5 kleurencombinaties voor je keuken

Een nieuwe keuken is mooi, maar hij staat of valt met de juiste indeling en kleuren. Om je keukenblok helemaal tot zijn recht te laten komen, moet hij een kleur hebben die past bij je huis en bij de rest van je keuken. Dat kan een hele puzzel zijn, maar in dit artikel zetten onze keukenexperts 5 handige kleurencombinaties voor je op een rijtje. Keuze genoeg en succes verzekerd!

De juiste kleur voor je keuken

Welke kleur je voor je keuken kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en stijl. Daarnaast kan ook je gemoedsstemming een belangrijke rol spelen. En ten slotte is ook mode heel belangrijk. In een tijd waarin warme kleuren het modebeeld bepalen, koop je minder snel een keuken in koele kleuren.
Het kan lastig zijn om de juiste kleur te vinden. Daarom adviseren wij je in dit artikel ook geen bepaalde kleuren, maar kleurencombinaties. Deze kleurencombinaties zijn gebaseerd op het kleurenwiel. Eigenlijk zijn de onderstaande 5 kleurencombinaties een soort wondermiddel: welke combinatie je ook kiest, het resultaat is altijd succesvol omdat je er dezelfde “formule” op loslaat.
Neem de complementaire kleuren: of je nu kiest voor blauw, rood of groen, door de complementaire kleur op het kleurenwiel te kiezen heb je altijd een goude combinatie. Is die combinatie niet wat je zoekt? Pas de “formule” dan toe op een andere kleur – wie weet is dat wel de beste oplossing!

Kleurencombinaties voor in je keuken

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel liggen. Daarom worden ze “complementair” (aanvullend) genoemd. Voorbeelden van complementaire kleuren zijn blauw-oranje, rood-groen en paars-geel. Je kunt van die combinaties vinden wat je wilt, maar ze passen altijd bij elkaar.

Gedeeltelijk complementaire kleuren

Een alternatief op complementaire is een combinatie van gedeeltelijk complementaire kleuren. Je kiest dan een kleur (de basiskleur) en pakt vervolgens de kleuren links en rechts van de complementaire kleur.
Laten we uitgaan van blauw. De complementaire kleur van blauw is, zoals we al zagen, oranje. Links en rechts van oranje vind je geel- en roodtinten. Die kun je ook combineren met blauw.

Afhankelijk van de verzadiging van complementaire kleuren kan je keuken een bont geheel worden. Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor minder verzadigde kleuren, zodat je meer rust in je keuken creëert.

Triaden

Een triade is een kleurencombinatie van drie kleuren, bijvoorbeeld rood, geel en blauw. Je kunt ook kiezen voor een andere combinatie met drie kleuren. Eigenlijk zijn er ontelbaar veel combinaties op het kleurenwiel mogelijk, maar de ene komt beter uit de verf dan de andere. Mochten kleuren in de praktijk niet helemaal goed bij elkaar passen, dan kun je ze neutraliseren door middel van accessoires.

Analoge kleuren

Analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen en die daardoor eenheid bieden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor drie of vier tinten oranje en krijgt dan donkeroranje-lichtoranje-geel. Eventueel kun je er nog een kleur bij kiezen, dan wordt het donkeroranje-lichtoranje-geel-appeltjesgroen of rood-donkeroranje-lichtoranje-geel. Je ziet het: een kleur opzij kan een groot verschil maken. De eerste combinatie van vier kleuren is bijvoorbeeld heel fris, terwijl de tweede combinatie heel warm is.
Niet elke combinatie zal bij je stijl en smaak passen: ga je te ver naar een bepaalde kant, dan wordt het resultaat donker of juist heel licht.
Vind je vier kleuren teveel? Kies dan voor drie kleuren en schuif naar hartelust om de juiste kleurencombinatie te vinden.

Monochrome kleuren

Monochrome kleurenschema’s bestaan uit één kleur in verschillende varianten. Dat kan bijvoorbeeld door groen te kiezen en die in verschillende tinten (licht en donker, verzadigd en minder verzadigd) toe te passen. Monochrome kleurenschema’s kennen we vooral vanwege de zwarttinten, maar dat hoeft dus niet waar te zijn.
Monochrome kleuren geven een rustig beeld dat vaak zakelijk (maar niet saai) oogt.
Je kunt de kleurencombinatie aanvullen met accessoires en contrasterende details.

Meer keuken inspiratie