Composiet aanrechtblad, of toch van graniet?

Een composiet aanrechtblad, of toch een blad van graniet? Het is een keuze die vaak gemaakt moet worden bij het uitkiezen van een nieuwe keuken. Om u alvast op weg te helpen zetten we in dit artikel de twee materialen recht tegenover elkaar: composiet vs. graniet. Wat is het beste materiaal voor uw aanrechtblad?

Waar wordt het van gemaakt?

Composiet wordt gemaakt van kwarts. Kwarts is een mineraal wat vaak constant is, zowel in kleur als structuur. Vandaar dat er van composiet strakke en mooie aanrechtbladen gemaakt kunnen worden, die een uniforme kleur hebben of waar steeds hetzelfde patroon in terug komt.

Graniet is geen mineraal maar een stollingsgesteente, wat door de jaren heen in de natuur is ontstaan. Graniet is dus een 100% natuurlijk product. Dit betekent ook dat ieder aanrechtblad van graniet uniek qua kleur en structuur is.

In welke keuken past zo’n blad?

Omdat composiet in zoveel verschillende kleuren te verkrijgen is, past een composiet aanrechtblad in vrijwel elke keuken. Een composiet aanrechtblad kan een klassieke, robuuste, nostalgische, moderne of juist strakke uitstraling geven aan een keuken. Door de verschillende bewerkingsmogelijkheden en unieke kleuren is een granieten aanrechtblad ook in veel verschillende situaties toepasbaar. Er zijn diepzwarte granieten aanrechtbladen, maar ook hele lichtkleurige soorten met marmerstructuur.

Wat zijn de eigenschappen van het materiaal?

Composiet

  • Krasvast
  • Slijtvast
  • Stootvast
  • Hoge dichtheid: vloeistoffen, vuil en vlekken trekken moeilijk in het blad.
  • Erg hygiënisch

Graniet

  • Krasvast
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Uniek in zowel kleur als structuur

Hoe kies ik het juiste materiaal?

Doordat een composiet aanrechtblad in een groot scala aan kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar is, past dit aanrechtblad in vrijwel alle keukens. Daarnaast is het erg onderhoudsvriendelijk en hittebestendig. Dat wil overigens niet zeggen dat u er hete pannen op kunt zetten, gebruik hiervoor natuurlijk altijd een pannen onderzetter.

De natuurlijke eigenschappen van een granieten aanrechtblad maken elk blad uniek. Belangrijk is om hier rekening mee te houden bij het uitkiezen van uw gewenste blad. Deze worden namelijk vaak aan de hand van een kleurenstaal gekozen, terwijl het uiteindelijke blad hiervan kan afwijken. Voor sommige kleuren kan het nodig zijn om bij de leverancier uw blad uit te kiezen, wij zullen u daarover altijd informeren.

Wanneer u de keuze moet gaan maken tussen een composiet aanrechtblad of van graniet, raden wij sowieso altijd aan om beide bladsoorten aandachtig te bekijken. De kleur, structuur en andere eigenschappen komen toch het beste over wanneer u dit met uw eigen ogen kunt bekijken. Wilt u verschillende soorten en materialen van keukenbladen vergelijken? Kom dan eens langs bij ons in de showroom.

Een afspraak maken

 

Zwart in je keuken

Zwart in je keuken lijkt geen logische keus. In een keuken wil je immers licht en hygiëne en zwart lijkt nu juist de kleur te zijn die beide aspecten niet kan bieden. 'Lijkt' schrijven we, want in de achterliggende paar jaar zijn er wel veranderingen geweest waardoor niet meer zo zwart-wit over de zwarte keuken wordt gedacht als eerder.|
Toch kan de zwarte keuken voor sommige consumenten nog een brug te ver zijn, of leent je smaak of keuken zich gewoon niet voor een zwart keukenblok. In dat geval kun je je keuken stijlvolle zwarte accenten geven. In dit artikel geven we wat tips.

Kies voor zwarte armaturen

Licht speelt een belangrijke rol in elke keuken, maar dat geldt voor de lampen zelf niet minder. Met een zwart armatuur, zoals een kandelaar, of met zwarte lampenkapjes kun je de keuken een krachtige en authentieke uitstraling geven zonder dat je keuken er overdreven donker van wordt.

Werk met accenten

De bovenstaande tip voor de verlichting werkt eigenlijk al volgens het principe van accenten: met de zwarte lampen kun je een contrast in de keuken creëren.
Dat contrast kun je ook realiseren met andere onderdelen. Kies voor kleine decoratievoorwerpen die wel zwart in de keuken brengen, maar die niet intimiderend op je werken. Met goedkope decoraties kun je naar hartelust je gang gaan, terwijl je je ook niet een bult valt. Wordt het niks, dan berg je de decoratie gewoon weer op en kies je voor een andere kleur …

Zwarte meubels in de keuken

Ook meubels kunnen je keuken accentueren. In tegenstelling tot decoratieve artikelen in de keuken vormen meubels echter een ingrijpende aankoop: ze zijn niet alleen duurder (nou ja, meestal), maar ook groter waardoor het effect heel anders kan zijn. Een keus voor zwarte meubels in de keuken vraagt dan ook om meer overweging.

Zwart kookeiland

Het zwarte kookeiland gaat nog een stapje verder. Na de accessoires en zwarte meubels kun je ook kiezen voor een zwart kookeiland. Je kiest dan niet voor een hele zwarte keuken, maar alleen voor een bepaald onderdeel van de keuken. Waar meubels nog relatief klein zijn en vaak ook niet massief zijn, is een zwart kookeiland een groot geheel dat je hele keuken domineert. Kies je voor een zwart kookeiland, dan kun je de zwarte meubels in veel gevallen wel vergeten (tenzij je een hele grote keuken hebt): met te veel zwarte voorwerpen wordt de keuken een zwart geheel en is het hele stijlvolle effect weg.

Zwarte spatranden

Alleen zwarte spatranden kunnen je keuken ook een heel mooi effect geven. Ze moeten natuurlijk wel bij je keuken passen, maar met zwarte spatranden kun je een lichter keukenblok ophalen én zorg je dat mensen net even wat langer naar je keuken kijken. Bovendien zijn ze minder ‘besmettelijk’ dan andere kleuren.
Eventueel kun je kiezen voor een gemêleerde spatrand of voor een spatrand met verschillende grijs- en zwarttinten of texturen, zodat het geen statisch geheel wordt.

Zwart aanrechtblad

Het zwarte aanrechtblad heeft geen nadere introductie nodig: veel keukens hebben al een zwart aanrechtblad van bijvoorbeeld steen of Fenix. Een zwart aanrechtblad is daardoor misschien al net gewoon genoeg om nog op te vallen. Toch kan het een heel mooi effect aan je keuken geven en zorgen dat je keuken er stukken beter uitziet dan met een aanrechtblad in een andere kleur.

Zwarte afzuigkap

Nog zoiets: een zwarte afzuigkap. Diverse merken van keukenapparatuur hebben in de achterliggende jaren lijnen met zwarte producten uitgebracht, zoals afzuigkappen. Ze vormen dit jaar zelfs een van de belangrijkste keukentrends. Je kunt kiezen voor een afzuigkap die al van zichzelf zwart is, maar eventueel kun je hem ook verven. Zorg in elk geval dat hij eruit springt en vul hem eventueel aan met andere accessoires of zwarte lampen, zodat je keuken wel een geheel blijft vormen.

Kies je voor een zwarte afzuigkap, dan kun je overwegen om ook alle andere keukenapparatuur zwart te laten zijn, zodat er nog meer eenheid in je keuken zit en alle elektronische apparaten dezelfde stijl hebben.

Keuken schoonmaken: de top 5

Iedereen maakt zijn of haar keuken regelmatig schoon. Ook al ben je geen opruimer of ga je liever uit dan dat je schoonmaakt, soms ontkom je er gewoon niet aan. Toch is het belangrijk om je keuken schoon te maken, want daar profiteer je gewoon van. Onze keukenadviseurs noemen de vijf belangrijkste plekken voor het schoonmaken van je keuken.

Waarom zou je je keuken schoonmaken?

Iedereen begrijpt wel dat het goed is om af en toe je keuken schoon te maken. Doe je dat niet, dan heb je binnen de kortste keren een smerige omgeving waarin je niet meer lekker kunt leven. Bovendien kunnen er allerlei ziektekiemen en bacteriën ontstaan, die zich kunnen vermengen met gerechten die je bereidt. Daar kun je erg ziek van worden.
Een vuile keuken kan ook nog eens gevaren, zoals val- en glijpartijen, opleveren.
En ten slotte word je van een vieze keuken niet erg rustig in je hoofd: al die rondslingerende voorwerpen en niet goed weggewerkte huishoudelijke dingen trekken continu je aandacht en leiden je af van de zaken waar je je op moet richten. Dat gaat ten koste van je concentratie en innerlijke rust en werkt gewoon slopend.

Meer keuken inspiratie

Aanrechtblad en keukenapparaten schoonmaken

Meestal maak je je aanrechtblad wel schoon – hetzij met een eenvoudig doekje of door een hele schrobbeurt. Dat eenvoudige doekje moet je gewoon elke dag even doen, wil je voorkomen dat je aanrechtblad wordt aangetast met kringen, vingerafdrukken en vlekken die op termijn onherstelbaar zijn. Afhankelijk van het type aanrechtblad moet je ‘m eens in de zoveel tijd een grotere beurt geven, zodat hij zijn eigenschappen behoudt en mooi blijft.

Keukenapparaten kun je ook maar beter schoonmaken. Een oven met de restanten van drie ovenschotels of cakebakprojecten terug is niet alleen niet zo hygiënisch, maar kan ook nog eens de prestaties van je apparaat en de smaak van je gerechten aantasten. En je wilt toch echt geen preischotel met cakesmaak.
Mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan kun je een bakje met water in je oven opwarmen en even laten staan, zodat hardnekkige resten worden losgeweekt. Daarna kun je je oven of magnetron heel gemakkelijk schoonmaken.

Gootsteen schoonmaken

De gootsteen spoelen we meestal wel uit, maar echt goed schoonmaken wordt nog wel eens overgeslagen. Het is dan ook goed om hem elke dag gewoon even goed schoon te maken. Let hier vooral op wanneer je een gootsteen van steen en/of met haakse randen hebt: daar kunnen etensresten in achterblijven die gaan rotten. Dat kan niet alleen gaan stinken, maar leidt uiteindelijk ook tot onherstelbare beschadigingen of tot loslatende kitranden. Niet aan te raden dus.

