5 tips voor je afzuigkap

Afzuigkappen zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten. Je hebt traditionele afzuigkappen, down draft-afzuigkappen en afzuigkappen in de vorm van hangende elementen boven je kookeiland. Natuurlijk let je bij de aankoop van een afzuigkap op het design, want je wilt een afzuigkap die past bij je keuken. Tegelijkertijd kijk je ook naar het vermogen en naar de prijs. Toch is er meer over een afzuigkap te zeggen. Daarom geven onze keukenverkopers je 5 tips.

Het belang van een goede afzuigkap

Een goede afzuigkap is heel belangrijk. Je wilt immers dat etensluchten en kookdampen goed worden afgevoerd en niet de hele middag of avond blijven hangen: daar gaan je kleren van stinken en het komt je meubilair niet ten goede. Omdat kookdampen uit veel vocht bestaan, kan een slechte afvoer van de dampen ook nog eens gevolgen hebben voor je meubels en woninginrichting: die kunnen op termijn onherstelbaar beschadigd raken.
Een goede afzuigkap is dus belangrijk. Net zo belangrijk is echter de aansluiting van de afzuigkap in je woning en juist dat punt wordt regelmatig over het hoofd gezien. Lees daarom de onderstaande tips voor een geslaagde afzuigkap.

Tip 1: bedenk hoe je kookdampen wilt afvoeren

Tegenwoordig zijn er in hoofdzaak twee soorten afzuigkappen: de afzuigkap met een afvoer naar buiten en de recirculatieafzuigkap. De recirculatieafzuigkap recirculeert en filtert de lucht en heeft daardoor geen leiding nodig. Je kunt dus uit deze methoden kiezen voor het afvoeren van kookdampen en etensluchtjes. Voor de veiligheid komen er steeds meer wettelijke bepalingen ten aanzien van afzuigkappen, waardoor niet elk systeem overal mag worden gebruikt. Bovendien staan sommige recirculatietechnieken nog in de kinderschoenen. Daar staat tegenover dat je bij een recirculatiesysteem niet in de muur hoeft te boren. Zo’n systeem kan dan handig zijn wanneer je een ingrijpende keukenrenovatie hebt gepland en er niet te veel hinder van wilt ondervinden.

Meer keuken inspiratie >> 

Tip 2: houd rekening met je keukenopstelling

De opstelling van je keuken speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een afzuigkap. Wanneer je een kookeiland koopt, heb je immers heel andere mogelijkheden en heel andere keuzes dan wanneer je een hoekkeuken koopt. Hoekkeukens en rechte keukens zijn er al tientallen jaren, waardoor de gewone afzuigkap ook het beste is ontwikkeld. Tegelijkertijd komen er steeds meer alternatieven, waardoor je ook voor kookeilanden mogelijkheden genoeg hebt zonder in de muur te hoeven boren. Eventueel kun je kiezen voor een down draft-afzuigkap, die in je aanrechtblad is verwerkt en kookdampen direct afzuigt.
Er zijn mogelijkheden genoeg, maar niet elke oplossing is even effectief of handig in jouw situatie. Laat je dus goed informeren.

Tip 3: kies voor een passende afzuigkap

Controleer of de afzuigkap van je dromen op je huidige afvoerkanaal kan worden aangesloten. Dat is vaak wel het geval, maar soms moet je een nieuw gat boren. Kijk daarom goed naar de diameter van je bestaande afvoerleiding en naar de aansluiting van de nieuwe afzuigkap. De juiste match geeft het beste resultaat en voorkomt rendementverlies en geluidsoverlast.
Ben je toch bezig met aanpassingen, kijk dan gelijk of je een rechte strakke buis kunt toepassen: die bevordert de afvoer, waardoor de afzuigkap een beter rendement heeft. Dat is sowieso een duimregel: hoe meer bochten er in de afvoer zitten, hoe lager het rendement is.

Tip 4: denk aan de toevoer

Een afzuigkap is bedoeld om lucht af te voeren. Om te kunnen werken, moet er echter wel voldoende lucht worden aangevoerd. Als er minder lucht wordt aangevoerd dan afgevoerd, kan de afzuigkap niet op volle toeren draaien en blijven er luchten en dampen hangen. Zorg daarom voor goede toevoer en overleg met je keukenverkoper over de specificaties en het rendement. Mocht een afzuigkap te weinig lucht krijgen aangevoerd, dan kun je een rooster in de muur aanbrengen of een deur of raam openzetten, maar dat is niet altijd even handig.
Kijk dus goed naar de specificaties voordat je begint.

Tip 5: kies een afzuigkap bij je kookplaat

Een afzuigkap moet niet alleen mooi of sterk zijn, maar vooral ook bij de kookplaat passen. Zorg daarom dat je afzuigkap minimaal zo breed is als je kookplaat, zodat er geen dampen langs kunnen opstijgen. Hoe hoger de afzuigkap boven de kookplaat hangt, hoe meer de dampen kunnen wegwaaien en hoe breder en krachtiger de afzuigkap moet zijn om het juiste effect te bereiken. Hang ‘m dus niet te hoog, want dat is alleen maar nadelig.

Meer keuken inspiratie >>