Keukeneiland kiezen?

Het keukeneiland is razend populair. Wisten tot voor een paar jaar geleden veel consumenten nog niet eens dat het keukeneiland, ook wel "kookeiland" genoemd niet bestond, inmiddels zien we het keukeneiland in steeds meer keukens. Dat moet natuurlijk wel kunnen, want niet elke keuken is even geschikt voor een keukeneiland. Op deze pagina bespreken we de voordelen van een keukeneiland en alternatieven. Natuurlijk ontbreken ook de aankooptips niet.

Het voordeel van een keukeneiland

Een keukeneiland heeft verschillende voordelen. Allereerst is een keukeneiland weer eens heel wat anders dan de traditionele keuken. Wie eens wat gedurfds wil proberen, kan kiezen voor een keukeneiland: het breekt immers met het heersende beeld dat een keuken altijd tegen een wand moet staan.
Een keukeneiland is daarom voornamelijk een stijlitem dat creativiteit en design in huis brengt. Stuitten bezitters van een keukeneiland nog wel eens op praktische problemen rondom de leidingen of afzuigkap, inmiddels is dat probleem helemaal verholpen: steeds meer leveranciers introduceren speciale producten en productlijnen voor keukeneilanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een afzuigkap en lamp in één, zodat je niet eens het idee hebt dat er een afzuigkap boven je keukeneiland hangt? Of van een downdraft afzuigkap die op een subtiele manier in je aanrechtblad is verwerkt?

Keukeneilanden hebben daarnaast nog andere voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je keuken er een stuk ruimtelijker van wordt. Een keukeneiland plaats je immers op afstand van de wanden, zodat je er aan alle kanten omheen kunt lopen.
Dat biedt je gelijk kansen om de keuken wat meer in je sociale leven te betrekken. Vanachter een keukeneiland kun je namelijk gemakkelijker praten met huisgenoten en meer om je heen kijken dan in een gewone keuken.
En over dat sociale gesproken: je kunt een kookeiland gemakkelijk opvrolijken met een stel (bar)krukken, zodat je huisgenoten gewoon bij je aan het aanrecht kunnen zitten. Eventueel kun je een deel van je keukeneiland zelfs inrichten als eetruimte. Scheelt je ook nog eens keer lopen met pannen, bestek en servies!

Alternatieven voor een keukeneiland

Een keukeneiland past niet in elke keuken. In bepaalde huizen is het lastig om de leidingen te verleggen of om de wandkeuken zonder problemen te vervangen door een keukeneiland. Andere woningen hebben simpelweg te weinig ruimte voor een keukeneiland. In dat geval kun je kiezen voor een gewone keuken, zoals een wandkeuken of hoekkeuken of voor een combinatie van wandkeuken met eiland. Je gebruikt dat eiland dan niet perse om te koken, maar bijvoorbeeld om een eethoekje te creëren.

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden. Staar je daarom niet perse blind op een eilandkeuken: die is mooi en trendy, maar als een eilandkeuken onpraktisch is, kun je beter kiezen voor wat anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten steeds meer tijd doorbrengen in de keuken. Dan moet de keuken natuurlijk wel functioneel zijn.

Keukeneiland kiezen: waar moet je op letten?

Kies je toch voor een keukeneiland? Ga dan bewust te werk. Kijk naar de mogelijkheden in je eigen huis: is er voldoende ruimte? Hoeveel werk brengt het verplaatsen van leidingen met zich mee? Wat is het meest geschikte oppervlak? Welke inbouwapparaten kies je en waar laat je die?
Je ziet het: er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden. Zoek je liever passend advies? Maak dan een vrijblijvende afspraak met onze adviseurs!