De rest schoonmaken

We komen regelmatig consumenten tegen die als een berg opzien tegen het schoonmaken van hun keuken. Logisch, want het kan ook gewoon een flinke klus zijn. Wij adviseren je om gewoon elke dag een klein beetje schoon te maken (op de belangrijke zaken, zoals je aanrechtblad en gootsteen, na). Zo houd je de keuken netjes, voorkom je ziekteverwekkers en hoef je ook niet elke week een uur vrij te maken om alles eens flink aan te pakken.
Ruim de grootste viezigheden en vlekken direct op en loop gewoon ’s morgens en ’s avonds even met een schone vaatdoek door de keuken om opvallende zaken weg te poetsen. Zo heb je het meeste (en het langst) plezier van je keuken!

Meer keuken inspiratie

5 tips voor je afzuigkap

Afzuigkappen zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten. Je hebt traditionele afzuigkappen, down draft-afzuigkappen en afzuigkappen in de vorm van hangende elementen boven je kookeiland. Natuurlijk let je bij de aankoop van een afzuigkap op het design, want je wilt een afzuigkap die past bij je keuken. Tegelijkertijd kijk je ook naar het vermogen en naar de prijs. Toch is er meer over een afzuigkap te zeggen. Daarom geven onze keukenverkopers je 5 tips.

Het belang van een goede afzuigkap

Een goede afzuigkap is heel belangrijk. Je wilt immers dat etensluchten en kookdampen goed worden afgevoerd en niet de hele middag of avond blijven hangen: daar gaan je kleren van stinken en het komt je meubilair niet ten goede. Omdat kookdampen uit veel vocht bestaan, kan een slechte afvoer van de dampen ook nog eens gevolgen hebben voor je meubels en woninginrichting: die kunnen op termijn onherstelbaar beschadigd raken.
Een goede afzuigkap is dus belangrijk. Net zo belangrijk is echter de aansluiting van de afzuigkap in je woning en juist dat punt wordt regelmatig over het hoofd gezien. Lees daarom de onderstaande tips voor een geslaagde afzuigkap.

Tip 1: bedenk hoe je kookdampen wilt afvoeren

Tegenwoordig zijn er in hoofdzaak twee soorten afzuigkappen: de afzuigkap met een afvoer naar buiten en de recirculatieafzuigkap. De recirculatieafzuigkap recirculeert en filtert de lucht en heeft daardoor geen leiding nodig. Je kunt dus uit deze methoden kiezen voor het afvoeren van kookdampen en etensluchtjes. Voor de veiligheid komen er steeds meer wettelijke bepalingen ten aanzien van afzuigkappen, waardoor niet elk systeem overal mag worden gebruikt. Bovendien staan sommige recirculatietechnieken nog in de kinderschoenen. Daar staat tegenover dat je bij een recirculatiesysteem niet in de muur hoeft te boren. Zo’n systeem kan dan handig zijn wanneer je een ingrijpende keukenrenovatie hebt gepland en er niet te veel hinder van wilt ondervinden.

Meer keuken inspiratie >> 

Tip 2: houd rekening met je keukenopstelling

De opstelling van je keuken speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een afzuigkap. Wanneer je een kookeiland koopt, heb je immers heel andere mogelijkheden en heel andere keuzes dan wanneer je een hoekkeuken koopt. Hoekkeukens en rechte keukens zijn er al tientallen jaren, waardoor de gewone afzuigkap ook het beste is ontwikkeld. Tegelijkertijd komen er steeds meer alternatieven, waardoor je ook voor kookeilanden mogelijkheden genoeg hebt zonder in de muur te hoeven boren. Eventueel kun je kiezen voor een down draft-afzuigkap, die in je aanrechtblad is verwerkt en kookdampen direct afzuigt.
Er zijn mogelijkheden genoeg, maar niet elke oplossing is even effectief of handig in jouw situatie. Laat je dus goed informeren.

Tip 3: kies voor een passende afzuigkap

Controleer of de afzuigkap van je dromen op je huidige afvoerkanaal kan worden aangesloten. Dat is vaak wel het geval, maar soms moet je een nieuw gat boren. Kijk daarom goed naar de diameter van je bestaande afvoerleiding en naar de aansluiting van de nieuwe afzuigkap. De juiste match geeft het beste resultaat en voorkomt rendementverlies en geluidsoverlast.
Ben je toch bezig met aanpassingen, kijk dan gelijk of je een rechte strakke buis kunt toepassen: die bevordert de afvoer, waardoor de afzuigkap een beter rendement heeft. Dat is sowieso een duimregel: hoe meer bochten er in de afvoer zitten, hoe lager het rendement is.

Tip 4: denk aan de toevoer

Een afzuigkap is bedoeld om lucht af te voeren. Om te kunnen werken, moet er echter wel voldoende lucht worden aangevoerd. Als er minder lucht wordt aangevoerd dan afgevoerd, kan de afzuigkap niet op volle toeren draaien en blijven er luchten en dampen hangen. Zorg daarom voor goede toevoer en overleg met je keukenverkoper over de specificaties en het rendement. Mocht een afzuigkap te weinig lucht krijgen aangevoerd, dan kun je een rooster in de muur aanbrengen of een deur of raam openzetten, maar dat is niet altijd even handig.
Kijk dus goed naar de specificaties voordat je begint.

Tip 5: kies een afzuigkap bij je kookplaat

Een afzuigkap moet niet alleen mooi of sterk zijn, maar vooral ook bij de kookplaat passen. Zorg daarom dat je afzuigkap minimaal zo breed is als je kookplaat, zodat er geen dampen langs kunnen opstijgen. Hoe hoger de afzuigkap boven de kookplaat hangt, hoe meer de dampen kunnen wegwaaien en hoe breder en krachtiger de afzuigkap moet zijn om het juiste effect te bereiken. Hang ‘m dus niet te hoog, want dat is alleen maar nadelig.

Meer keuken inspiratie >> 

Kleine keuken? 5 tips om je kleine keuken efficiënt te gebruiken

Een kleine keuken kan knus en gezellig zijn, maar biedt lang niet zoveel opbergruimte als een grote keuken. Toch zijn er consumenten die bewust voor een kleine keuken kiezen, naast de consumenten die wel graag anders zouden willen maar gewoon geen grotere keuken in hun huis kunnen plaatsen.
Keuken en Badwereld zet 5 tips voor een efficiënte kleine keuken op een rij.

Tip 1: Maak creatief werkruimte

In een kleine keuken moet je woekeren met de ruimte – zo simpel is het. Toch zijn er mogelijkheden om je werkruimte uit te breiden. Door een snijplank over je gootsteen heen te leggen, breid je het werkoppervlak uit en kun je de rest van je aanrechtblad gebruiken voor andere zaken.
Natuurlijk kun je ook werken aan je keukentafel (als je die hebt), maar dat vraagt weer wat meer creativiteit omdat je dan alsnog extra moet lopen om afval op te ruimen. Je kunt in dat geval je aardappels boven een oude krant schillen, zodat je ze sneller opruimt.
Mocht daar ruimte voor zijn, kies dan voor een uitklapbare tafel: je kunt dan het werkblad uittrekken of uitklappen op het moment dat je meer ruimte nodig hebt. Ben je klaar, dan klap je het extra tafelblad weer in zodat je weer voldoende loopruimte hebt.

Tip 2: Ga verticaal

Natuurlijk heb je veel horizontale ruimte in je keuken nodig: voor het bereiden van gerechten, voor het opruimen van je servies en voor andere horizontale bezigheden. Toch kunnen er best veel dingen verticaal worden opgehangen, zoals je handdoeken, ovenwanten en slalepels. Hang daarom haken aan de muur en gebruik die om andere ruimte vrij te maken. Eventueel kun je aan de haken stevige zakken van jute of stof hangen waar je nog extra fröbels en accessoires in opbergt. We zien zelfs klanten die zakjes aan de muur hangen en daar hun tuinkruiden in verbouwen. En waarom ook niet? Dat geeft ook nog een beetje leven in je keuken!

Meer keuken inspiratie

Tip 3: Denk praktisch

In een keuken heb je veel nodig, maar niet alles hoeft binnen handbereik te liggen. Denk daarom praktisch en deel je keukenkasten in op volgorde van gebruik. Zorg dat je bij de spoelbak alles hebt wat je daar nodig hebt. De rest kan dan in kastjes en aan de muur.
Plaats lang houdbare gerechten bij elkaar en zorg voor een “systeem”. Als je bekende spullen bij elkaar plaatst, grijp je nooit mis en hoef je ook niet naar drie keukenladen te lopen om één activiteit uit te voeren.
Bovendien staan veel keukens boordevol met zaken waar je geen afscheid van kunt nemen, maar die verder weinig toevoegen. Verplaats die spullen naar een andere kast of doe ze gewoon weg. Dan houd je ruimte over voor andere dingen.

Tip 4: Zorg voor een efficiënte indeling

Het is overbodig om te zeggen, maar we doen het toch: zorg voor een efficiënte indeling. We schreven al dat je het best alle dingen die bij elkaar horen bij elkaar kunt laten staan. Deel daarnaast ook je laden en kastjes strak in, zodat er geen ruimte verloren gaat. Met ladeverdelers en extra planken kun je handige compartimenten in je keukenladen en keukenkastjes maken, zodat je steeds precies genoeg ruimte hebt om alle spullen goed op te ruimen zonder dat er ruimte verloren gaat. Zo bewaar je ook nog eens het overzicht.

Tip 5: Zorg voor weinig rommel

Rommel moet je niet alleen opruimen, het zorgt ook nog eens voor onrust. Ruim daarom gebruikte spullen en afval zo snel mogelijk op. Was gebruikte keukenhulpjes gelijk af, zodat ze niet blijven liggen en je meer ruimte op het aanrecht overhoudt. En ruim etensresten en afval gelijk op in de juiste prullenbak, zodat dat niet blijft liggen. Plaats eventueel een bakje op je aanrecht dat je af en toe leegt. Dat scheelt heen-en-weerlopen, maar dwingt je wel om zelfs je afval te ordenen en regelmatig weg te gooien. Zo blijft je kleine keuken lekker leefbaar!

Meer keuken inspiratie

Een oven kiezen

Een oven kiezen is niet zo eenvoudig tegenwoordig: er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Moet je een oven kopen of toch een stoomoven, magnetron of combimagnetron? De experts van Keuken en Badwereld geven je wat tips.

Een combi-oven: de voordelen

In de inleiding maakten we onderscheid tussen ovens, stoomovens en magnetrons. Gelukkig wordt de keuze tegenwoordig wat makkelijker doordat je ook een combinatie van twee apparaten kunt kopen. Je krijgt dan een combi-oven of combimagnetron. Het voordeel daarvan is dat je ruimte bespaart. Bovendien hoef je niet twee apparaten te kopen, waardoor je ook nog eens bespaart in je uitgaven. Je hebt dus voor minder geld twee apparaten in één.
Soms zijn de functies ook wat verwarrend en worden ze voor de verkeerde doeleinden gebruikt. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, zie je vaak alleen nog maar de voordelen van een combi-oven.

