5 tips om stroom te besparen in de keuken

De keuken is één van de populairste plekken in huis. Bovendien staan er veel apparaten. Dat zijn op zich redenen genoeg om eens goed te kijken naar de mogelijkheden om stroom te besparen. De kans is namelijk groot dat in de keuken de grootste stroomverbruikers staan én dat je zelf – bewust of onbewust – weinig let op het energieverbruik in je keuken. We geven je, vanuit onze ervaring als keukenspecialisten, graag 5 tips waarmee je direct stroom in de keuken kunt besparen en waarmee je op jaarbasis zomaar enkele tientallen euro’s kunt overhouden.

Denk om het licht

We schreven het al: de keuken is een populaire plaats in huis. Vaak is de keuken zo gelegen dat je er doorheen moet om in de kamer of in de hal te komen. De keuken is dan ook een centrale plaats met veel verkeer en veel (vluchtige) bewegingen.
Grote kans dus dat er snel een lamp blijft branden. De lamp boven de tafel bijvoorbeeld, of de lamp boven het aanrecht of boven de afzuigkap. De praktijk leert dat je ‘m namelijk al snel vergeet uit te doen of dat je er gewoon niet bij stilstaat dat hij brandt. Wen jezelf daarom aan om de lamp alleen aan te doen wanneer dat nodig is. Ben je klaar met koken en zet je je gerechten op tafel? Doe dan gelijk de verlichting van de afzuigkap uit. Ben je klaar met de vaat? Doe dan het licht boven het aanrecht uit? Ben je klaar in de keuken? Doe dan de tafellamp uit of dim ‘m. Zo bespaar je steeds een beetje geld. En alle beetjes helpen!

Schakel je keukenapparaten alleen in wanneer dat nodig is

Wat geldt voor het licht, geldt natuurlijk ook voor keukenapparaten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat laten we vaak onze keukenapparaten aanstaan. Soms gewoon omdat het zo gemakkelijk is, andere keren omdat we het vergeten. Let bijvoorbeeld eens op hoe vaak je de magnetron aan laat staan omdat je het gerecht er al uit haalt voor de timer helemaal op nul staat. Of bedenk eens hoe vaak je de afzuigkap nog laat draaien zonder dat het helemaal nodig is. En wat dacht je van het koffiezetapparaat dat ingeschakeld blijft nadat je koffie hebt gepakt?
Wees je bewust van alle apparaten die je vergeet uit te doen, pas je levensstijl een beetje aan en bespaar op jaarbasis een paar tientjes!

Koop energiezuinige apparaten

Eerlijk is eerlijk: tegenwoordig hebben veel apparaten in onze showroom energielabel A of zelfs A+ of A++. Toch zijn er nog steeds veel apparaten die niet zo zuinig zijn als zou moeten, helemaal wanneer je keuken al wat ouder is.
Onze tip: laat je goed informeren over de energiezuinigheid van een vaatwasser, combimagnetron of oven. Met een A++- of A+++-apparaat bespaar je zomaar 70% energie ten opzichte van 15 jaar geleden. Tel uit je winst!

Bak en stoof op stoom

Wist je dat stoombakken en stoven op stoom niet alleen steeds populairder wordt, maar ook nog eens goedkoper is dan een andere bereidingswijze. Wie een stoomoven of combi-oven koopt, kan de stoomfunctie gebruiken om het eten te bereiden. Feitelijk maak je dus gebruik van restwarmte en daardoor ga je een stuk energiezuiniger te werk dan mensen die geen restwarmte gebruiken. Het vraagt overigens wel even een mentaliteitsverandering. Ook moet je er wat handigheid in krijgen. Als je het deurtje opent, ontsnapt namelijk je restwarmte, met alle gevolgen van dien voor de gerechten en de bereidingstijd …

Kies voor koken op inductie

In onze keukenzaak verkopen we veel inductiekookplaten. Natuurlijk hebben we ook gewone gaskookplaten en keramische kookplaten, maar de inductiekookplaat is heel gewild. Zelfs wanneer je speciale wensen hebt, kun je een inductiekookplaat kiezen: we hebben ze namelijk ook met wokbrander.
Het beste nieuws: een inductiekookplaat is het zuinigst van alle kookplaten. Zo bespaar je altijd op energie!

Meer keuken inspiratie >>