben? Bezoek dan eens onze showroom en laat je inspireren en adviseren!

Meer keuken inspiratie >>