Welke oven kies je?

Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een losse oven en een losse magnetron, of alleen voor een oven. In een oven kunnen ovenschotels worden bereid en kunnen vlees, vis, groente en aardappelen zonder veel vet klaar worden gemaakt. Vaak kan ook in een oven worden gegrild. Het verschil tussen bakken en grillen is dat bij bakken de lucht binnen de oven circuleert en bij grillen lucht van buiten rechtstreeks in de oven kan komen. Een oven is echter wel groter dan een combi-oven en heeft minder functies dan een combi-apparaat. Mocht je later alsnog een magnetron willen, dan moet je die dus apart aanschaffen.

Meer keuken inspiratie

Magnetron kopen

De magnetron is populair omdat het een handig apparaat is. Je kunt immers zonder veel moeite melk, vis, pizza’s, eten van gisteren en nog veel meer opwarmen of ontdooien. Eet je veel diepvriesproducten of kliekjes, dan is een magnetron ideaal.
We moeten wel zeggen dat er veel verschil zit tussen magnetrons. Er zijn heel eenvoudige magnetrons en magnetrons met tientallen functies. Kijk dus goed naar wat je wilt uitgeven en naar wat je nodig hebt. Wij adviseren je graag bij het kiezen van de juiste magnetron.

Combimagnetron kopen

Gebruik je je oven en magnetron veel? Dan is een combimagnetron heel handig. Combimagnetrons hebben heel veel functies en warmen sneller op dan een oven. Een combimagnetron probeert het beste van twee werelden te bieden. Het nadeel is echter dat gerechten uit de oven vaak net wat smakelijker zijn. Kies je liever voor ruimtebesparing en voor een simpele en betaalbare oplossing dan is een combimagnetron echter een goed idee!

Stoomoven kopen

Behoud van voedingsstoffen en smaak

Met een stoomoven maakt u de lekkerste gerechten klaar. De stoom zorgt voor perfecte groenten en aardappelen zonder dat daarbij o.a. smaak en vitamines verloren gaan. De smaak van uw groenten verdwijnt niet in het water, maar blijft behouden. Hetzelfde geldt voor vitamines, mineralen, zouten en suikers. En doordat er geen vet of olie aan te pas komt, is het eindresultaat niet alleen heel smakelijk, maar ook nog eens erg gezond.

Behoud van kleur

De kleuren van bijvoorbeeld uw groenten blijven veel feller en mooier wanneer u stoomt. Maar niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een mooi stukje vis tijdens het bakken of pocheren al snel uit elkaar, terwijl het na een retourtje stoomoven prachtig stevig blijft.

Bereid meerdere gerechten tegelijkertijd

Eerst gaan de aardappels in de oven. Na een kwartier volgt de groente, en de laatste vijf minuten mag de vis erbij. In een stoomoven kunt u tegelijkertijd op drie niveaus koken, zelfs verschillende gerechten. Want bij het koken met stoom worden de geur of de smaak niet op de andere gerechten overgedragen. Zo kunt u in één keer een compleet menu bereiden. Elk gerecht behoudt zijn eigen, natuurlijke aroma en je bereikt altijd een perfect resultaat in korte tijd.

Geen toezicht nodig op het bereidingsproces

Groenten behouden hun beet en aardappelen verkoken niet.  Vlees en vis zullen mals en sappig blijven en niet meer uitdrogen. De meeste stoomovens zijn voorzien van automatische programma’s. Dit maakt het gebruik van de stoomoven nog eenvoudiger: kies een gerecht en de stoomoven kiest automatisch de juiste instellingen.

Een stoomoven is multifunctioneel

Een stoomoven is niet alleen ideaal voor het bereiden van verse producten, maar ook voor bijvoorbeeld het steriliseren van babyflesjes, het voorverwarmen van borden, het ontdooien van voedsel of het opwarmen van voedsel.

Meer keuken inspiratie

Keukenfrontjes: 5 mogelijkheden op een rij

Keukenfrontjes zijn er in veel verschillende soorten, elk met hun eigen budget en voordelen en nadelen. Standaard keukenfrontjes zijn vaak het best betaalbaar, maar voor sommige consumenten ook te gewoon. Wil je wat exclusievers, dan moet je vaak in de buidel tasten. Bovendien kan iets wel mooi zijn, maar is het niet per se praktisch.
Wat moet je kiezen? Keuken en Badwereld zet 5 soorten keukenfrontjes op een rij.

Keukenfrontjes van vinyl

Keukenfrontjes van vinyl behoren tot de standaardopties in veel keukens. Het voordeel van vinyl is dat het in veel verschillende soorten en kleuren is te verkrijgen. Dankzij de productontwikkeling is vinyl bovendien sterk en duurzaam. In sommige keukens wordt vinyl strak op deurtjes aan gebracht, maar wanneer een keukendeurtje een lijst heeft, kan het vinyl daar overheen worden gespannen, zodat je een deurtje met een patroon krijgt.
Een ander voordeel van vinyl is de betaalbaarheid: het product is verkrijgbaar van goedkoop tot een gemiddelde prijs. En om niet meer te noemen: je kunt keukendeurtjes met vinyl heel gemakkelijk schoonmaken.
Helaas kan vinyl bij blootstelling aan hoge temperaturen en bij warmte en vocht loslaten, waardoor de uitstraling van je keuken wordt aangetast. Dit gebeurt tegenwoordig niet veel meer en we geven daar in de meeste gevallen ook garantie op, maar in sommige gevallen is het niet te voorkomen.

Meer keuken inspiratie

Keukenfrontje van hout

Na vinyl is hout een van de populairste materialen voor keukenfrontjes. De kastjes bestaan vaak uit fineerhout op multiplex of spaanplaat omdat dit goedkoper is, maar keukendeurtjes kunnen wel van massief hout zijn. Bovendien hoeven echt houten keukendeurtjes helemaal niet zo duur te zijn als wel gedacht wordt.
Het voordeel van hout is dat het gemakkelijk te repareren is. Ook is hout duurzaam. Mocht je eens wat anders willen, dan kun je de deurtjes altijd ontvetten, schuren en beitsen.
Let wel op met vocht en warmte. Deze twee factoren zijn in een keuken niet uit te sluiten, maar kunnen er wel toe leiden dat je keukendeurtjes op termijn kromtrekken.
Je kunt de keukendeurtjes schoonmaken met warm water. Krassen kun je verwijderen met een waxstick.

Keukenfrontje van laminaat

Laminaat bestaat uit lagen papier of plastic die over multiplex of spaanplaat zijn aangebracht. Vanwege de materiaalbeperkingen hebben de meeste keukendeurtjes met laminaat een vlak of gegroefd ontwerp. Eventueel kunnen wel structuren in het laminaat zijn aangebracht.
Laminaat is, net als vinyl, verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Het betaalbare materiaal is erg duurzaam en kan tegen deuken en vlekken. Dat betekent niet dat laminaat onverwoestbaar is, want diepe sneden en scheuren kun je niet oplossen. Wees dus voorzichtig om je keuken niet blijvend te beschadigen.
Gelukkig kun je krassen wel wat minder zichtbaar maken met een speciale pasta. En een gewoon keukensopje is genoeg om de meeste vlekken te verwijderen.

Milieuvriendelijk keukenfrontje

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijker rol in ons leven. Daarom zijn er tegenwoordig ecologische of milieuvriendelijke keukenfrontjes. Ze zijn echter geen onderdeel van standaardcollecties. Bamboe, gerecycled hout, tarwestro en andere materialen zijn nog steeds dun bezaaid in keukenland en daarom vaak alleen beschikbaar voor consumenten die er echt voor in hun buidel willen tasten.
Daarmee krijg je echter wel een duurzame en vooral ook opvallende keuken. Een keuken met deurtjes van bamboe levert gegarandeerd enthousiaste reacties op.
Omdat je werkt met natuurlijke materialen moet je wel zorgen voor een goede omgeving. Te veel vocht kan funest zijn, te weinig vocht ook. Soms is een speciale behandeling nodig. Informeer dus wel even goed naar de mogelijkheden.

Metalen keukenfrontje

Wil je eens wat anders, dan kun je kiezen voor een keukenfrontje van een metaalsoort, zoals rvs. Dit is alleen een afwerklaag, dus je krijgt geen deurtje dat helemaal van metaal is.
De metaalsoorten zijn vaak glimmend of geborsteld en verkrijgbaar als maatwerkproduct. Ze zijn robuust, roestvast en bestand tegen de meeste keukenproducten. Bovendien trekken ze niet krom. Daar staat tegenover dat je krassen en deuken snel ziet. Afhankelijk van de metaalbewerking moet je ook regelmatig vingerafdrukken wegpoetsen.

Meer keuken inspiratie

5 kleurencombinaties voor je keuken

Een nieuwe keuken is mooi, maar hij staat of valt met de juiste indeling en kleuren. Om je keukenblok helemaal tot zijn recht te laten komen, moet hij een kleur hebben die past bij je huis en bij de rest van je keuken. Dat kan een hele puzzel zijn, maar in dit artikel zetten onze keukenexperts 5 handige kleurencombinaties voor je op een rijtje. Keuze genoeg en succes verzekerd!

De juiste kleur voor je keuken

Welke kleur je voor je keuken kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en stijl. Daarnaast kan ook je gemoedsstemming een belangrijke rol spelen. En ten slotte is ook mode heel belangrijk. In een tijd waarin warme kleuren het modebeeld bepalen, koop je minder snel een keuken in koele kleuren.
Het kan lastig zijn om de juiste kleur te vinden. Daarom adviseren wij je in dit artikel ook geen bepaalde kleuren, maar kleurencombinaties. Deze kleurencombinaties zijn gebaseerd op het kleurenwiel. Eigenlijk zijn de onderstaande 5 kleurencombinaties een soort wondermiddel: welke combinatie je ook kiest, het resultaat is altijd succesvol omdat je er dezelfde “formule” op loslaat.
Neem de complementaire kleuren: of je nu kiest voor blauw, rood of groen, door de complementaire kleur op het kleurenwiel te kiezen heb je altijd een goude combinatie. Is die combinatie niet wat je zoekt? Pas de “formule” dan toe op een andere kleur – wie weet is dat wel de beste oplossing!

Kleurencombinaties voor in je keuken

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel liggen. Daarom worden ze “complementair” (aanvullend) genoemd. Voorbeelden van complementaire kleuren zijn blauw-oranje, rood-groen en paars-geel. Je kunt van die combinaties vinden wat je wilt, maar ze passen altijd bij elkaar.

