5 tips voor een rechte keuken

Niet elke woning leent zich voor een hoekkeuken. Dat is helemaal geen probleem, want rechte keukens bieden ook mogelijkheden genoeg. Maar hoe haal je het meeste uit je rechte keuken en hoe gebruik je je ruimte optimaal?
De keukenadviseurs van Keuken en Badwereld zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Maak van je rechte keuken een woonkeuken

Rechte keukens worden vooral gekozen in woningen waar niet zoveel ruimte in de keuken is. Toch hoeft een rechte keuken helemaal geen saai effect te hebben. Je kunt de ruimte die je overhebt ideaal ombouwen tot een heerlijk knusse woonkeuken. Dat heeft als bijkomend effect dat je de keukentafel niet in een andere ruimte hoeft te zetten, waardoor je daar juist weer ruimte overhoudt.
Plaats een eettafel en stoelen in de keuken – dat kan in het midden of langs de wand – of creëer een lekkere hangplek in de keuken waar je ’s middags kunt bijkomen en ’s avonds kunt ontspannen.
En omdat je in de keuken zit, zijn de koelkast en het aanrecht altijd binnen handbereik!

Kies voor afwisselende kastjes

In een rechte keuken is het altijd woekeren met de ruimte. Je kiest dus vaak vooral voor praktische kastjes die passen bij de stijl van de keuken. Dat is echter maar één optie. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de keukenkastjes af te laten wisselen. Kies bijvoorbeeld voor twee gesloten bovenkastjes met daartussen open schappen. Dat is niet alleen handig voor bepaalde voorwerpen, maar biedt je ook mogelijkheden om te decoreren en zo een heel persoonlijke keuken te maken met een huiselijk en praktisch effect!

Kies voor maximale opbergruimte

We schreven het al: in een rechte keuken moet je woekeren met de ruimte. Toch is er veel meer mogelijk dan alleen opbergen in je keukenkastjes. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kast aan een andere wand. We vonden zelfs een huishouden met een klepbank in de keuken, waar eventueel vanalles in kan worden opgeruimd. Dat vraagt wel om bewust gedrag, want je wilt niet alle gezinsleden van de bank moeten sturen om het servies op tafel te zetten. Een dergelijke opbergruimte (of een kastje) leent zich echter wel voor de spullen die onmisbaar zijn maar die je niet de hele tijd nodig hebt.

Kies voor een eiland

Je zou het niet direct zeggen, maar bij een rechte keuken kan natuurlijk gewoon een kookeiland. Kies je niet voor een kookeiland dan kun je ook gewoon een opbergeiland of een ontspaneiland gebruiken. Je creëert dus gewoon een plek midden in je keuken waar je kunt zitten, koken of opbergen. En omdat hij dicht bij de rechte keuken ligt, kun je heel handig en snel wisselen tussen het ene deel van je keuken en het andere.

Kies voor accenten

Een rechte keuken saai? Helemaal niet!
Geef je rechte keuken uitstraling door te kiezen voor accenten. Je kunt bijvoorbeeld felle kleuren in de keuken toepassen of een opvallende achterwand gebruiken. Eventueel kun je het keukenblok een rustige kleur geven en dan een wand in een accentkleur verven. Zo springt je keuken er uit en krijg je een gegarandeerd “wow”-effect. Soms werkt een accentwand zelfs beter in een rechte keuken dan in een hoekkeuken.
Ben je bang om op te vallen? Kies dan voor een rustige keuken en een rustige accentwand: wittinten en fris groen kunnen net zo’n adembenemend effect hebben als geel en knalrood.

Meer keuken inspiratie >>