5 belangrijke vragen over je kookeiland

Het kookeiland is razend populair. Veel consumenten overwegen hem of kopen hem daadwerkelijk. Dat is begrijpelijk, want een kookeiland is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Het succes is echter afhankelijk van de indeling en grootte. Daarover heb je zelf veel te zeggen. Wil jij een kookeiland? Stel hem dan samen aan de hand van de onderstaande vragen.

1. Welke functie heeft het kookeiland?

Een kookeiland is mooi en heel modern, maar dat mogen niet de enige twee zaken zijn die je besluit beïnvloeden. Denk eerst eens na over het waarom van je kookeiland. Waarom wil je hem en wat ga je er mee doen? Met andere woorden: welke functie krijgt je kookeiland?
Veel kookeilanden hebben één kant waar kan worden gekookt en één kant waar kan worden ontspannen. Je kunt echter meer mogelijkheden bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een kookeiland maken waar alleen kan worden gekookt of waar alleen kan worden gezeten. En wat doe je er vooral? Koken, eten, ontspannen? Of lezen en huiswerk maken?
Je keuze is nogal belangrijk. Als je bijvoorbeeld keukenapparatuur en gootstenen in je kookeiland wilt, heb je veel ruimte nodig. Die ruimte moet ergens vandaan komen.
Bedenk dus goed welke functies je belangrijk vindt en laat dat de basis zijn voor je kookeiland.

2. Welke apparaten heb je nodig?

Als je besloten hebt om keukenapparaten in je kookeiland op te nemen, moet je verder gaan kijken naar de functies en naar de ruimte. Als je een gootsteen in je kookeiland hebt, is het ook wel erg handig om er de vaatwasser te plaatsen. Maar komt die dan links of rechts?
Als je een grote keuken hebt, kan het ook handig zijn om een kleine koelkast in het kookeiland te bouwen, zodat je niet altijd naar een bepaalde hoek in de keuken hoeft te lopen. En kies je voor een kookplaat, dan moet er natuurlijk een afzuigkap komen.
Maak een lijst van alle apparaten die je in je kookeiland wilt stoppen – in volgorde van prioriteit. Mocht je dan niet alles er in kunnen stoppen, dan krijg je in elk geval de belangrijkste.

3. Hoeveel ruimte heb je nodig?

Kijk nu eens naar  het grote plaatje. Hoe deel je de keuken in en wat betekent dat voor je kookeiland? Als je veel kastjes in je keuken hebt, hoef je geen extra kastjes in je kookeiland. Gebruik je het kookeiland als je belangrijkste werkruimte, dan moeten je spoelbak en apparaten de hoogste prioriteit hebben. Zorg dan echter ook dat je de belangrijkste gebruiksvoorwerpen en snijplanken binnen handbereik hebt.

Houd bij deze stap de antwoorden op de bovenstaande vragen bij de hand, zodat je niet allerlei ruimtes bedenkt die later niet praktisch blijken te zijn.

4. Hoe hoog moet het werkblad zijn?

De hoogte van je werkblad is voor een deel afhankelijk van de functie van je kookeiland. Een gewoon werkblad bevindt zich altijd op zo’n 90 tot 100 centimeter van de grond. Er kunnen echter aanpassingen worden gedaan voor lange en korte mensen, zodat je geen last krijgt van je rug.
Mocht je stoelen om je kookeiland willen, dan is een hoogte van 90 centimeter gewenst. Wil je barkrukken, dan moert je zelfs aan een hoogte van minimaal 100 centimeter denken. Eventueel kun je een verhoging in het aanrechtblad aanbrengen, maar dan kan de keuken ook juist onrustig maken

5. Waar komt het kookeiland?

Een keuken is een drukke zone: er komt veel “verkeer” doorheen en vaak is de keuken het knooppunt in je woning. De plaats van je kookeiland is dan heel bepalend. Plaats je hem in de weg, dan ontstaan er altijd “files”. En plaats je de spoelbak aan de verkeerde kant, dan moet je altijd te ver lopen. Zorg daarom dat de “werkkant” tegenover de rest van je keukenblok ligt. Houd rekening met de keukendriehoek, want die bepaalt hoe ergonomisch je kunt werken.
Zorg voor minimaal 70 centimeter loopruimte om het eiland, zodat je altijd vrije ruimte hebt.

Meer keuken inspiratie >>