Gedeeltelijk complementaire kleuren

Een alternatief op complementaire is een combinatie van gedeeltelijk complementaire kleuren. Je kiest dan een kleur (de basiskleur) en pakt vervolgens de kleuren links en rechts van de complementaire kleur.
Laten we uitgaan van blauw. De complementaire kleur van blauw is, zoals we al zagen, oranje. Links en rechts van oranje vind je geel- en roodtinten. Die kun je ook combineren met blauw.

Afhankelijk van de verzadiging van complementaire kleuren kan je keuken een bont geheel worden. Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor minder verzadigde kleuren, zodat je meer rust in je keuken creëert.

Triaden

Een triade is een kleurencombinatie van drie kleuren, bijvoorbeeld rood, geel en blauw. Je kunt ook kiezen voor een andere combinatie met drie kleuren. Eigenlijk zijn er ontelbaar veel combinaties op het kleurenwiel mogelijk, maar de ene komt beter uit de verf dan de andere. Mochten kleuren in de praktijk niet helemaal goed bij elkaar passen, dan kun je ze neutraliseren door middel van accessoires.

Analoge kleuren

Analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen en die daardoor eenheid bieden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor drie of vier tinten oranje en krijgt dan donkeroranje-lichtoranje-geel. Eventueel kun je er nog een kleur bij kiezen, dan wordt het donkeroranje-lichtoranje-geel-appeltjesgroen of rood-donkeroranje-lichtoranje-geel. Je ziet het: een kleur opzij kan een groot verschil maken. De eerste combinatie van vier kleuren is bijvoorbeeld heel fris, terwijl de tweede combinatie heel warm is.
Niet elke combinatie zal bij je stijl en smaak passen: ga je te ver naar een bepaalde kant, dan wordt het resultaat donker of juist heel licht.
Vind je vier kleuren teveel? Kies dan voor drie kleuren en schuif naar hartelust om de juiste kleurencombinatie te vinden.

Monochrome kleuren

Monochrome kleurenschema’s bestaan uit één kleur in verschillende varianten. Dat kan bijvoorbeeld door groen te kiezen en die in verschillende tinten (licht en donker, verzadigd en minder verzadigd) toe te passen. Monochrome kleurenschema’s kennen we vooral vanwege de zwarttinten, maar dat hoeft dus niet waar te zijn.
Monochrome kleuren geven een rustig beeld dat vaak zakelijk (maar niet saai) oogt.
Je kunt de kleurencombinatie aanvullen met accessoires en contrasterende details.

Meer keuken inspiratie

5 tips voor een rechte keuken

Niet elke woning leent zich voor een hoekkeuken. Dat is helemaal geen probleem, want rechte keukens bieden ook mogelijkheden genoeg. Maar hoe haal je het meeste uit je rechte keuken en hoe gebruik je je ruimte optimaal?
De keukenadviseurs van Keuken en Badwereld zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Maak van je rechte keuken een woonkeuken

Rechte keukens worden vooral gekozen in woningen waar niet zoveel ruimte in de keuken is. Toch hoeft een rechte keuken helemaal geen saai effect te hebben. Je kunt de ruimte die je overhebt ideaal ombouwen tot een heerlijk knusse woonkeuken. Dat heeft als bijkomend effect dat je de keukentafel niet in een andere ruimte hoeft te zetten, waardoor je daar juist weer ruimte overhoudt.
Plaats een eettafel en stoelen in de keuken – dat kan in het midden of langs de wand – of creëer een lekkere hangplek in de keuken waar je ’s middags kunt bijkomen en ’s avonds kunt ontspannen.
En omdat je in de keuken zit, zijn de koelkast en het aanrecht altijd binnen handbereik!

Kies voor afwisselende kastjes

In een rechte keuken is het altijd woekeren met de ruimte. Je kiest dus vaak vooral voor praktische kastjes die passen bij de stijl van de keuken. Dat is echter maar één optie. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de keukenkastjes af te laten wisselen. Kies bijvoorbeeld voor twee gesloten bovenkastjes met daartussen open schappen. Dat is niet alleen handig voor bepaalde voorwerpen, maar biedt je ook mogelijkheden om te decoreren en zo een heel persoonlijke keuken te maken met een huiselijk en praktisch effect!

Kies voor maximale opbergruimte

We schreven het al: in een rechte keuken moet je woekeren met de ruimte. Toch is er veel meer mogelijk dan alleen opbergen in je keukenkastjes. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kast aan een andere wand. We vonden zelfs een huishouden met een klepbank in de keuken, waar eventueel vanalles in kan worden opgeruimd. Dat vraagt wel om bewust gedrag, want je wilt niet alle gezinsleden van de bank moeten sturen om het servies op tafel te zetten. Een dergelijke opbergruimte (of een kastje) leent zich echter wel voor de spullen die onmisbaar zijn maar die je niet de hele tijd nodig hebt.

Kies voor een eiland

Je zou het niet direct zeggen, maar bij een rechte keuken kan natuurlijk gewoon een kookeiland. Kies je niet voor een kookeiland dan kun je ook gewoon een opbergeiland of een ontspaneiland gebruiken. Je creëert dus gewoon een plek midden in je keuken waar je kunt zitten, koken of opbergen. En omdat hij dicht bij de rechte keuken ligt, kun je heel handig en snel wisselen tussen het ene deel van je keuken en het andere.

Kies voor accenten

Een rechte keuken saai? Helemaal niet!
Geef je rechte keuken uitstraling door te kiezen voor accenten. Je kunt bijvoorbeeld felle kleuren in de keuken toepassen of een opvallende achterwand gebruiken. Eventueel kun je het keukenblok een rustige kleur geven en dan een wand in een accentkleur verven. Zo springt je keuken er uit en krijg je een gegarandeerd “wow”-effect. Soms werkt een accentwand zelfs beter in een rechte keuken dan in een hoekkeuken.
Ben je bang om op te vallen? Kies dan voor een rustige keuken en een rustige accentwand: wittinten en fris groen kunnen net zo’n adembenemend effect hebben als geel en knalrood.

Meer keuken inspiratie >> 

Expertgids spoelbakken

Veel consumenten die een keuken kopen, denken niet direct na over de spoelbak of gootsteen. Dat is wel te begrijpen, want vaak gaat alle aandacht uit naar de uitstraling van de keuken en naar het aanrechtblad. Toch is een spoelbak onmisbaar. Daarom verdient hij zeker aandacht, want een overhaaste keuze kan je later duur komen te staan.

De gootsteen: wat zijn de mogelijkheden?

Spoelbakken waren nog niet zo heel lang geleden “saai”: er waren maar weinig keuzemogelijkheden en al helemaal geen innovaties. Dat is nu wel anders. Fabrikanten van aanrechtbladen en spoelbakken komen met steeds weer nieuwe oplossingen. De grootste veranderingen daarbij zitten ‘m in de vorm, in het design of in het gebruikte materiaal. Vergeet de ronde gootsteen: er zijn nu vierkante en rechthoekige spoelbakken en dubbele spoelbakken. Bovendien kun je kiezen uit tal van materialen, zoals rvs, aluminium en tegels. Natuurlijk kun je niet elke oplossing zomaar in elke keuken plaatsen, maar er zijn hoe dan ook mogelijkheden genoeg.
Wanneer je op zoek bent naar een onderscheidend element in de keuken, kun je dan ook gerust eens even stilstaan bij de mogelijkheden voor spoelbakken. Sommige zijn zo subtiel anders dat ze juist daardoor opvallen. Andere spoelbakken hebben een opvallende vorm, waardoor ze gegarandeerd veel bewondering oogsten.
Er zijn, kortom, mogelijkheden genoeg.

De juiste spoelbak voor je keuken

Design speelt dus een steeds grotere rol in spoelbakken. Tegelijkertijd moet je de praktische kant ervan niet vergeten. Uiteindelijk is de spoelbak namelijk vooral bedoeld voor het spoelen van de vaat en het wegspoelen van bijvoorbeeld schoonmaakwater.
Maar hoe krijg je nu de juiste spoelbak voor je keuken?

Wij gaan altijd uit van het principe dat een spoelbak zo groot moet zijn dat hij prima in je keuken staat en tegelijkertijd functioneel is. Het is namelijk niet altijd waar dat een grote spoelbak ook het handigst is: soms is een kleine spoelbak of een spoelbak met een andere vorm een veel betere oplossing.

Hoe groot je spoelbak wordt, hangt dus af van je woon- en gezinssituatie. Daarnaast speelt nog een rol of je van koken houdt of niet. Ben je een echte fan van biologisch eten of van lekker koken, dan kun je maar beter een grotere spoelbak of zelfs meerdere spoelbakken hebben, zodat je genoeg werkruimte hebt.
Let op dat een grotere spoelbak wel meer waterverbruik betekent.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een designspoelbak: die biedt je niet alleen wat moois, maar geeft ook nog eens veel werkplezier.

Is dat geen optie, dan kan een langwerpige spoelbak uitkomst bieden. Een langwerpige spoelbak vereist wel wat extra ruimte in de keuken, want je raakt meer ruimte van je werkblad kwijt in de breedte. Bovendien moet een langwerpige spoelbak niet al te smal zijn, want anders wordt hij onbruikbaar.

Ook leuk is de overstekende spoelbak. Deze spoelbak steekt een paar centimeter uit je werkblad en valt daardoor extra op. Het voordeel is dat je een korte werkafstand hebt én dat je hem groter kunt maken dan een gewone spoelbak.

Minder populair maar bij sommige mensen heel geliefd is de oversized spoelbak. Er zijn weinig merken die deze spoelbak aanbieden, maar het is een feit dat de spoelbak een stuk groter is dan andere (gewone) spoelbakken. Een extra grote spoelbak is echter vooral handig als je zelf lang bent, want anders kun je misschien niet eens meer achter de spoelbak komen met je armen.

Dubbele spoelbak of enkele spoelbak?

Tot nu toe schreven we over enkele spoelbakken. Tegenwoordig zijn er echter ook mogelijkheden genoeg voor dubbele spoelbakken. Dubbele spoelbakken worden vooral gemaakt vanwege hun functionaliteit. Steeds meer mensen gebruiken de keuken als ontspanruimte en om heerlijk te koken voor familie en vrienden.

Waarom een dubbele spoelbak?

De vraag of je moet kiezen voor een enkele spoelbak of voor een dubbele spoelbak komt simpelweg voort uit het feit dat de dubbele spoelbak bestaat. Was hij er niet, dan was de vraag er niet geweest. Dat klinkt natuurlijk heel logisch en plat, maar we kunnen het niet romantischer maken.
Een dubbele spoelbak heeft een aantal voordelen. Allereerst krijg je extra ruimte, zodat je gemakkelijk je groenten kunt spoelen en je pannen kunt afwassen. Eventueel kun je meerdere dingen tegelijk doen. Je kunt dan in de ene spoelbak afwassen en in de andere de groente wassen, of de ene om af te wassen en de andere om de vaat in te laten afdruipen. Hoe je de dubbele spoelbak gebruikt, is dus helemaal aan jezelf.
Voor een dubbele spoelbak is wel meer ruimte nodig, want alle ruimte die je er aan spoelbakken bij krijgt, gaat van je aanrechtblad af. Het is dan ook aan te raden om een dubbele spoelbak alleen te kiezen als je genoeg werkruimte overhoudt. Zorg bovendien dat je weet wat je met de tweede spoelbak gaat doen: als je daar nu niet over nadenkt, bestaat de kans dat hij later overbodig blijkt.

Als alternatief voor een dubbele spoelbak kun je ook een grotere spoelbak gebruiken. Grotere spoelbakken zijn er in diverse uitvoeringen. Je kunt echter ook je creativiteit gebruiken en twee spoelbakken met verschillende afmetingen naast elkaar gebruiken. Dat gaat minder ten kosten van je werkruimte en is nog praktisch ook.

Een enkele spoelbak is vooral handig wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt of zuinig bent op je werkruimte. Mocht je wel graag ruimte in de spoelbak hebben, dan kun je kiezen voor een extra grote spoelbak.
Het nadeel van een enkele spoelbak is wel dat je de vaat niet kunt scheiden. Ook kun je maar één ding tegelijk doen. Daar staat tegenover dat het duurzamer en goedkoper is omdat je minder water gebruikt.

Ben je nog niet zeker van jouw oplossing? Loop dan eens binnen en bekijk de mogelijkheden in onze keukenshowroom!

Spoelbak kiezen: hoe doe je dat?

Het zal je inmiddels duidelijk zijn dat er veel verschillende soorten spoelbakken zijn en dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Maar voor welk materiaal kies je? Met andere woorden: welke spoelbak kies je?
Je keuze is, zoals we al zagen, afhankelijk van je wensen en eisen en van wat je in de keuken doet. Omdat er zoveel te kiezen valt, zetten we hieronder de vijf belangrijkste materialen en hun voordelen en nadelen op een rijtje.

Spoelbak van roestvrij staal

De spoelbak van roestvrij staal is jarenlang de populairste oplossing geweest. Dat komt voor een groot deel omdat RVS sterk, duurzaam, betaalbaar en onderhoudsvriendelijk is. Het materiaal kan tegen veel bijtende materialen. Bovendien is roestvrij staal tijdloos en kun je een spoelbak van roestvrij staal in bijna elke keuken passen zonder dat hij misstaat.
Op roestvrij staal zie je wel snel beschadigingen en gebruikssporen. Eventuele vlekken kun je wegpoetsen en krassen kun je polijsten, maar voor de meeste consumenten is dat ondoenlijk.

Spoelbak van kunststof

De spoelbak van kunststof is een van de goedkoopste oplossingen. Het voordeel van spoelbakken van kunststof is dat ze in veel kleuren zijn te krijgen. Ook zijn ze, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, heel sterk. Daar komt nog eens bij dat een spoelbak van kunststof heel duurzaam is en jaren kan worden gebruikt. Spoelbakken van kunststof raken wel gauw beschadigd en kunnen niet zo goed tegen bijtende middelen. Daardoor kunnen blijvende vlekken ontstaan en kan het materiaal “moe” of dun worden.

Spoelbak van keramiek

Met een spoelbak van keramiek geef je je keuken een klassieke en luxe uitstraling. Een spoelbak van keramiek past dan ook heel goed in een landelijke of klassieke keuken. Daar staat tegenover dat de spoelbak van keramiek duurder is dan veel alternatieven. Omdat de wanden vaak haaks op elkaar staan, blijven bovendien etensresten in de hoekjes achter. Dat is niet zo fris en kan gaan stinken of uitslaan. Een spoelbak van keramiek levert dan ook het meeste plezier op wanneer je hem regelmatig schoonmaakt.

Spoelbak van graniet

Spoelbakken van graniet zijn een maatwerkproduct. Ze worden het meest gebruikt bij aanrechtbladen van graniet. Daardoor ontstaat een eenheid en die is vaak oogstrelend. Graniet is wel poreus, waardoor er vocht in de spoelbak kan binnendringen.
Ook moet je uitkijken met bijtende middelen en schuurmiddelen, want die kunnen de spoelbak van graniet blijvend beschadigen. Net als spoelbakken van keramiek worden de wanden van spoelbakken van graniet haaks op elkaar geplaatst, waardoor er etensresten kunnen achterblijven. Ook hier geldt dus: regelmatig schoonmaken.

Spoelbak van staal

Spoelbakken van staal bestaan feitelijk uit geëmailleerd staal. Ze passen uitstekend in retrokeukens, maar kunnen niet goed tegen krassen. Geëmailleerd staal kan goed tegen hitte en zuren. De spoelbakken zijn in veel kleuren en met verschillende motieven leverbaar. Ze passen qua stijl echter niet in elke keuken en zijn duurder dan spoelbakken van roestvrij staal.

Meer keuken inspiratie >> 

Kookplaten, welke mogelijkheden zijn er?

Kookplaten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze hebben allemaal hun voordelen - en hun nadelen. Welke mogelijkheden zijn er en voor welke kookplaat moet je kiezen? De adviseurs van Keuken en Badwereld zetten vier mogelijkheden voor je op een rijtje.

Verschillende kooktechnieken

Er zijn verschillende soorten kookplaten: je hebt een keramische kookplaat, inductiekookplaat en gaskookplaat. Waarom zou je kiezen voor de ene of andere oplossing?
Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je kiest voor een kookplaat omdat je dat nu eenmaal fijn vindt of omdat die in aanschaf of gebruik goedkoop is. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de resultaten van een bepaalde kooktechniek. Er zijn bijvoorbeeld consumenten die graag op gas koken omdat ze dan kunnen wokken. Dat was tot voor kort niet mogelijk met keramische kookplaten.
Er is ook nog een duurzaamheidsaspect: gas lijkt schaars te worden en heeft ook gevolgen voor de bodem onder bepaalde gebieden (denk aan Groningen). Je kunt dan kiezen voor een elektrische kookplaat om niet van gas afhankelijk te zijn.

De voordelen en nadelen van een inductiekookplaat

Koken op inductie is heel efficiënt. Een inductiekookplaat verhit de bodem van de pan, waardoor er geen energie weglekt. Alle energie wordt direct gebruikt voor de pan en dus wordt de energie optimaal gebruikt. Het echte rendement schommelt rond de 80-90%, maar is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pan: hoe slechter een pan is, hoe minder het rendement van inductiekoken zal zijn.
Inductiekoken is ook veilig: zodra je de pan van de inductiekookplaat haalt, koelt de plaat af. Je kunt dan geen brandwonden oplopen en bovendien gaat er geen energie verloren. Dat je geen vlam in de pan kunt krijgen, is ook wel een fijn idee …
Omdat de inductiekookplaten helemaal glad zijn, kun je ze gemakkelijk schoonmaken.
Inductiekookplaten vragen echter wel veel energie. Daarom moet er een aparte groep in de meterkast worden aangemaakt. Omdat niet alle pannen geschikt zijn voor koken op inductie, moet je misschien nieuwe pannen aanschaffen. Veel pannen zijn tegenwoordig geschikt voor meerdere kooktechnieken, maar je kunt maar beter even checken of ze er tegen kunnen.

De voordelen en nadelen van koken op gas

Koken op gas is de oudste kooktechniek die we dagelijks gebruiken. Natuurlijk is koken op echt vuur nog veel ouder, maar die methode wordt nauwelijks meer gebruikt.
Koken op gas is vaak voordeliger dan keramisch koken of inductiekoken: koken op gas is in elk geval niet duurder dan koken met elektriciteit en omdat alle pannen uit de winkel geschikt zijn voor gasfornuizen hoef je geen nieuwe aan te pakken.
Koken op gas is wel minder efficiënt dan keramisch koken of inductiekoken: er lekt veel warmte en vuur langs de pannen, waardoor er warmteverlies optreedt. Van al het gas dat je gebruikt, wordt maar ongeveer 50% gebruikt voor het koken. De rest is verlies … Een bijkomend nadeel is dat het daardoor ook langer duurt voordat je gerechten klaar zijn.
De prijs van gas schommelt en gas wordt schaars. Daardoor weet je nooit helemaal precies wat koken op gas nu kost. Toch weerhoudt dat echte kookliefhebbers er niet van om een gaskookplaat te kopen: ze kunnen met gas namelijk heerlijk wokken.
Daarna hebben ze wel een probleem: alle pitten en roosters moeten worden schoongemaakt en dat is intensiever dan bij de gladde kookplaten.

De voordelen en nadelen van keramisch koken

Koken op een keramische kookplaat is tegenwoordig erg populair. Keramische kookplaten hebben spiralen die elektrisch worden verwarmd. Er is dus een extra groep in de meterkast nodig. Ook heb je speciale pannen nodig om optimaal te kunnen koken. Net als inductiekookplaten kun je keramische kookplaten gemakkelijk schoonmaken.
Daar houden de vergelijkingen echter wel op. Het rendement van keramisch koken is zo’n 60% – hoger dus dan bij koken op gas, maar beduidend lager dan bij inductiekoken. Doordat de pitten warm blijven als je de pan van het “vuur” haalt, is er bovendien kans op brandwonden. Goed uitkijken dus, zeker wanneer je overstapt van inductiekoken op keramisch koken!

Meer keuken inspiratie >> 

Keuken renoveren: kleine ideeën met grootse resultaten

Veel consumenten die hun keuken willen renoveren, zien daar als een berg tegenop. Dat is begrijpelijk, want je moet er veel voor op de kop zetten. Bovendien is een renovatie soms net zo duur als een hele nieuwe keuken – maar dat hangt natuurlijk van je plannen af.
Wil je de keuken renoveren of zoek je een nieuwe uitstraling voor je keuken? Laat je inspireren door deze vier kleine tips waarmee je grootse resultaten kunt boeken

Kies eens voor een tegelwand

Heb je een kleine keuken, dan is de kans groot dat je weinig mogelijkheden ziet voor renovaties die je keuken een heel nieuw aanzien geven. Het laatste waar je dan aan denkt, is bovendien de wand: wat kun je daar mee om er iets heel nieuws van te maken?
Probeer eens een tegelwand van onder tot boven. Dat is weer eens wat anders, het oogt bovendien modern en je maakt je keuken er optisch ook nog eens groter mee. Je moet dan wel kiezen voor grotere tegels, want die maken dat je ruimte groter lijkt. Ook een aanrader: kies voor lichte kleuren, want daardoor oogt je keuken ook nog eens ruimer en lichter.

Buitendeur? Kies voor een boven- en onderdeur

Sommige keukens bevinden zich direct bij een buitendeur. Of, anders gezegd: de keukens hebben een buitendeur. Dat is niet altijd even ideaal, want het brengt veel tocht in de keuken. Een voordeel is wel dat je de deur even kunt openzetten, zodat vervelende dampen sneller verdwijnen. Wil je profiteren van een oplossing die in de zomer en winter even comfortabel is en die er ook nog eens goed uitziet? Kies voor een deur met boven- en onderdeur. Je kunt dan de bovendeur even openen en de onderdeur gewoon gesloten laten. Dat biedt je privacy en een beetje verkoeling. Bovendien blijft eventuele comfortabele warmte toch langer hangen dan wanneer je de deur helemaal open zou laten staan

Laat het licht weerspiegelen op het aanrechtblad

Een keuken moet licht zijn: daardoor kun je alles goed overzien. Bovendien breng je best wat tijd door in een keuken en natuurlijk licht is dan onmisbaar. Inmiddels zijn donkere kleuren al een tijdje in opmars, waardoor de noodzaak van licht helemaal duidelijk wordt.
Zit je om licht verlegen of wil je je keuken nog lichter maken dan hij al is, dan kun je kiezen voor een wit, glanzend, aanrechtblad. Dat weerspiegelt het licht van je lampen en het daglicht dat via de ramen binnenkomt. Je keuken krijgt daardoor opeens een heel andere gloed en oogt stukken lichter!

Rustiek hout rondom je keukeneiland

Hout in je keuken is mooi: het oogt natuurlijk, werkt rustgevend en doodt ook nog eens tal van bacteriën. Heb je geen echt hout, dan profiteer je minder van de natuurlijke werking, maar heb je nog steeds hetzelfde rustgevende resultaat.
Heb je een kookeiland, dan kun je overwegen om die aan de zijkanten te bekleden met hout. Daardoor trek je de optische lijn van je vloer door en voorkom je gelijk beschadigingen of sporen die je anders blijft zien. Dat geeft je net wat meer ontspanning (je hoeft je immers niet druk te maken over allerlei sporen) en kunt het hout nog gemakkelijk schoonmaken en bijwerken ook. Aanrader!

Meer keuken inspiratie >> 

Zo geef je je keuken meer persoonlijkheid

Je keuken is een van de meest gebruikte ruimten in huis. Je kookt er, eet er of loopt er doorheen om een andere ruimte te bereiken. Toch wordt vaak te weinig beseft hoe belangrijk het is om de keuken helemaal af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren en smaak. Natuurlijk kies je een keuken die je mooi vindt en voeg je wat accessoires toe, maar hoe geef je je keuken écht persoonlijkheid? En hoe zorg je dat je keuken niet zo’n dertien-in-een-dozijnkeuken is? Wij geven je wat tips.

Meer keuken inspiratie >>

Kies voor alternatieve handgrepen

Handgrepen zijn er in alle soorten en maten, maar niet elke handgreep is geschikt voor jouw keuken. Kies eens voor iets anders: iets ongebruikelijks, een materiaal dat niet iedereen heeft of een vorm die je niet overal tegenkomt. Zorg wel voor een materiaal dat aansluit bij de rest van je keuken.
Wees creatief en zorg voor iets wat écht verrast. Dan wordt er nog jaren gepraat over zoiets kleins als een handgreep …

Plaats wat lampen

Je hebt je keukenverlichting, maar verder helemaal niets. Een decoratieve lamp op een werkblad of sidetable kan echter een groot verschil maken. Met zo’n lamp geef je je keuken namelijk een verrassende twist die ook nog eens zorgt voor meer eenheid in de keuken en de rest van je huis. En natuurlijk heb je net wat extra licht in dat ene hoekje. Handig!

Hang wat kunst op

We willen een keuken hebben die zo praktisch mogelijk is. Daarbij vergeten we nog weleens om hem net zo stijlvol te maken als de rest van ons huis. Kies voor kunst in de keuken! Met kunst haal je meer eenheid in je huis en heb je ook nog eens iets wat je keuken absoluut meerwaarde geeft. Heb je geen muur meer over? Hang dan een kunstwerk aan de schouw of kies voor kunst op de achterwand. Kies wel iets wat je echt mooi vindt en wat past bij de rest van je keuken, anders ben je er zo op uitgekeken.
O ja: een echte Rembrandt is in verband met de kookdampen niet aan te raden …

Kies voor een spiegel

Een spiegel in de keuken is niet heel voordehandliggend, maar daardoor juist het proberen waard. Je voegt dan namelijk een verrassingselement toe dat ook nog eens het idee geeft dat je keuken extra groot is. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel op de achterwand, zodat de rest van de keuken wordt weerspiegeld.
We zouden kunst en spiegels trouwens niet combineren: dan wordt het al snel te bont.

Ga zelf schilderen

Een keuken met kale wanden biedt je een ideale mogelijkheid om je creatief uit te leven. Kies voor kleuren die passen bij je stijl en bij je keuken en ga je gang. Eventueel kun je zelfs verder gaan op je keukenkastjes!

Combineer modern en klassiek

Vaak zijn moderne en klassieke keukens strikt gescheiden: wie kiest voor modern, maakt alles modern en wie kiest voor klassiek, maakt alles klassiek. Toch kun je moderne en klassieke keukens heel goed combineren. Kies bijvoorbeeld voor een oude prent bij je moderne keukenkastjes, zodat je een heel verrassende stijl krijgt.
Dit werkt overigens ook goed in de rest van je huis, waardoor je gelijk weer wat meer eenheid krijgt.

Haal groen in de keuken

Veel mensen houden van iets wat leeft – iets groens. Dat brengt je dichter bij de natuur en werkt rustgevend. Potjes met kruiden zijn vaak een fantastische oplossing: de kruiden groeien, maken geen herrie en geven kleur aan de keuken. Bovendien kun je ze later verwerken in je gerechten – dat geeft je nog een goed gevoel ook.
Heb je te veel potjes in je vensterbanken? Kies dan voor een lange rechte bak op je aanrecht of bouw “gewoon” een plank in je keukenkastje om. Een simpel open rek aan de muur biedt ook oplossingen. En mocht je geen kruiden eten, dan kun je er gewoon een duurzaam plantje in zetten!

Meer keuken inspiratie >>

5 belangrijke vragen over je kookeiland

Het kookeiland is razend populair. Veel consumenten overwegen hem of kopen hem daadwerkelijk. Dat is begrijpelijk, want een kookeiland is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Het succes is echter afhankelijk van de indeling en grootte. Daarover heb je zelf veel te zeggen. Wil jij een kookeiland? Stel hem dan samen aan de hand van de onderstaande vragen.

1. Welke functie heeft het kookeiland?

Een kookeiland is mooi en heel modern, maar dat mogen niet de enige twee zaken zijn die je besluit beïnvloeden. Denk eerst eens na over het waarom van je kookeiland. Waarom wil je hem en wat ga je er mee doen? Met andere woorden: welke functie krijgt je kookeiland?
Veel kookeilanden hebben één kant waar kan worden gekookt en één kant waar kan worden ontspannen. Je kunt echter meer mogelijkheden bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een kookeiland maken waar alleen kan worden gekookt of waar alleen kan worden gezeten. En wat doe je er vooral? Koken, eten, ontspannen? Of lezen en huiswerk maken?
Je keuze is nogal belangrijk. Als je bijvoorbeeld keukenapparatuur en gootstenen in je kookeiland wilt, heb je veel ruimte nodig. Die ruimte moet ergens vandaan komen.
Bedenk dus goed welke functies je belangrijk vindt en laat dat de basis zijn voor je kookeiland.

2. Welke apparaten heb je nodig?

Als je besloten hebt om keukenapparaten in je kookeiland op te nemen, moet je verder gaan kijken naar de functies en naar de ruimte. Als je een gootsteen in je kookeiland hebt, is het ook wel erg handig om er de vaatwasser te plaatsen. Maar komt die dan links of rechts?
Als je een grote keuken hebt, kan het ook handig zijn om een kleine koelkast in het kookeiland te bouwen, zodat je niet altijd naar een bepaalde hoek in de keuken hoeft te lopen. En kies je voor een kookplaat, dan moet er natuurlijk een afzuigkap komen.
Maak een lijst van alle apparaten die je in je kookeiland wilt stoppen – in volgorde van prioriteit. Mocht je dan niet alles er in kunnen stoppen, dan krijg je in elk geval de belangrijkste.

3. Hoeveel ruimte heb je nodig?

Kijk nu eens naar  het grote plaatje. Hoe deel je de keuken in en wat betekent dat voor je kookeiland? Als je veel kastjes in je keuken hebt, hoef je geen extra kastjes in je kookeiland. Gebruik je het kookeiland als je belangrijkste werkruimte, dan moeten je spoelbak en apparaten de hoogste prioriteit hebben. Zorg dan echter ook dat je de belangrijkste gebruiksvoorwerpen en snijplanken binnen handbereik hebt.

Houd bij deze stap de antwoorden op de bovenstaande vragen bij de hand, zodat je niet allerlei ruimtes bedenkt die later niet praktisch blijken te zijn.

4. Hoe hoog moet het werkblad zijn?

De hoogte van je werkblad is voor een deel afhankelijk van de functie van je kookeiland. Een gewoon werkblad bevindt zich altijd op zo’n 90 tot 100 centimeter van de grond. Er kunnen echter aanpassingen worden gedaan voor lange en korte mensen, zodat je geen last krijgt van je rug.
Mocht je stoelen om je kookeiland willen, dan is een hoogte van 90 centimeter gewenst. Wil je barkrukken, dan moert je zelfs aan een hoogte van minimaal 100 centimeter denken. Eventueel kun je een verhoging in het aanrechtblad aanbrengen, maar dan kan de keuken ook juist onrustig maken

5. Waar komt het kookeiland?

Een keuken is een drukke zone: er komt veel “verkeer” doorheen en vaak is de keuken het knooppunt in je woning. De plaats van je kookeiland is dan heel bepalend. Plaats je hem in de weg, dan ontstaan er altijd “files”. En plaats je de spoelbak aan de verkeerde kant, dan moet je altijd te ver lopen. Zorg daarom dat de “werkkant” tegenover de rest van je keukenblok ligt. Houd rekening met de keukendriehoek, want die bepaalt hoe ergonomisch je kunt werken.
Zorg voor minimaal 70 centimeter loopruimte om het eiland, zodat je altijd vrije ruimte hebt.

Meer keuken inspiratie >>

Folie keukenkastjes laat los

Je moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het regelmatig: je hebt een mooie keuken gekocht en ontdekt na een paar jaar tot je schrik dat het folie loslaat. Klinkt het herkenbaar? Logisch, want je bent niet de enige. Veel consumenten die keukenkastjes met folie kochten, krijgen er in meer of mindere mate mee te maken.
Gelukkig komt loslatend folie niet zo veel voor bij moderne keukenkastjes, maar de oudere keukenkastjes hadden er veel last van. En dat is tot op de dag van vandaag te merken.
In dit artikel besteden we aandacht aan loslatend folie.

Keukenkastjes met folie

Wie denkt aan folie, denkt aan een dun laagje. Magnetronfolie bijvoorbeeld, of folievellen. Die kom je echter op je keukenkastjes niet tegen. Toch zijn veel keukenkastjes voorzien van folie. Dat heeft alles te maken met betaalbaarheid en duurzaamheid.
Veel keukens in de keukenshowroom zijn niet van massief hout gemaakt. In plaats daarvan zijn ze gemaakt van een goedkopere houtsoort waar een folie op is aangebracht. Het folie geeft je keuken de uitstraling én duurzaamheid. Het is immers een paar millimeter dik en voorkomt dat je een deuk in je keukendeurtje kunt slaan. Een bijkomend voordeel is dat folie in veel soorten en tinten te verkrijgen is, waardoor gemakkelijk een unieke keuken kan worden verkregen. Je keuken is daardoor mooi, betaalbaar en duurzaam. O ja, en praktisch, want massieve keukendeurtjes zouden een enorme wissel op je keukenconstructie en op je lichaam kunnen trekken.

Folie keukenkastjes laat los?

Veel keukenkastjes hebben dus keukendeurtjes met folie. Dat folie wordt op de deurtjes gelijmd. Onder bepaalde omstandigheden kan die lijm echter loslaten. Dat is het geval wanneer de lijm niet van hoge kwaliteit is of wanneer er het folie wordt blootgesteld aan veel vocht en warmte. Dat laatste is in een keuken bijna onvermijdelijk. Soms begint het ook gewoon met een klein hoekje dat niet helemaal goed plakt. Daar kun je achter blijven hangen of aan gaan peuteren, waarna het folie van je keukenkastje steeds verder losraakt.
Het folie op keukenkastjes gaat niet opeens los. Vaak is het een proces dat ook nog eens na jaren aan het licht komt. Mocht het folie wel heel snel na aankoop van je keuken loslaten, dan is het waarschijnlijk dat er in het productieproces iets is misgegaan.
Loslatend keukenfolie kan ook worden veroorzaakt door temperatuurschommelingen. Een wisselende temperatuur heeft immers gevolgen voor je keuken – die zet uit en krimpt weer. Daardoor komt er spanning op je folie te staan, waardoor het kan loslaten.
Er is nog een ander aspect met betrekking tot lijmen. Wanneer er te weinig lijm op het folie is aangebracht, hecht het folie niet genoeg aan je keukenkastje. Is er te veel lijm aangebracht, dan droogt het folie wellicht niet genoeg.
Als laatste noemen we nog de gasvorming in MDF-platen. We schreven al dat keukendeurtjes van hout worden gemaakt. Vaak is dat MDF. In dat hout zitten gassen die een reactie kunnen veroorzaken, waardoor de lijm op het folie loslaat.

Folie keukenkastjes laat los: wat kun je er aan doen?

Loslatend folie is heel vervelend. Het probleem komt helaas voor bij keukens van uiteenlopende merken en uit verschillende prijsklassen. Een goede of dure keuken is dus geen garantie dat het folie van je keukenkastjes niet loslaat. Een ander probleem is dat loslatend keukenfolie vaak pas aan het licht komt als de garantieperiode is verstreken.
Gelukkig kun je een paar dingen doen om loslatend folie te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een stabiele atmosfeer. Ga ook niet zelf aan het folie zitten als het loslaat.
Heb je de keuken bij Keuken en Badwereld gekocht en heb je onverhoopt last van loslatend folie? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag alle mogelijke oplossingen!

Meer keuken inspiratie >>

Seniorenkeuken

De tijd dat senioren op een bepaalde leeftijd naar een bejaardentehuis gingen, ligt al lang achter ons. Tegenwoordig blijven ouderen steeds langer thuis wonen: dat is goedkoper en vooral ook een stuk fijner. Toch gaat thuis wonen niet helemaal vanzelf: om als senior niet naar een verpleeghuis te hoeven verhuizen, moet je zorgen dat je de zaakjes thuis goed op orde hebt. Een van de dingen waarvoor je dan moet zorgen, is de seniorenkeuken. Met zo’n keuken kun je voorlopig zelfstandig blijven wonen. Maar hoe richt je de seniorenkeuken in?

Een mobiele keuken voor senioren

Om te beginnen: een seniorenkeuken is geen vastomlijnd concept. Wanneer we spreken over de seniorenkeuken of over een keuken voor senioren, bedoelen we daar een keuken in die zo is ingericht dat senioren in de keuken mobiel kunnen blijven. De term “mobiele keuken” die we hierboven gebruikten, is dan ook niet helemaal juist. De term “seniorenkeuken” wel: we hebben het dan over een keuken waarin senioren hun eigen kostje kunnen koken.
Een seniorenkeuken is dus helemaal ingericht op de behoeften van de bewoner. En omdat elke bewoner anders is, is er geen standaard seniorenkeuken. Toch hebben seniorenkeuken wel overeenkomsten: veel mensen krijgen namelijk dezelfde ouderdomskwalen en daar is wel een standaardoplossing voor te vinden.

De belangrijkste aanpassingen in een seniorenkeuken betreffen het aanrechtblad en de keukenkastjes. Wie op zoek is naar een aanrechtblad voor ouderen, kan bijvoorbeeld kiezen uit een aanrechtblad dat in hoogte verstelbaar is. Dat werkblad kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Dat is gemakkelijk wanneer in de keuken mensen met een verschillende lengte werken of wanneer de lichamelijke capaciteiten gaandeweg afnemen: je kunt het aanrechtblad dan aanpassen wanneer dat nodig is.

Veel keukens worden voorzien van boven- en onderkastjes, zodat er zo veel mogelijk spullen kunnen worden opgeruimd. Dat is erg handig, maar heeft ook zo zijn nadelen: ouderen die op een stoel moeten klimmen om wat uit de bovenkastjes te pakken, kunnen vallen en ledematen breken. De opvallendste aanpassing in een seniorenkeuken heeft dan ook te maken met de keukenkastjes. Je zou ervoor kunnen kiezen om de keukenkastjes helemaal weg te halen of om te kiezen voor lagere keukenkastjes. Je biedt ouderen dan een volwaardige keuken met genoeg opbergruimte, maar neemt ook een groot gevaar voor ze weg.

Andere aanpassingen in de seniorenkeuken kunnen zijn: het vervangen van de kookplaat door een veiliger of gebruiksvriendelijker alternatief, het verplaatsen van de spoelbak, zodat ouderen niet meer zo ver hoeven te strekken, en het gebruiken van losse keukenapparaten die naar wens van de oudere kunnen worden neergezet.

Seniorenkeuken: wanneer?

Niemand zit te wachten op een ingrijpende verbouwing of op verkleining van de keuken: dat stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Toch kun je maar beter een beetje vooruitkijken: soms kan je zomaar iets overkomen waarmee je geen rekening had gehouden. Wanneer je huis (en je keuken) daar niet op zijn ingericht, moet je misschien (tijdelijk) naar een verpleeghuis of moeten er steeds personen worden ingeschakeld om je te helpen.
Het is daarom aan te raden om de keuken in een vroeg stadium mobiel te maken voor de oude dag. Je zou ervoor kunnen kiezen om tussen je 60e en 70e alvast de nodige aanpassingen te doen, waardoor je zeker weet dat de keuken ook in onvoorziene omstandigheden voldoet. Dat biedt je gelijk de mogelijkheid om alvast te wennen aan de aanpassingen.

Wil je meer tips over een seniorenkeuken of ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen? Maak dan eens een afspraak met onze verkoopadviseurs!

Meer keuken inspiratie >>

5 tips voor een kleine keuken

Je hebt keukens en keukens. Grote keukens en kleine keukens. En hoewel een grote keuken heel handig is omdat je er gemakkelijk je spullen in kunt opbergen, kun je ook in een kleine keuken een groot plezier beleven. Daar komt nog bij dat je bewust met je ruimte om moet gaan en dat dwingt je om goede keuzes te maken. In een grote keuken kan het zomaar een troep worden omdat je nu eenmaal ruimte genoeg hebt. Zo slecht is een kleine keuken dus helemaal niet. Maar hoe haal je alles uit een kleine keuken? Lees de vijf tips voor een kleine keuken

Tip voor een kleine keuken: zorg voor licht

Licht in een keuken is onmisbaar. Nu zijn er gelukkig heel veel keukens die in ieder geval een raam hebben, maar dat is eigenlijk nog maar een minimumeis. Licht heeft een psychologisch effect, maar geeft je keuken ook een ruimere uitstraling. Een kleine keuken kun je dus ook beter in lichte tinten schilderen dan in donkere. En hoewel veel keukenapparaten in donkere kleuren zijn uitgevoerd, kun je beter zorgen voor lichte apparaten. Is dat niet mogelijk dan kun je veel compenseren door gewoon voor een lichte inrichting te kiezen. Natuurlijk mag er best iets donkers zijn en zijn donkere accessoires niet per se fout, maar onze vuistregel voor een kleine keuken is: hoe meer licht, hoe beter.

Tip voor een kleine keuken: combineer je apparaten

Je zou in je kleine keuken een koelkast, diepvries, oven, magnetron, koffiezetapparaat en waterkoker kunnen zetten. Grote kans echter dat je dan geen ruimte meer hebt voor je keukenblok. Daarom onze tip voor een kleine keuken: combineer je apparaten. Door een koelkast en vriezer te combineren en een combi-oven of combimagnetron aan te schaffen, ben je in een klap van twee apparaten af. Heb je een wat groter budget voor je kleine keuken, dan zou je een superluxe koel-vriescombinatie met koffiezetapparaat kunnen kopen.
En heb je toch veel koel- of vriesruimte nodig? Dan kun je altijd een vrieskist in je garage of bijkeuken zetten. Kost ook ruimte, maar levert ook een hoop gemak op!

Tip voor een kleine keuken: kies voor grotere tegels

Het klinkt gek, maar in een kleine keuken zijn grote tegels een uitkomst. Ze creëren namelijk een ruimtelijk effect, waardoor je keuken echt een stuk groter lijkt. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens minder tegels nodig hebt …
Onze tip: kies grote tegels en vermijd in elk geval patronen, zoals kleine mozaïeken. Die maken je keuken druk en kleiner dan hij in werkelijkheid is. Daar ondervind je elke dag hinder van!

Tip voor een kleine keuken: plaats extra planken

Veel keukens bevatten veel ongebruikte en nutteloze ruimte. In een kleine keuken zou je die ruimte prachtig kunnen benutten door extra planken te plaatsen. Die planken kun je gebruiken om houdbare producten en keukengerei op te ruimen. Dankzij de planken kun je er ook nog eens gemakkelijk bij. Pas wel op dat het niet te rommelig wordt en ruim de planken daarom netjes in. Ben je toch bang voor chaos? Dan zou je een deurtje kunnen timmeren. Let echter op dat je dat wel “strategisch” doet, want anders timmer je de hele keuken dicht en wordt-ie nog kleiner dan hij al was.

Tip voor een kleine keuken: wees voorzichtig met accessoires

Accessoires zijn leuke dingen om je keuken sfeer mee te geven. In een kleine keuken loop je echter het risico dat je keuken er een klein rommelhok van gaat lijken. Dat wil je niet en dus is het beter om in je kleine keuken niet te veel losse spullen te plaatsen. Zorg bovendien dat je accessoires een beetje bij elkaar passen: dat geeft meer samenhang en meer sfeer en minder het idee dat je in een bijkeuken bent beland.
Wil je weten welke kleine keukens er zijn en welke praktische tips voor kleine keukens we nog meer hebben? Bezoek dan eens onze showroom en laat je inspireren en adviseren!

Meer keuken inspiratie >>

Materiaal keukenkastjes: welke mogelijkheden zijn er?

Keukenkastjes zijn er, we zeggen het vaker, in veel soorten en maten. Ze hebben allemaal gemeen dat ze vaak worden gebruikt en daarom degelijk moeten zijn. De uitstraling van je keuken en het materiaal waarvan de keukenkastjes zijn gemaakt, zijn voor een deel afhankelijk van je budget. Een budgetkeuken is immers niet van massief eikenhout, terwijl een luxekeuken niet van spaanplaat zal zijn. Gelukkig heb je tegenwoordig voor een scherpe prijs een hoogwaardige keuken met een mooie uitstraling. Maar welke keuzemogelijkheden zijn er?

De basis van een keukenkastje

De meeste keukens, in welke prijsklasse dan ook, zijn gemaakt van spaanplaat of MDF (ook een soort spaanplaat, maar dan met een hogere dichtheid en daardoor duurzamer en steviger). Spaanplaat en MDF worden gebruikt voor het skelet van je keukenkastjes en dus niet voor de afwerking. Omdat MDF een gladdere buitenkant heeft dan spaanplaat, kan het materiaal beter worden verwerkt. Niettemin kunnen spaanplaat en MDF allebei dezelfde afwerking krijgen. Je kunt dus een goedkope keuken hebben met een ‘betere’ uitstraling dan een duurdere keuken: de combinatie van materiaal aan de binnenkant en afwerking van de keukenkastjes maakt het verschil.

Keukenkastjes met folie

De meeste keukens die in Nederland verkocht worden, zijn voorzien van een folielaag. Deze laag is over de deur gespannen en verlijmd. De folie op keukenkastjes is in de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor je echt niet meer kunt zien dat keukenkastjes een folielaag hebben. Bovendien is daardoor het probleem van loslatend folie aanzienlijk verminderd. Folie werkt het beste op MDF: die combinatie biedt de meeste duurzaamheid.

Meer keuken inspiratie >>

Keukenkastjes met kunststof

Als alternatief voor folie zou je kunnen kiezen voor kunststof. Er wordt dan een laag melamine of acryl over het hout aangebracht. Kunststof is een betaalbaar product in hoge kwaliteit. Kies je voor keukenkastjes met kunststof, dan kun je rekenen op jarenlang plezier. Bovendien is kunststof in veel motieven te verkrijgen: keus genoeg dus om de keuken naar eigen wens aan te passen.

Keukenkastjes met houtfineer

Wanneer je een keuken wilt met een luxe uitstraling, dan is houtfineer een goede oplossing. Houtfineer geeft je keuken een warme sfeer en is tegenwoordig zo realistisch dat je echt het idee krijgt dat je met een houten keuken te maken hebt. Het mooie aan houtfineer is dat je het in verschillende dessins en structuren kunt krijgen. Sommige producten hebben zelfs reliëf, waardoor de keukenkastjes nog echter lijken. En natuurlijk kun je zelf kiezen of je eikenhout, grenen, beuken of andere houtsoorten wilt.

Keukenkastjes met lak

Wanneer je een stijlvolle en moderne keuken wilt, is lak een ideale optie. De populariteit van hoogglans heeft lak in de keuken een flinke boost gegeven. Toch hoef je niet per se een keuken van hoogglans: lak is er ook in andere varianten.

Om lak op je keukenkastjes te kunnen kiezen, moet je wel een keuken van MDF hebben. Het eindresultaat is afhankelijk van de lakproducent: sommigen lakken het keukenfront drie keer. Vooral de hardheid van de bovenlaag is belangrijk: hoe zachter de bovenlaag is, hoe minder je keuken tegen een stootje kan en des te groter de kans op ernstige schade.
Liever geen hoogglans? Dan kun je kiezen uit matte lak, satijnlak en structuurlak.

Benieuwd naar de mogelijkheden van al deze varianten? Bezoek onze showroom eens en laat je inspireren!

Meer keuken inspiratie >>

Keukenkastje: welke handgreep neem je?

Wie een nieuwe keuken koopt, gaat natuurlijk voor de uitstraling. Vaak gaan consumenten naar huis (niet letterlijk natuurlijk) met een keuken die lijkt op het showroommodel waarvoor ze zijn gevallen. Dat betekent in de praktijk ook dat ze zich verder niet heel sterk hebben verdiept in de mogelijkheden voor handgrepen. Logisch, want in onze showroom vind je altijd een keuken met bijpassende handgrepen. Je hoeft er dus verder niet over na te denken wat je wilt.
Toch kan het slim zijn vooraf even te bedenken wat jij voor handgrepen op je keukenkastjes wilt: worden het knoppen, stangen of grepen?

Greeploze keukenkastjes

De laatste jaren zijn greeploze keukenkastjes heel populair. Deze keukenkastjes hebben een onzichtbare handgreep en zijn aan de voorkant dus helemaal glad. Dat ziet er strak en tijdloos uit. Greeploze keukenkastjes zijn er in verschillende varianten: met lijsten aan de bovenkant of zijkant of met inkepingen.
Greeploze keukenkastjes zijn handig wanneer je beperkte loopruimte hebt of wanneer je een bepaalde designstijl in huis hebt. Heb je een landelijke keuken of kun je door lichamelijke problemen moeilijk de greeploze lijst bedienen, dan is een greeploos keukenkastje minder handig en kun je beter kiezen voor stangen.

Keukenkastje met stangen

Stangen op een keukenkastje zijn het tegendeel van greeploze keukenkastjes. Ze zijn namelijk groot en goed zichtbaar. Een stang op een keukenkastje is vaak horizontaal of verticaal over de hele breedte van een keukenkastje gemonteerd. Dat is ideaal, want je kunt dan gemakkelijk je keukenkastje opentrekken: de stang zorgt dat je nooit misgrijpt en verdeelt je trekkracht bovendien over de hele breedte. Zo loop je niet het risico dat je je keukenkastje ontwricht.
Stangen komen het mooist uit op modernere keukens. In klassieke keukens zullen ze niet zo mooi staan. Daar kun je dan maar beter knoppen kiezen.

Meer keuken inspiratie >>

Keukenkastje met knoppen

Knoppen zijn kleine elementen op een keukenkastje. Je moet er dus bewust naar grijpen. Dat is bij greeploze keukenkastjes en kastjes met stangen niet het geval.
Knoppen kun je in allerlei varianten krijgen: er zijn verschillende kleuren, motieven en vormen.
Een knop geeft je keuken een klassiekere uitstraling, waardoor hij het best tot zijn recht komt in klassieke en landelijke keukens. Op hoogglanskeukens zullen ze misstaan.
Knoppen zijn overigens niet heel handig wanneer je vrede lades of een apothekerskast hebt: je moet dan hard trekken en dat kan slecht zijn voor je rug en voor de keuken.

Keukenkastje met grepen

Ten slotte zijn er nog keukenkastjes met grepen: de gewone handgrepen dus. Deze bevinden zich qua afmetingen tussen de knoppen en stangen. Je hebt, net als bij knoppen, veel keus uit allerlei varianten. Met een handgreep grijp je net wat minder mis dan met een knop. Een greep moet echter wel passen: niet alle grepen passen even goed bij alle stijlen keukens.

Laat je dus goed informeren door de keukenadviseur!

Meer keuken inspiratie >>

 

 

Een naad in je aanrechtblad

Als je een hoekkeuken of een lange rechte keuken koopt, krijg je onvermijdelijk een naad in je aanrechtblad. Aanrechtbladen zijn immers alleen verkrijgbaar in bepaalde maten en zeker niet met een hoek. Je krijgt dan hoe dan ook een naad. Of die naad goed zichtbaar is en hoe hij eruit ziet, bepaal je zelf. In dit artikel geven we daarom wat tips.

Moet je per se een naad in je aanrechtblad?

In onze keukenzaak ontmoeten we vaak consumenten die een aanrechtblad zonder naad willen. Dat is vaak het mooist. In veel gevallen kunnen we echter geen aanrechtblad uit een stuk leveren. Dat moet omdat het materiaal niet lang genoeg is of omdat het juist zo zwaar is dat je keuken er onder kan bezwijken. Dat wil je natuurlijk niet.
Afhankelijk van de materialen kunnen we keukenbladen uit een stuk tot 4 meter leveren. In sommige gevallen is dat echter maar 2,5 meter.

Wanneer we geen aanrechtblad uit een stuk kunnen leveren, moet hij dus uit meerdere stukken bestaan. In de meeste gevallen krijg je dan twee aanrechtbladen. Kies je voor een U-vormige keuken, dan zal je aanrechtblad zelfs uit drie stukken bestaan.
De naad tussen de aanrechtbladen maken we dicht met kit, hars of een ander materiaal.

Meer keuken inspiratie >>

De plaats van de naad

Een naad in je aanrechtblad is dus bijna onvermijdelijk. Dat betekent echter niet dat je een heel goed zichtbare naad krijgt. Onze keukenmonteurs zullen je aanrechtblad namelijk zo plaatsen dat de naad het minst zichtbaar is. Bovendien maken ze gebruik van een geschikte kit in de juiste kleur, zodat de naad ook niet opvalt als hij wel op een “zichtlocatie” zit.
Natuurlijk houden we bij de plaatsing rekening met oneffenheden en temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen.
Maar als het even nodig is, voorkomen we die naad en krijg je gewoon een aanrechtblad uit een stuk. Wel zo handig …

Wil je weten of jouw werkblad ook een naad krijgt? Kom eens langs en laat je informeren!

Lees hier meer voor een aanrechtblad op hoogte.

Meer keuken inspiratie >>